Negyvenperces istentiszteletet tartott egy mesterséges intelligencia Németországban

2023 / 06 / 14 / Pőcze Balázs
Negyvenperces istentiszteletet tartott egy mesterséges intelligencia Németországban
Bajorországban, Fürth-ben, a Német Egyházi Napok részeként egy chatbot találta ki az istentisztelet témáját és szövegét, valamint a lelkipásztor megjelenítéséért is mesterséges intelligencia (MI) felelt.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint az eseményen háromszázan vettek részt, és valamivel kevesebb, mint háromnegyed órán át tartott. A szoftver által kitalált tematika érintette a múlt hátrahagyását, a halálfélelmen való felülkerekedést és a hit megtartását is, de még a mottót is az MI találta ki: "Itt az ideje".

Az ötlet egy harminc éves bécsi teológus, Jonas Simmerlein fejéből pattant ki, aki azt mondta, hogy "az istentisztelet kilencvennyolc százaléka a rendszertől jött".

"Fogtam a mesterséges intelligenciát, és azt mondtam: >>Egy egyházi kongresszuson vagyunk, te vagy a lelkipásztor - hogy nézne ki az istentisztelet?<<" - idézte fel Simmerlein. Ahogyan a cikk is kiemeli, a maradék két százalék, vagyis a megfelelő parancsok megfogalmazása kulcskérdés a generatív mesterséges intelligenciák használatakor. Az ötletgazdának ennek megfelelően ki kellett kötnie például, hogy zsoltárok, imák és áldás is kapjon helyet a liturgiában. A szövegek nem feliratokként, hanem avatárok, azaz számítógép-generálta karakterek szájából keltek életre, és ez rá is világított az esemény tökéletlenségére, kísérleti jellegére, hiszen akadt hívő, aki szerint a gyorsan elmondott, monoton beszédnek "nem volt szíve és lelke". Helyenként a közösség fel is nevetett a szenvtelen előadásmódon, igaz egy fiatal lutheránus pásztor kifejezetten pozitívan csalódott abban, amit látott.

Ugyanakkor Simmerleinnek nem célja, hogy MI-kkel helyettesítse a lelkipásztorokat. A teológus szerint azért lehetnek hasznosak az ilyen rendszerek, hogy ötletekkel, vagy épp a szövegírási folyamat felgyorsításával segítsenek, és így több idő maradjon beszélgetni, útmutatást adni a gyülekezet tagjainak. A generatív, azaz képet, szöveget, esetenként videót előállító rendszerek erőssége pontosan az, hogy kiszámítható, a korábbi "tanulmányaikból" jól levezethető anyagokat állítanak elő. Mivel az egyházak javánál a szertartásoknak kötött menete van, és a témák java is vissza-visszatér, nem kizárt, hogy kifejezetten jól járnának a mesterséges intelligenciák esetenkénti felhasználásával, bár az MI-alapú gyóntatással remélhetőleg várnak még egy keveset.

(Borítókép: Daniel Vogl/picture alliance via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.