Negyvenperces istentiszteletet tartott egy mesterséges intelligencia Németországban

2023 / 06 / 14 / Pőcze Balázs
Negyvenperces istentiszteletet tartott egy mesterséges intelligencia Németországban
Bajorországban, Fürth-ben, a Német Egyházi Napok részeként egy chatbot találta ki az istentisztelet témáját és szövegét, valamint a lelkipásztor megjelenítéséért is mesterséges intelligencia (MI) felelt.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint az eseményen háromszázan vettek részt, és valamivel kevesebb, mint háromnegyed órán át tartott. A szoftver által kitalált tematika érintette a múlt hátrahagyását, a halálfélelmen való felülkerekedést és a hit megtartását is, de még a mottót is az MI találta ki: "Itt az ideje".

Az ötlet egy harminc éves bécsi teológus, Jonas Simmerlein fejéből pattant ki, aki azt mondta, hogy "az istentisztelet kilencvennyolc százaléka a rendszertől jött".

"Fogtam a mesterséges intelligenciát, és azt mondtam: >>Egy egyházi kongresszuson vagyunk, te vagy a lelkipásztor - hogy nézne ki az istentisztelet?<<" - idézte fel Simmerlein. Ahogyan a cikk is kiemeli, a maradék két százalék, vagyis a megfelelő parancsok megfogalmazása kulcskérdés a generatív mesterséges intelligenciák használatakor. Az ötletgazdának ennek megfelelően ki kellett kötnie például, hogy zsoltárok, imák és áldás is kapjon helyet a liturgiában. A szövegek nem feliratokként, hanem avatárok, azaz számítógép-generálta karakterek szájából keltek életre, és ez rá is világított az esemény tökéletlenségére, kísérleti jellegére, hiszen akadt hívő, aki szerint a gyorsan elmondott, monoton beszédnek "nem volt szíve és lelke". Helyenként a közösség fel is nevetett a szenvtelen előadásmódon, igaz egy fiatal lutheránus pásztor kifejezetten pozitívan csalódott abban, amit látott.

Ugyanakkor Simmerleinnek nem célja, hogy MI-kkel helyettesítse a lelkipásztorokat. A teológus szerint azért lehetnek hasznosak az ilyen rendszerek, hogy ötletekkel, vagy épp a szövegírási folyamat felgyorsításával segítsenek, és így több idő maradjon beszélgetni, útmutatást adni a gyülekezet tagjainak. A generatív, azaz képet, szöveget, esetenként videót előállító rendszerek erőssége pontosan az, hogy kiszámítható, a korábbi "tanulmányaikból" jól levezethető anyagokat állítanak elő. Mivel az egyházak javánál a szertartásoknak kötött menete van, és a témák java is vissza-visszatér, nem kizárt, hogy kifejezetten jól járnának a mesterséges intelligenciák esetenkénti felhasználásával, bár az MI-alapú gyóntatással remélhetőleg várnak még egy keveset.

(Borítókép: Daniel Vogl/picture alliance via Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.