Nem a lakosok, hanem avatárjaik intézik a hivatalos ügyeket az új Szöulban

2023 / 01 / 28 / Bobák Zsófia
Nem a lakosok, hanem avatárjaik intézik a hivatalos ügyeket az új Szöulban
Dél-Korea a fővárosát metaverzum-várossá alakítja egy frissen megnyílt platformmal, ahol a lakosok avatárjai intézik az ügyeket.

Dél-Korea kormánya nagy hangsúlyt helyez a digitalizálásra és ezen belül a legújabb virtuális valóság platformok, a metaverzumok fejlesztésébe, így az ázsiai ország elől jár a technológia bevezetésében olyan alkalmazások területén is, amelyeket a legtöbb metaverzum platform egyelőre még nem biztosít a felhasználók számára - a hasonló oldalak ugyanis általában szórakoztatási célból jönnek létre és közösségi élményeket, virtuális koncerteket, kiállításokat, játékokat vagy más szabadidős tevékenységeket kínálnak a szolgáltatásaik között.

A Szöul városi önkormányzata által létrehozott Metaverzum Szöul viszont a turizmussal és oktatással kapcsolatos programok mellett egy jóval hivatalosabb célt valósít meg: a virtuális világban a főváros lakói avatár formájában intézhetik az adminisztratív ügyeiket, adótanácsadást kaphatnak és tisztségviselők digitális kivetüléseivel beszélhetik meg a panaszaikat vagy foglalhatnak időpontokat az ügyfélszolgálatokra. O Szehun, Szöul polgármestere január 16-án jelentette be, hogy a metaverzum-város megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt és az első, bár még limitált lehetőségeket kínáló szolgáltatásokat már igénybe is vehetik a digitális polgárok. Az adó-, és üzleti tanácsadás mellett fiatalok mentorálására szolgáló programok, közszolgálati konzultáció és a Szöul Plázában ingyenesen olvasható könyvek várják a látogatókat, valamint állampolgársági bizonyítványokat is lehet igényelni az ügyintézőktől.

A metaverzum építése még nem fejeződött be, a későbbi, bővített változat ennél szélesebb körű funkciókkal fog rendelkezni és feltehetőleg 2026 körül lesz majd készen. A jelenlegi Metaverzum Szöul, amelyet a Google Play áruházból, vagy az Apple App Store-jából lehet letölteni, a szolgáltatás próbáját is szolgálja, emellett a már most is használatban lévő online ügyféloldalak színesítésére való, de egyes kritikák szerint a projekt, mint ahogy a koreai kormány tavaly bejelentett, mintegy 61 milliárd forintos befektetése a virtuális valóság platformokba, csak a videójátékok egy újabb változatának megalkotását eredményezi. A Forkast interjújában a dél-koreai metaverzum-cég, a Miso Information Technology vezérigazgatója elmondta: az internetes ügyintézés áthidalja ugyan a fizikai távolságokat az emberek között, de nem elég hatékony azokban a szituációkban, ahol közvetlenebb kommunikációra van szükség.

A metaverzumokkal viszont megoldható ez a probléma a sokkal immerzívebb környezetnek köszönhetően.

Ennélfogva ezek a virtuális világok többet jelentenek egy online videójátéknál, bármennyire is hasonló a felépítésük, a szabályozásuk viszont nem esik olyan szigorú szabályok alá, mint a játékoké, ezért a videójátékokat gyártó cégek közül sokan nem értenek egyet a szabályozási környezettel.

(Fotó: Szöuli Fővárosi Önkormányzat, Getty Images/RUNSTUDIO)

2022-ben megszületik a metaverzum-város Egy kelet-ázsiai ország fővárosa digitális avatárokkal benépesített világba helyezi át az ügyintézés egy részét, azok számára, akik inkább virtuális tisztségviselőkkel beszélnék meg a problémáikat.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.