Négyszázmilliárd forintnyi bitcoint találtak a nyomozók egy föld alá rejtett popcornos dobozban

2022 / 11 / 08 / Pőcze Balázs
Négyszázmilliárd forintnyi bitcoint találtak a nyomozók egy föld alá rejtett popcornos dobozban
Az amerikai Igazságügyi Minisztérium történetének egyik legnagyobb fogása egy éve történt, de csak most adtak ki róla közleményt. Az elkövető akár húsz évre börtönbe kerülhet.

A Silk Road nevű, egykor a dark weben elérhető portált a "drogok Amazonjaként" emlegették. A szolgáltatás 2011 februárjában indult, és két évvel később már tízezer terméket lehetett rajta kapni, amelynek a zöme kábítószer volt, de hamis okmányokat is kínáltak az ott kereskedők. Az illegális bazár 2013-ban zárt be, és a hatóságok szerint két év alatt körülbelül kilenc és félmillió bitcoinnyi, vagyis mai értéken százötven milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított. Ebből, szintén mai értéken, közel tízmilliárd dollárnyi jutalékot szereztek.

Ettől az oldaltól lopott el ötvenezer bitcoint James Zhong, aki egy évvel a pénz elkobzása után most beismerte tettét

A The Verge cikke szerint a harminckét éves, Georgia államban élő férfi egy padló alá rejtett széf mélyén, egy popcornos dobozban, a Raspberry Pi-hoz hasonló miniszámítógépen tárolta a lefoglaláskor hárommilliárd, most egymilliárd dollárt, azaz körülbelül négyszázmilliárd forintot érő bitcoint. A férfi úgy jutott a pénzhez, hogy 2012 szeptemberében hamis fiókokat regisztrált a Silk Roadon, majd mindegyikbe utalt párszáz vagy párezer bitcoint. A kriptovaluta ára akkor darabonként tíz-tizenkét dollár volt a mostani húszezerrel szemben. Ezután gyors egymásutánban több visszautalási kérelmet küldött az oldalnak, ami így többszörösen visszafizette a beutalt összegeket. Azért "csak" ötvenezer bitcoint kapott így Zhong, mert ennyi volt a maximum összeg, amit erre a célra előkészített a Silk Road. Az elkövető utána közel tíz éven keresztül próbálta minél alaposabban elfedni a nyomait, ami egy ideig sikerült is. A hatóságok akkor akadtak rá, amikor bejelentett egy betörést, amely során elloptak tőle "egy csomó bitcoint" is. Zhong a tavaly novemberi rajtaütés után most beismerte bűnösségét, és jövő februárban akár húsz évre börtönbe kerülhet.

Ennél nagyobb értékű kriptopénzt csak egy különös pártól tudott lefoglalni az Igazságügyi Minisztérium, akik egy kriptotőzsde feltörése után juthattak a pénzhez. Az ügyről idén februárban írtunk a Rakétán.

(Borítókép: Kanchanara/Unsplash)

Félmilliárd forintot ad vissza egy kábítószer-kereskedőnek a svéd állam, mert emelkedett a bitcoin árfolyama Néha egészen fura precedenseket produkál, amikor a jogalkotók nem tudják időben lekövetni a technológiai fejlődést.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Példátlan összefogásra készülnek a világ legnagyobb technológiai cégei a küszöbön álló európai és amerikai választások előtt
Példátlan összefogásra készülnek a világ legnagyobb technológiai cégei a küszöbön álló európai és amerikai választások előtt
A többek között a Meta, a Google, a Microsoft és az Amazon által is aláírt egyezmény azt hivatott megelőzni, hogy a mesterséges intelligenciát a választók félrevezetésére használják fel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.