Nehezen elkerülhető a mesterséges intelligencia miatti pénzügyi válság az amerikai tőzsdefelügyelet vezetője szerint

2023 / 10 / 17 / Pőcze Balázs
Nehezen elkerülhető a mesterséges intelligencia miatti pénzügyi válság az amerikai tőzsdefelügyelet vezetője szerint
Gary Gensler, az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének elnöke úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia használata pénzügyi válságot idézhet elő a következő évtizedben.

A szakember, aki a világ legnagyobb gazdaságának első számú felügyelője, meglehetősen borúlátó az elmúlt évek egyik legjelentősebb technológiájával kapcsolatban. A Financial Times-nak adott interjújában kifejtette, hogy ha az összes nagy pénzügyi szervezet ugyanazokat az MI-modelleket használja, akkor a piacon bekövetkező váratlan események veszélyes láncreakciót indíthatnak be - számolt be a Gizmodo. Gensler szerint jelenleg nincs elég nagy választék a modellekből, így túl nagy a kockázata annak, hogy minden szereplő ugyanúgy fog reagálni ugyanarra az eseményre.

"A jövőben számítok egy pénzügyi válságra, amely után az elemzők ráébrednek, hogy »Aha! Egy adataggregátorra vagy egy modellre támaszkodtunk«. Lehet, hogy ez a jelzálogpiacon történik majd, lehet, hogy valamely más szektorban az értékpapír-piacon" - nyilatkozta a tőzsdefelügyelet vezetője, aki minderre már a következő évtizedben számít. A cikk szerint ráadásul valóban ebbe az irányba tartunk, hiszen egyre több pénzügyi vállalat látja el a kollegáit és az ügyfeleit MI-alapú programokkal, sőt, teljes cégek erre a technológiára alapozzák az üzleti modelljüket.

Mindeközben, ahogyan Gensler rávilágít, az általa vezetett szervezet úgy kell, hogy garantálja a pénzügyi szektor stabilitását, hogy közben egyes intézményeket, bankokat, befektetési alapokat kell kordában tartania. Ezzel szemben szerinte az MI-eszközök alkalmazását csak összkormányzati szinten lehetne szabályozni, hiszen a technológiai nagyvállalatok működése kívül esik az ő területén. Ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai szövetségi törvényhozás milyen tempóban halad az adatvédelmi, a közösségi médiát érintő vagy akár a monopóliumokat kezelő kérdésekben, akkor nehéz megjósolni, hogy egy ennyire összetett problémát mennyi idő alatt oldanának meg. És a pénzügyi világban ami Amerika problémája, az gyakran az egész világé is egyszerre.

(Borítókép: Kevin Dietsch/Getty Images)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.