Ne lepődjünk meg, ha a Gmail gyakrabban kéri a jelszavunkat, mint korábban

2023 / 08 / 29 / Pőcze Balázs
Ne lepődjünk meg, ha a Gmail gyakrabban kéri a jelszavunkat, mint korábban
A levelezőszoftver már nem csak belépéskor, hanem "érzékeny beállítások" módosításánál is meg fog győződni arról, hogy valóban mi ülünk a gépünk előtt.

Korábban jellemző volt, hogy egy-egy program csak akkor kéri, hogy azonosítsuk magunkat, amikor először lépünk be egy adott számítógépen vagy telefonon. Azzal azonban, hogy egyre értékesebb információkat tárolunk azokon, és egyre több és szofisztikáltabb kibertámadásnak vagyunk kitéve, érthető, ha a platformok rákényszerítenek minket arra, hogy óvatosabbak legyünk.

A Gmail, vagyis a világ legnépszerűbb levelezőrendszere esetében ez most azt jelenti, hogy ha új szűrőket állítanánk be, vagy átirányítanánk a levélforgalmunkat, akkor a rendszer ahelyett, hogy azonnal megtenné, amit kérünk, eggyel gyanakvóbb lesz,

számolt be az Ars Technica. A fenti beállítások esetében érthető is a Google óvatossága: képzeljük csak el, hogy valaki, miután egy percre leült a gépünkhöz, minden egyszeri belépési kódot, vagy épp jelszóváltoztatással kapcsolatos értesítőt továbbíttat a saját címére, hogy ne vegyük észre, ha más szeretne bejutni valamely szolgáltatásokon a fiókunkba.

A Google blogposztja kiemeli, hogy a rendszer ahhoz, hogy meggyőződjön a kilétünkről, lehetőleg a kétfaktoros azonosítást fogja igénybe venni, vagyis például egy másik, szintén ezt a fiókot használó eszközünkön figyelmeztet minket a beállítás megváltoztatására. Ha egy ilyen kísérlet sikertelenül végződne, akkor újabb figyelmeztetéssel fogunk találkozni, amely lehetővé teszi, hogy "lezárjuk" a fiókot, ha azt gyanítjuk, hogy illetéktelenek fértek hozzá a gépünkhöz vagy mobilunkhoz.

Az elmúlt időszakban Gmail sorra jelentett be hasonló szigorításokat, például már sokaknak kötelező a kétlépcsős azonosítás, amelynek segítségével a felére csökkent az illetéktelen belépések száma.

(Borítókép: Solen Feyissa/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.