Négy év után a mostani lesz a legfontosabb Bitcoin frissítés

2021 / 06 / 13 / Felkai Ádám
Négy év után a mostani lesz a legfontosabb Bitcoin frissítés
A Taproot elnevezésű frissítés akár az Ethereumra is válasz lehet, de elsősorban nem klímavédelmi szempontból.

A Bitcoin az utóbbi időben a kriptovaluta, a bitcoin (BTC) értékingadozása miatt került az érdeklődés homlokterébe, pedig ahogy azt a CoinDesk is írja, a BTC bár valóban befektetési eszköz, az egész mögöttes protokoll azonban technológia. Amennyiben pedig így tekintünk rá, kérdés lehet, hogy milyen irányban történjék a fejlesztése. A novemberben „élesedő” frissítés, amit a Bitcoin-közösség most jóváhagyott, pedig felvillant valamit a jövőből, amiből az látszik, hogy a Bitcoin az Ethereumra kíván választ adni.

A legutóbbi nagyobb frissítés, a 2017-es valóságos polgárháborút robbantott ki a Bitcoin közösségben. Akkor arról volt szó, hogy az egyre népszerűbb kriptovaluta mögötti protokollt szerették volna hatékonyabbá tenni – lényegében a jellemzően kínai bitcoinbányászok kerültek szembe a Bitcoin szoftver programozóival. Túl az elvi problémákon, ami a valuta decentralizált voltával kapcsolatos (és amelyek most a Bitcoin Mining Council kapcsán ismét előkerültek), röviden a bányászok szerették volna megőrizni a befolyásuk, és nagyobb teherbírásúvá tenni a rendszert azáltal, hogy növelik a blokklánc blokkjainak a méretét. A Bitcoin programozói viszont már akkor inkább egy Ethereum-szerű modell irányába nyitottak volna, ami lehetővé tehette volna az okosszerződéseket is. (Illetve akadt egy puritán csoport is, akik szerint a protokoll Szentírás, ahhoz nem szabad hozzányúlni.) Itt gyorsan álljunk is meg egy pillanatra: korábban már többször írtunk arról, hogy a Goldman Sachs egy kiszivárgott jelentése szerint a jelenlegi második legnagyobb kriptovaluta, az ethereum „nagy eséllyel” átveheti a vezetőszerepet bitcointól. A Goldman Sachs elemzője szerint ennek oka épp az, hogy az az ökoszisztéma, amelyre az Ethereum alapul, lehetővé teszi az okosszerződések létrehozását. Az akkori polgárháború végül egyébként kompromisszumos megoldással zárult.

Mint látható, épp a decentralizáltság miatt nehéz bármiféle változást eszközölni a mögöttes technológián, miközben a csoport érdekei annyira széttartanak, hogy nehéz bármiben is megegyezni. A Taproot frissítés esetén viszont nem kell félni attól, hogy megismétlődne a 2017-es polgárháború, mivel ez majdnem teljes körű támogatottságot élvez. És jogosan merülhetne fel, hogy talán a Bitcoin energiagazdaságosabb működését érinti majd a frissítés, de inkább a 4 éve megkezdett csapásirány folytatásáról beszélhetünk – mint egy szakértő nyilatkozott a CNBC-nek, a Taproot legfontosabb újítása az okosszerződés lehetővé/egyszerűbbé tétele lesz. Vagyis látható, hogy a Bitcoin közösség érzi, hogy az Ethereum ezen a téren nagyon is szorongatja őket. Az Ethereum-féle modellre ugyanis applikációkat, egész vállalkozásokat lehet építeni épp emiatt, és ezért látják sokan abban a protokollban a jövőt. Sőt a decentralizált pénzügyek (DeFi) világát már most az Ethereum uralja.

A Taproot által bevezetett legfontosabb változások a következők: Növekszik a személyes adatok védelme, ami azt jelenti, hogy a komplexebbek tranzakciók (több aláírást igényel, esetleg késleltetéssel van ellátva) megkülönböztethetetlenek lesznek az egyszerűbb tranzakcióktól. Csökken a komplexebb tranzakciókhoz szükséges adatok mérete is, vagyis kevesebb lesz a tranzakciós költség. Újfajta aláírást is bevezetnek, amely az említett okosszerződés-funkcionalitást növeli azáltal, hogy könnyebben és olcsóbban lehet bonyolultabb feltételeket beállítani a tranzakciókhoz. Áttérés a Lightning Network-re, vagyis a tranzakciók nem a Bitcoin protokoll szintjén történnek, hanem ezen a pénzügyi platformon, ami az említett változások nagy részét lehetővé teszi. A fejlesztők egyébként már el is kezdtek építkezni a Lightning-on, miközben várják a frissítést.

Habár a közösség áldását adta a frissítésre (két hetes periódusokban lehetett jelezni a támogatást minden kibányászott blokk után, és minimum 90 százalékos egyetértésre volt szükség), a Taproot csak novemberben fog élesedni. Addig ugyanis még rengeteg tesztre van szükség, nehogy valami hiba kerüljön a rendszerbe, ami ráadásul a kriptovaluta iránti közbizalmat mélypontra küldené.

További cikkek a témában:

Kizöldül vagy elsorvad a bitcoin? A Bitcoin értéke nagyot zuhant az elmúlt napokban, de Elon Musk egy újabb tweet üzenetével egy lehetséges menekülőutat villantott fel: a „zöld bitcoint” – nem kizárt azonban, hogy a környezetbarát bitcoin éppen ezen valuta alapelvei miatt dől majd dugába.

Így lesz a tehénlepényből kriptovaluta Walesben A tehénlepény kapcsán kiderül, miként fest a zöld energia a kriptobányászatban az Egyesült Királyságon belül, és hogy miért nem feltétlen jelent megoldást a „zöld fordulat” a kriptovaluták jelenlegi problémáira úgy általában.

Musk nagyon nyomja a Dogecoint, és talán együttműködne az Ethereummal Vitalik Buterin vetetette fel, hogy akár szorosabbra is lehetne fűzni az együttműködést az Ethereum és a Dogecoin között – amivel Musk is egyetért.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.