Néhány nap és indul az oroszok Instagramja, a Ruszgram

2022 / 03 / 21 / Pőcze Balázs
Néhány nap és indul az oroszok Instagramja, a Ruszgram
Néhány héttel azután, hogy Oroszország betiltotta a Facebookot és az Instagramot, már el is indulhat az utóbbi helyi klónja, a Ruszgram. Az eredetihez hasonló működést, felületet, sőt, monetizációs lehetőségeket ígér a két fejlesztő.

Amint arról a Rakétán is beszámoltunk, az orosz hatóságok nemrég "szélsőséges szervezetnek" nevezték a két szolgáltatás anyavállalatát, a Metát, majd betiltották a két legismertebb termékét. A vállalatnál ugyanis az orosz-ukrán háború hatására úgy döntöttek, hogy lazítanak a moderációs elveiken: szerintük Ukrajnában a szabad véleménynyilvánítás része, hogy a felhasználók politikusokat, katonákat, katonai vezetőket és államfőket fenyegessenek meg.

"Bűnügyi nyomozást indítottunk orosz állampolgárok megölésére és bántalmazására való felbujtás miatt, a Meta nevű amerikai vállalat ellen" - fogalmazott erre válaszul egy moszkvai hatóság, majd valószínűleg ezzel összefüggésben meg is nehezítették a Facebook és az Instagram elérését. A Meta ugyan tett egy lépést hátra, és leszögezte, hogy államfők elleni merényleteket szorgalmazni így sem lehet náluk, de ettől függetlenül nem valószínű, hogy a közeljövőben működni fognak a szolgáltatások Oroszországban. Mindkét platformnak sok tízmillió felhasználója van, illetve volt az országban.

Az orosz közösségi média jövője

- így fogalmaznak a Ruszgram weboldalán, amelynek elindulásáról a Gizmodo számolt be. A cikk szerint a fejlesztők, Alekszandr Zobov és Kirill Filimonov nem köntörfalaznak, "az Instagram orosz megfelelőjének" nevezik az induló szolgáltatást, ami az oldaluk szerint egy hét múlva, március 28-án indul el, legalábbis "a média, a támogatók és a befektetők" számára. A készítők kiemelik: minden ismerős lesz az alkalmazáson belül, még monetizációs lehetőségeket is beépítenek a platformba, vagyis nem az ős-instát, hanem a jelenlegi állapotot próbálják meg klónozni.

A felhasználóknak így nem kell "VPN-ekkel nyűglődniük", hiszen ez a leggyakrabban alkalmazott kiskapu betiltott weboldalak és szolgáltatások esetében, de a legtöbb internetező számára nem magától értetődő a használatuk. A Ruszgram Telegram-csatornáján továbbá azt írják, hogy a korábbi instagramos tartalmak átmásolásán is dolgoznak. Mindeközben a TechCrunch már arról számolt be, hogy az orosz fejlesztők egy része Grúziába, Törökországba, Örményországba, Kazahsztánba és Thaiföldre költözik, hogy folytatni tudja a munkát a hazáját sújtó szankciók ellenére.

(Borítókép: Lorenzo Di Cola/NurPhoto via Getty Images)

Katonák halálát kívánni lehet, Putyinét viszont nem a Meta szerint A Facebook anyavállalata pontosította a háborúval kapcsolatos moderációs elveit.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.