Nem csak létezhet akár egy dinoszauroszokkal benépesített exobolygó, de könnyebb is lenne rátalálni, mint egy modern Földhöz hasonlóra

2023 / 11 / 19 / Felkai Ádám
Nem csak létezhet akár egy dinoszauroszokkal benépesített exobolygó, de könnyebb is lenne rátalálni, mint egy modern Földhöz hasonlóra
A Cornell Egyetem kutatói szerint a Föld fanerozoikum korszakának, vagyis az elmúlt 540 millió év modellezése, és a különböző korszakok “sablonként” történő felhasználása javíthatja a teleszkópok azon képességét, hogy észleljék az élet lehetséges jeleit a Föld-szerű exobolygókon. Az elemzés a kulcsfontosságú bioszignatúra-párokra összpontosít, és ez alapján például a Föld múltjának légköri összetétele, amely a dinoszauruszok korszakához hasonlít, erősebb jeleket kínálhat a potenciális lakhatóságra vonatkozóan.

A Cornell Egyetem kutatói szerint a Föld-szerű exobolygók lehetséges életjeleinek észlelésére az a korszak, mint viszonyítási alap, amelyet a dinoszauruszok jelenléte jellemzett a bolygónkon, egyedülálló környezeti kontextust kínál, amely jelentősen eltér a maitól. A kutatók az elemzésük során két kritikus bioszignatúra-párra összpontosítottak: az oxigénre és a metánra, valamint az ózonra és a metánra. Ezek a párok robusztusabb jeleket mutattak a Föld légkörének modelljeiben körülbelül 100-300 millió évvel ezelőtt, amelyeket lényegesen magasabb oxigénszint jellemzett.

A tanulmány egy exobolygó atmoszférája által generált transzmissziós spektrumok vagyis az úgynevezett “fényujjlenyomat” szimulációját foglalta magában. Ez az ujjlenyomat kulcsfontosságú a légkör összetételének meghatározásához. Lisa Kaltenegger, a Carl Sagan Institute igazgatója megjegyezte:

“Eddig a modern Föld volt az ujjlenyomat-sablonunk a potenciálisan lakható bolygók azonosításához, de volt idő, amikor ez az ujjlenyomat még kifejezettebb volt – jobban mutatta az élet jeleit.”

A kutatók a megalapozott éghajlati modellek, a GEOCARB és a COPSE adatait használták fel, hogy szimulálják a Föld légköri összetételét a fanerozoikum öt egymást követő 100 millió éves időszakában. Ezek az intervallumok olyan kulcsfontosságú evolúciós eseményeknek feleltek meg, mint az óceáni bioszférák diverzifikációja és a szárazföldi bioszférák virágzása, amelyek mind hatással voltak a légkör összetételére.

Bár továbbra is bizonytalan, hogy az exobolygók hasonló evolúciós folyamatokon mennek-e keresztül, a modellek értékes betekintést nyújtanak ezekbe a folyamatokba. A tanulmány segít megérteni azt is, miként jelenhet meg egy-egy fanerozoikum korszak, ha teleszkópokon keresztül figyeljük meg, és így új sablonokat hozhatunk létre a változatos légköri oxigénszintű, lakható bolygókhoz.

A technikai kihívások ellenére az exobolygók atmoszférájának a vizsgálata ma már megvalósítható olyan eszközökkel, mint a NASA James Webb űrteleszkópja. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a keresés szempontjából értelemszerűen kulcsfontosságú, hogy egyáltalán tudjuk, mit kell keresni.

A mostani a modellek lehetővé teszik a tudósok számára, hogy különböző hipotetikus forgatókönyveket mérlegeljenek, feltételezve, hogy egy lakható exobolygó, amelynek légkörében 30% oxigén van, sokféle életformát támogathat, amelyek potenciálisan akár hasonlóak is lehetnek az egykor a Földön barangoló megaloszauruszokhoz vagy mikroraptorokhoz.

(Kép: Pixabay/tee2tee)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.