Nem bízhatunk a fitness trackerekben?

2020 / 07 / 25 / Pőcze Balázs
Nem bízhatunk a fitness trackerekben?
A Garmin okosórák és egyéb fitnesz és navigációs eszközök tulajdonosai kellemetlen hírekre ébredtek a napokban: a kütyükön lévő edzéseket és más adatokat nem lehet szinkronizálni telefonokkal, számítógépekkel. A háttérben zsarolóvírus-támadás állhat.

"Pillanatnyilag leálltak rendszereink, amelyek befolyásolják a Garmin Connect működését, így a Garmin Connect weboldal és mobil app nem működnek. Ez a kiesés a call centereinkre is kihat, így nem tudunk hívásokat, emaileket vagy chat üzeneteket fogadni." - áll a cég Twitter közleményében. A ZDNet cikke szerint bár a vállalat nem közölte egyelőre, hogy mi áll a problémák hátterében,

a Garmin dolgozói mind ransomware-támadásról beszélnek.


Napok óta ez az üzenet fogadja a Garmin felhasználóit

Az úgynevezett ransomware, vagyis váltságdíj-támadások célja, hogy a legnagyobb, és legnehezebben pótolható értékétől fosszon meg szervezeteket: az adataiktól. Miután a vírus bejut egy számítógépes hálózatra, megpróbálja az ott tárolt fájlokat, adatbázisokat elérhetetlenné tenni. Nem egyszerűen letörli, hanem kódolja azokat - és váltságdíjat követel azért, hogy a kódolást visszafordítva újra használható állapotba hozza a gépeket és az állományokat. A pénzt természetesen nem bankszámlára, hanem általában kriptovalutában kérik.

Egy magyar Garmin felhasználót megkérdeztünk arról, hogy valóban tapasztalja-e a problémákat. Azt mondta, hogy igen, de hozzátette, hogy "nem para, én főleg az órán nézek mindent". Ezzel szemben a cég repülési eszközei is a Garmin Connectre támaszkodnak, és míg a sportolók, hobbisportolók legfeljebb kényelmetlenségként élik meg, hogy egy ideig nem működnek megfelelően az óráik, addig a pilóták kötelesek a legfrissebb repülési adatbázis alapján navigálni - amit jelenleg nem tudnak letölteni. A cég most taiwani gyárát is leállította két napra, hogy megoldják az incidens okozta problémákat.

Mindeközben a 9to5Google szerint az Európai Unió újabb feltételekhez köti, hogy a Garmin konkurense, a Fitbit a Google-höz kerülhessen. Azt már korábban meg kellett ígérnie a keresőóriásnak, hogy nem fog hirdetéseket kiszolgálni az okoseszközök adatai alapján, ám most állítólag azt is vállalniuk kell, hogy a keresőjük működését sem fogják tovább finomhangolni az órák, trackerek adatai segítségével. Az Unió augusztus 8-ig fog dönteni arról, hogy hozzájárul-e a Google-Fitbit megállapodáshoz, remélhetőleg addigra többet fogunk tudni a Garmin kiesés hátteréről is. Ami biztos, hogy ahogy egyre népszerűbbé válnak ezek az eszközök, egyre fontosabb lesz, hogy a gyártók körültekintően bánjanak a rendszereikkel és adataikkal. Illetve adatainkkal.

(Fotó: Gerardo Ramirez/Unsplash, Fitbit)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.