Nem a lakosok, hanem avatárjaik intézik a hivatalos ügyeket az új Szöulban

2023 / 01 / 28 / Bobák Zsófia
Nem a lakosok, hanem avatárjaik intézik a hivatalos ügyeket az új Szöulban
Dél-Korea a fővárosát metaverzum-várossá alakítja egy frissen megnyílt platformmal, ahol a lakosok avatárjai intézik az ügyeket.

Dél-Korea kormánya nagy hangsúlyt helyez a digitalizálásra és ezen belül a legújabb virtuális valóság platformok, a metaverzumok fejlesztésébe, így az ázsiai ország elől jár a technológia bevezetésében olyan alkalmazások területén is, amelyeket a legtöbb metaverzum platform egyelőre még nem biztosít a felhasználók számára - a hasonló oldalak ugyanis általában szórakoztatási célból jönnek létre és közösségi élményeket, virtuális koncerteket, kiállításokat, játékokat vagy más szabadidős tevékenységeket kínálnak a szolgáltatásaik között.

A Szöul városi önkormányzata által létrehozott Metaverzum Szöul viszont a turizmussal és oktatással kapcsolatos programok mellett egy jóval hivatalosabb célt valósít meg: a virtuális világban a főváros lakói avatár formájában intézhetik az adminisztratív ügyeiket, adótanácsadást kaphatnak és tisztségviselők digitális kivetüléseivel beszélhetik meg a panaszaikat vagy foglalhatnak időpontokat az ügyfélszolgálatokra. O Szehun, Szöul polgármestere január 16-án jelentette be, hogy a metaverzum-város megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt és az első, bár még limitált lehetőségeket kínáló szolgáltatásokat már igénybe is vehetik a digitális polgárok. Az adó-, és üzleti tanácsadás mellett fiatalok mentorálására szolgáló programok, közszolgálati konzultáció és a Szöul Plázában ingyenesen olvasható könyvek várják a látogatókat, valamint állampolgársági bizonyítványokat is lehet igényelni az ügyintézőktől.

A metaverzum építése még nem fejeződött be, a későbbi, bővített változat ennél szélesebb körű funkciókkal fog rendelkezni és feltehetőleg 2026 körül lesz majd készen. A jelenlegi Metaverzum Szöul, amelyet a Google Play áruházból, vagy az Apple App Store-jából lehet letölteni, a szolgáltatás próbáját is szolgálja, emellett a már most is használatban lévő online ügyféloldalak színesítésére való, de egyes kritikák szerint a projekt, mint ahogy a koreai kormány tavaly bejelentett, mintegy 61 milliárd forintos befektetése a virtuális valóság platformokba, csak a videójátékok egy újabb változatának megalkotását eredményezi. A Forkast interjújában a dél-koreai metaverzum-cég, a Miso Information Technology vezérigazgatója elmondta: az internetes ügyintézés áthidalja ugyan a fizikai távolságokat az emberek között, de nem elég hatékony azokban a szituációkban, ahol közvetlenebb kommunikációra van szükség.

A metaverzumokkal viszont megoldható ez a probléma a sokkal immerzívebb környezetnek köszönhetően.

Ennélfogva ezek a virtuális világok többet jelentenek egy online videójátéknál, bármennyire is hasonló a felépítésük, a szabályozásuk viszont nem esik olyan szigorú szabályok alá, mint a játékoké, ezért a videójátékokat gyártó cégek közül sokan nem értenek egyet a szabályozási környezettel.

(Fotó: Szöuli Fővárosi Önkormányzat, Getty Images/RUNSTUDIO)

2022-ben megszületik a metaverzum-város Egy kelet-ázsiai ország fővárosa digitális avatárokkal benépesített világba helyezi át az ügyintézés egy részét, azok számára, akik inkább virtuális tisztségviselőkkel beszélnék meg a problémáikat.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.