Néhány gombnyomással törölhetjük a legutóbbi Google-kereséseinket, már Androidon is

2022 / 03 / 22 / Pőcze Balázs
Néhány gombnyomással törölhetjük a legutóbbi Google-kereséseinket, már Androidon is
Már Android-felhasználóknak is elérhető a megoldás, amelynek segítségével a Google kitörli az elmúlt negyed óra kereséseit az előzményeink közül.

IOs-eszközökön már tavaly július óta használhatjuk a Google magánszféra-védelmi megoldását, amiről akkor mi is írtunk a Rakétán. A lényege, hogy a mobilunkon néhány gombnyomással törölhetjük, hogy mire kerestünk rá az elmúlt negyed órában. A nyomok nem csak a telefonunkon tűnnek el, hanem az összes eszközünkön, amelyen az adott Google-fiókkal vagyunk belépve. Mindehhez csak arra van szükség, hogy telepítsük fel a telefonunkra az ingyenes Google alkalmazást, ami az Android készülékeken alapértelmezésben is megtalálható. Akár ebben, akár a böngészőnkben kerestünk rá az érzékeny témára, mindenképpen ezt az appot kell használnunk a funkció eléréséhez.

Három gombnyomás

Először tehát indítsuk el a telefonunkon a Google alkalmazást. Ezután bökjünk a jobb felső sarokban a profilképünkre - ügyelve arra, hogy ugyanazt a profilt lássuk itt, mint a keresésre használt gépen, böngészőben. A keresési előzmények menüpontja alatt találjuk a sort, amelyre nyomva a telefonunk jelzi: eltávolítja a fiókunkból az előző negyed óra kereséseit, aminek az eredményét "rövidesen láthatjuk". Természetesen ez a megoldás olyankor jön jól, amikor hirtelen eszmélünk rá, hogy problémás lehet, ha valaki meglátja, mi után kutattunk az interneten.

Emellett érdemes beállítani, hogy a keresési előzményeinket csak a jelszavunk birtokában láthassa bárki; korábban megírtuk, hogy ezt pontosan hogyan tudjuk megtenni. Szintén hasznos, hogy a böngészők és a Google kereső maga is rendelkezik úgynevezett inkognitó-móddal, amellyel akár órákon át böngészhetünk, keresgélhetünk, és erről semmilyen információt nem rendelnek hozzá a fiókunkhoz. Aki ennél is óvatosabb, használhat anonim keresőket, például a DuckDuckGot. Természetesen mindez csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha az internet-forgalmunkat nem figyeli senki - bár a legtöbb weboldal és kereső már titkosítva küldi és fogadja az adatokat. Egy VPN használata ezért elsősorban abban nyújthat további segítséget, hogy még a földrajzi helyzetünket is elrejti a szolgáltatók elől.

(Fotó: Rakéta/Pőcze Balázs, Unsplash/Marcus Winkler)

Így tudjuk törölni a Google kereséseinket az elmúlt negyed órából A Google a szokásos éves fejlesztői konferenciáján, az I/O-n jelentette be a privát szféránkat védő funkciót, ami most érkezik iOS-re, és hamarosan Androidon is elérhető lesz.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.