Néhány nap és indul az oroszok Instagramja, a Ruszgram

2022 / 03 / 21 / Pőcze Balázs
Néhány nap és indul az oroszok Instagramja, a Ruszgram
Néhány héttel azután, hogy Oroszország betiltotta a Facebookot és az Instagramot, már el is indulhat az utóbbi helyi klónja, a Ruszgram. Az eredetihez hasonló működést, felületet, sőt, monetizációs lehetőségeket ígér a két fejlesztő.

Amint arról a Rakétán is beszámoltunk, az orosz hatóságok nemrég "szélsőséges szervezetnek" nevezték a két szolgáltatás anyavállalatát, a Metát, majd betiltották a két legismertebb termékét. A vállalatnál ugyanis az orosz-ukrán háború hatására úgy döntöttek, hogy lazítanak a moderációs elveiken: szerintük Ukrajnában a szabad véleménynyilvánítás része, hogy a felhasználók politikusokat, katonákat, katonai vezetőket és államfőket fenyegessenek meg.

"Bűnügyi nyomozást indítottunk orosz állampolgárok megölésére és bántalmazására való felbujtás miatt, a Meta nevű amerikai vállalat ellen" - fogalmazott erre válaszul egy moszkvai hatóság, majd valószínűleg ezzel összefüggésben meg is nehezítették a Facebook és az Instagram elérését. A Meta ugyan tett egy lépést hátra, és leszögezte, hogy államfők elleni merényleteket szorgalmazni így sem lehet náluk, de ettől függetlenül nem valószínű, hogy a közeljövőben működni fognak a szolgáltatások Oroszországban. Mindkét platformnak sok tízmillió felhasználója van, illetve volt az országban.

Az orosz közösségi média jövője

- így fogalmaznak a Ruszgram weboldalán, amelynek elindulásáról a Gizmodo számolt be. A cikk szerint a fejlesztők, Alekszandr Zobov és Kirill Filimonov nem köntörfalaznak, "az Instagram orosz megfelelőjének" nevezik az induló szolgáltatást, ami az oldaluk szerint egy hét múlva, március 28-án indul el, legalábbis "a média, a támogatók és a befektetők" számára. A készítők kiemelik: minden ismerős lesz az alkalmazáson belül, még monetizációs lehetőségeket is beépítenek a platformba, vagyis nem az ős-instát, hanem a jelenlegi állapotot próbálják meg klónozni.

A felhasználóknak így nem kell "VPN-ekkel nyűglődniük", hiszen ez a leggyakrabban alkalmazott kiskapu betiltott weboldalak és szolgáltatások esetében, de a legtöbb internetező számára nem magától értetődő a használatuk. A Ruszgram Telegram-csatornáján továbbá azt írják, hogy a korábbi instagramos tartalmak átmásolásán is dolgoznak. Mindeközben a TechCrunch már arról számolt be, hogy az orosz fejlesztők egy része Grúziába, Törökországba, Örményországba, Kazahsztánba és Thaiföldre költözik, hogy folytatni tudja a munkát a hazáját sújtó szankciók ellenére.

(Borítókép: Lorenzo Di Cola/NurPhoto via Getty Images)

Katonák halálát kívánni lehet, Putyinét viszont nem a Meta szerint A Facebook anyavállalata pontosította a háborúval kapcsolatos moderációs elveit.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Microsoft véletlenül kiszivárogtatta, hogy mik a tervei az Xbox-szal, de még azt is, hogy felvásárolnák a Nintendót
A Microsoft véletlenül kiszivárogtatta, hogy mik a tervei az Xbox-szal, de még azt is, hogy felvásárolnák a Nintendót
Rossz fájlokat tölthettek fel a bíróságnak egy perhez kapcsolódóan.
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
A Neuralink reményei szerint az általuk fejlesztett agy-számítógép interfész segít majd a lebénult embereknek abban, hogy a gondolataikkal irányíthassák a számítógépet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.