Katonák halálát kívánni lehet, Putyinét viszont nem a Meta szerint

2022 / 03 / 15 / Pőcze Balázs
Katonák halálát kívánni lehet, Putyinét viszont nem a Meta szerint
A Facebook anyavállalata pontosította az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos moderációs elveit. Egy kiszivárgott belső feljegyzés szerint mostantól törölni fogják az olyan bejegyzéseket, amelyek államfők elleni erőszakos cselekményekre buzdítanak.

A Gizmodón olvasható hír szerint a Meta azután kényszerült árnyalni a szabályain, miután nemrég úgy döntöttek, hogy a háború miatt Ukrajnában a szabad véleménynyilvánítás része, hogy a felhasználók politikusokat, katonákat, katonai vezetőket és államfőket fenyegessenek meg. Pénteken Oroszországban vizsgálódni kezdtek emiatt, a Metát pedig "szélsőséges szervezetnek" nevezték. "Bűnügyi nyomozást indítottunk orosz állampolgárok megölésére és bántalmazására való felbujtás miatt, a Meta nevű amerikai vállalat ellen" - fogalmazott egy nyomozati szerv. Ezzel összefügghet, hogy hétfőtől betiltották az Instagram használatát az országban, bár a Kremlnek valószínűleg amúgy is jól jön, hogy egy csatornával kevesebben terjedhetnek az országban az Ukrajnával kapcsolatos információk.

Pontosítás

A Meta globális ügyekért felelős alelnöke, Nick Clegg, korábbi brit miniszterelnök-helyettes egy feljegyzésben most úgy fogalmazott, hogy "szűkítjük a fókuszt, hogy világos legyen: a szabályt nem értelmezhetjük úgy, hogy elfogadjuk általában véve az oroszok elleni erőszakot. Emellett nem engedélyezzük az államfők megölésére történő felhívásokat sem." "Kiállunk a ruszofóbia ellen. Nem fogadunk el a népirtásra, etnikai tisztogatásra, vagy bármilyen diszkriminációra, zaklatásra, erőszakra való felhívást oroszok ellen a platformunkon" - folytatta a Reuters szerint Clegg. Mindebből mintha az következne, hogy egyes oroszokkal kapcsolatban még mindig elfogadható a gyűlöletbeszéd, ha azok nem államfők.

Az elmúlt években a közösségi média vállalatok folyamatosan próbálják utolérni magukat a tartalmak moderálásakor. Mint ismert, a Facebook még külön "legfelsőbb bíróságot" is létrehozott, egyesek szerint azért, hogy a nehéz döntésekben segítse a céget, mások szerint azért, hogy átvállalja a felelősséget Mark Zuckerbergtől. Az erőszakkal, erőszakra való felbujtással kapcsolatos bejegyzések azonban általában a "könnyebb esetek" közé tartoznak, hiszen a legtöbb platformon egyértelműen tiltottak; emlékezzünk csak arra, hogy az amerikai törvényhozás épületét ért ostromkor mennyire egységesen döntöttek a legnagyobb szolgáltatások moderátorai. Ám az orosz-ukrán konfliktus úgy tűnik, szokatlan szabályokat eredményez, amelyek akár napról napra változhatnak.

(Borítókép: Miguel Candela/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Így védik Vlagyimir Putyin életét Autók, testőrök és egy régi hagyomány a feudális uralkodók idejéből, melyek mind Putyin testi épségét szavatolják.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.