Négy tagú, nemzetközi csapat indul a Nemzetközi Űrállomásra, a NASA élőben közvetíti a rakétakilövést

2023 / 03 / 01 / Bodnár Barna
Négy tagú, nemzetközi csapat indul a Nemzetközi Űrállomásra, a NASA élőben közvetíti a rakétakilövést
Magyar idő szerint március 2-án, hajnali három órakor indul a NASA és a SpaceX hatodik, emberes, kereskedelmi küldetése a Nemzetközi Űrállomásra a Kennedy Űrközpont floridai indítóállásáról.

A Crew-6 elnevezésű misszió kilövése február 27-én történt volna, azonban az az indítási kísérlet meghiúsult egy eltömődött üzemanyagszűrű miatt. Ennek az alkatrésznek a légtelenítési folyamatban van nagy szerepe, ugyanis a szűrő biztosítja, hogy a rakéta minden motorjánál megfelelő mennyiségű adalékanyag álljon rendelkezésre a folyékony oxigénnel való keveredéshez a motorok beindításához. A SpaceX szakértői csapata lecserélte és ellenőrizte a szűrő működését, a meteorológiai előrejelzés szerint pedig 95 százalék az esély arra, hogy ideális időjárás lesz március 2-án a kilövéshez, így, ha nem jön közbe egyéb probléma, március 2-án, magyar idő szerint hajnal 3-kor indulhat a Falcon 9 rakéta kilövése, amely eljuttatja a Dragon űrhajóban ülő legénységet a Nemzetközi Űrállomásra.

A legénység tagja két NASA asztronauta, Stephen Bowen, aki a küldetés parancsnoka és Warren Hoburg, pilóta, valamint az Egyesült Arab Emírségek egyik űrhajósa, Alneyadi Sultan és az orosz Roscosmos asztronautája, Andrej Fedjajev, akik specialistaként csatlakoztak a misszióhoz. A nemzetközi csapat az Endeavour (magyarul Törekvés) nevű Dragon űrhajóval repül, amelyet korábban a NASA SpaceX Demo-2, a NASA SpaceX Crew-2 és az Axiom Mission 1 küldetései során is használtak. A Dragon-t azóta persze felújították és új alkatrészeket építettek be, többek között hőpajzsot cseréltek, átépítették a rakteret, illetve számos válaszfalat és a Draco motorok körüli szervízterületet.


A NASA SpaceX Crew-6 küldetésének repülőszemélyzete a floridai Kennedy Űrközpont öltözőszobájában 2023. február 23-án. Balról Andrej Fedyaev, a Roscosmos űrhajósa, utána pedig a NASA űrhajósai, Warren „Woody” Hoburg és Stephen Bowen, végül az Egyesült Arab Emírségek űrhajósa, Sultan Alneyadi.(Fotó: NASA/Kim Shiflett)

A tervek szerint a legénység körülbelül 24,5 órás utazás után érkezik majd a Nemzetközi Űrállomás mikrogravitációs laboratórium Harmony nevű moduljának dokkolójába, ezután pedig a 68-as expedíció héttagú legénysége fogadja őket az állomáson.

A küldetés résztvevői hat hónapot töltenek majd az Űrállomáson, többek között hogy azt tanulmányozzák, milyen hatással van a mikrogravitáció az emberi szervezetre, különös tekintettel a szív-, és agyműködésre.

A kutatók több mint 200 tudományos kísérletet végeznek majd el, nem csak az űrutazásban résztvevők egészségének megőrzése érdekében, de azért is, hogy ezeket az eredményeket felhasználhassák majd a földi gyógyításban is.

A keringő laboratórium fedélzetén való tartózkodásuk alatt a Crew-6 látja majd a SpaceX Dragon a Roscosmos Progress teherszállító űrhajók érkezését, illetve üdvözölhetik majd a Boeing Crew Flight Test űrhajósait és az Axiom Mission-2 legénységét is. A jelenlegihez hasonló, kereskedelmi küldetések segítenek a NASA-nak maximalizálni az űrállomás kihasználtságát, hiszen ilyen esetekben az amerikai állami űrhivatal partnereként szereplő cégek - például a SpaceX - átvállalják a misszió költségeinek jelentős részét például azzal, hogy a NASA rendelkezésére bocsátják magát a Dragon űrhajót. Az amerikai SpaceX 2020-ban kezdte meg ezt a szolgáltatást, a NASA pedig azt tervezi, hogy hasonló módon fogja használni a Boeing Starliner űrhajóját is, ami legkorábban 2024-ben áll majd üzembe. A NASA hat küldetésre szerződött a Boeing-gel és tizennégyre a SpaceX-szel, amelyek elegendő támogatást biztosítanak a Nemzetközi Űrállomás számára 2030-ig.

A NASA szokás szerint, élőben közvetíti majd a Crew-6 indítását március 2-án, magyar idő szerint hajnali három órakor.

(Borítókép: NASA/Joel Kowsky)


A NASA készül rá, hogy a Holdra lépő emberek tevékenységét élőben közvetítse
A NASA készül rá, hogy a Holdra lépő emberek tevékenységét élőben közvetítse
Az előkészületek kezdeti fázisában egy lézerkommunikációs megoldást teszteltek, és a segítségével először küldtek 4K videót földi légi járműről a Nemzetközi Űrállomásra, majd vissza.
Az űrtávcső, ami nagyobb lesz, mint az egész Föld, a fekete lyukak titkait kutatja
Az űrtávcső, ami nagyobb lesz, mint az egész Föld, a fekete lyukak titkait kutatja
Ez a távcső alkalmas lenne arra, hogy kifürkésszük vele a fekete lyukak eddig ismeretlen titkait is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.