Néhány molekula harminc évvel fiatalítja meg az emberi bőrsejteket

2022 / 04 / 09 / Felkai Ádám
Néhány molekula harminc évvel fiatalítja meg az emberi bőrsejteket
Eddig hasonló módszerrel őssejteket lehetett előállítani, most viszont a sejt megőrizte eredeti funkcionalitását, csak „visszatekerték benne a biológiai órát” – a sejt így nem csak összetételében, de a konkrét működésében is megfiatalodott.

2007-ben a japán Kiotói Egyetemen Jamanaka Sinja kidolgozott egy technikát, amely felnőtt bőrhámsejteket alakít át őssejtekké miután négy speciális molekula hatásának tette ki ezeket. A molekulákat Yamanaka-faktoroknak nevezték el, és a lényegük tehát, hogy visszafordítják a sejt fejlődését, és a bőrsejt visszaváltozik azzá a kiindulási őssejtté, amely még bármilyen sejttípussá képes differenciálódni. A hatás eléréséhez 50 napra van szükség. A probléma ezzel, hogy a módszerrel természetesen elvész a sejt eredeti típusa és funkcionalitása is – nyilatkozta a mostani kutatást végző Diljeet Gill, a Cambridge Egyetem Babraham Institute-jának kutatója.

A mostani kutatás ugyanis úgy próbálta felhasználni a Yamanaka-faktorokat, hogy a bőrsejtek megfiatalodjanak, de konyhanyelven szólva maradjanak bőrsejtek, és ne változzanak át őssejtté. A kutatáshoz három önkéntestől gyűjtöttek bőrmintát, akik átlagéletkora 50 év volt. Ezt követően az említett molekuláknak nem 50, hanem mindössze 13 napig tették ki a mintákat – hogy így „részleges fiatalítást” érjenek el. Ezután eltávolították a Yamanaka-faktorokat, és hagyták, hogy a sejtek növekedésnek induljanak. A sejtek életkorát két módszerrel lehet megállapítani – ezek az epigenetikai óra (Horvath-óra), amely a DNS-ben található citozin metilációs változásából állapítja meg a kort, míg a másik módszer a sejt RNS készlete, vagyis a transzkriptom alapján végzi el a számítást. Ezekről egyébként korábban részletesebben írtunk a lenti cikkünkben:

Minden eddiginél pontosabb módszert találtak az életkor mérésére Bár a kutatóknak egy ideje már más lehetőségük is van az élőlények korának a megállapítására, minthogy megszámolják, hogy hány kört tett meg a bolygónk a Nap körül, amióta megszülettek, de a biológiai életkor mérése mindeddig csak közelítő értékkel volt meghatározható.

A kutatók mindkét módszerrel azt állapították meg, hogy a sejtek 30 évvel fiatalabbnak tűnnek biológiai szempontból a tényleges koruknál. A biológiai profil egy dolog, azonban a sejtek működésükben is megfeleltek a fiatalabb bőrsejteknek. Például amikor egy mesterséges sebre helyezték, ezek a sejtek sokkal gyorsabban nőttek össze a sérülés mentén, mint az idősebb sejtek. Emellett több kollagént is termeltek az idősebb sejteknél.

A mostani módszer újdonsága tehát, hogy lehetségessé vált a sejt részeleges megfiatalítása, úgy hogy közben az eredeti funkcionalitása is megmarad – aminek – szemben az őssejtté alakításnál – már terápiás jelentősége is van. Például lehetségessé válhat bizonyos bőrt érintő betegségek és elváltozások (égési sérülés, fekély) kezelése, és ezeket a sejteket még csak nem is lökné ki a beteg szervezete. A kutatók megvizsgálják azt is, hogy ez a módszer működik-e más típusú sejtek esetén is.

(Fotó: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.