Minden eddiginél pontosabb módszert találtak az életkor mérésére

2021 / 03 / 05 / Bobák Áron
Minden eddiginél pontosabb módszert találtak az életkor mérésére
Bár a kutatóknak egy ideje már más lehetőségük is van az élőlények korának a megállapítására, minthogy megszámolják, hogy hány kört tett meg a bolygónk a Nap körül, amióta megszülettek, de a biológiai életkor mérése mindeddig csak közelítő értékkel volt meghatározható. Ebben hozhat komoly változást a kölni egyetem kutatóinak a felfedezése, akik egy új módszerrel az eddiginél lényegesen pontosabb eredményeket kaptak.

A biológiai kor meghatározására eddig az úgynevezett epigenetikai órát (Horvath-óra) használták a kutatók, amely a DNS-ben található citozin metilációs változásából állapítja meg a kort. Ezzel szemben az új eljárás a sejt RNS készletéből, vagyis a transzkriptomból képes megállapítani az élőlények biológiai korát, ami jóval pontosabb eredményeket tesz lehetővé. Az Aging Cell című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatás vezetői, David Meyer és Dr. Björn Schumacher azt írják, hogy a BiT age, azaz binarized transcriptomic aging clock (binarizált transzkriptom öregedési óra) névre keresztelt módszer közel jár az elméletileg elérhető legpontosabb kormeghatározáshoz.

A transzkriptommal történő kormeghatározás elméleti lehetősége eddig is adott volt, azonban tudományos körökben úgy tartották, hogy a sejtek aktivitásának változása miatt a gyakorlatban ezt szinte lehetetlen alkalmazni. A kölni egyetem kutatói viszont a Science Daily szerint megtaláltak a megoldást arra, hogyan tudnák a génaktivitásban tapasztalható eltéréseket egy matematikai módszerrel kiküszöbölni. Erre utal a módszer nevében a "binarizált" jelző, ami azt jelenti, hogy az óra két csoportba (aktív és inaktív) sorolja a géneket, amelyek így könnyen rendszerezhetővé válnak.

Ahogy az már a Horvath-óra esetében is felmerült, a biológiai kor pontos meghatározása sokat segíthet az öregedés hatásainak a tanulmányozásában, és hosszútávon akár az öregedés megállításában is. A kölni egyetem kutatói szerint a módszerük segítségével pontosan meghatározható lesz az egyes génvariánsok öregedésre gyakorolt hatása, a biológiai kor meghatározásával pedig fontos információkat kaphatnak arról is, hogy az emberek korára milyen hatással van a környezetük, az étrendjük és egyéb tényezők.

(Fotó: Dimitri Otis/Getty Images)

További cikkek a témában:

Úgy tűnik, találtak egy módszert az öregedés visszafordítására A technológia már hosszú ideje itt volt az orrunk előtt, de eddig nem tudták, hogy erre is használható.

Szebben öregszünk, mint hajdanán, de azért még senki se bontson pezsgőt Két új finn tanulmány a fizikai öregedés és a kognitív öregedés mértékét vizsgálja a különböző generációk között: az érem egyik oldalán úgy tűnik, hogy a hetven az új hatvan, ugyanakkor számos negatívum is kirajzolódik az adatokból.

Az igazi "szupernagyik" neurológiája - hogyan maradjunk idős korban is szellemileg frissek? Nemrégiben új tanulmányt közölt az Oxford Academic Journal, melyben „Superagers”-néven említik a magyarul talán “Szupernagyiknak” fordítható, emlékező- és értelmi-képességeiket extrém magas korban is szinte hibátlanul őrző időseket.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
A metafolyadékban apró gömbök vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a folyadék változtassa a tulajdonságait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.