Nem csak létezhet akár egy dinoszauroszokkal benépesített exobolygó, de könnyebb is lenne rátalálni, mint egy modern Földhöz hasonlóra

2023 / 11 / 19 / Felkai Ádám
Nem csak létezhet akár egy dinoszauroszokkal benépesített exobolygó, de könnyebb is lenne rátalálni, mint egy modern Földhöz hasonlóra
A Cornell Egyetem kutatói szerint a Föld fanerozoikum korszakának, vagyis az elmúlt 540 millió év modellezése, és a különböző korszakok “sablonként” történő felhasználása javíthatja a teleszkópok azon képességét, hogy észleljék az élet lehetséges jeleit a Föld-szerű exobolygókon. Az elemzés a kulcsfontosságú bioszignatúra-párokra összpontosít, és ez alapján például a Föld múltjának légköri összetétele, amely a dinoszauruszok korszakához hasonlít, erősebb jeleket kínálhat a potenciális lakhatóságra vonatkozóan.

A Cornell Egyetem kutatói szerint a Föld-szerű exobolygók lehetséges életjeleinek észlelésére az a korszak, mint viszonyítási alap, amelyet a dinoszauruszok jelenléte jellemzett a bolygónkon, egyedülálló környezeti kontextust kínál, amely jelentősen eltér a maitól. A kutatók az elemzésük során két kritikus bioszignatúra-párra összpontosítottak: az oxigénre és a metánra, valamint az ózonra és a metánra. Ezek a párok robusztusabb jeleket mutattak a Föld légkörének modelljeiben körülbelül 100-300 millió évvel ezelőtt, amelyeket lényegesen magasabb oxigénszint jellemzett.

A tanulmány egy exobolygó atmoszférája által generált transzmissziós spektrumok vagyis az úgynevezett “fényujjlenyomat” szimulációját foglalta magában. Ez az ujjlenyomat kulcsfontosságú a légkör összetételének meghatározásához. Lisa Kaltenegger, a Carl Sagan Institute igazgatója megjegyezte:

“Eddig a modern Föld volt az ujjlenyomat-sablonunk a potenciálisan lakható bolygók azonosításához, de volt idő, amikor ez az ujjlenyomat még kifejezettebb volt – jobban mutatta az élet jeleit.”

A kutatók a megalapozott éghajlati modellek, a GEOCARB és a COPSE adatait használták fel, hogy szimulálják a Föld légköri összetételét a fanerozoikum öt egymást követő 100 millió éves időszakában. Ezek az intervallumok olyan kulcsfontosságú evolúciós eseményeknek feleltek meg, mint az óceáni bioszférák diverzifikációja és a szárazföldi bioszférák virágzása, amelyek mind hatással voltak a légkör összetételére.

Bár továbbra is bizonytalan, hogy az exobolygók hasonló evolúciós folyamatokon mennek-e keresztül, a modellek értékes betekintést nyújtanak ezekbe a folyamatokba. A tanulmány segít megérteni azt is, miként jelenhet meg egy-egy fanerozoikum korszak, ha teleszkópokon keresztül figyeljük meg, és így új sablonokat hozhatunk létre a változatos légköri oxigénszintű, lakható bolygókhoz.

A technikai kihívások ellenére az exobolygók atmoszférájának a vizsgálata ma már megvalósítható olyan eszközökkel, mint a NASA James Webb űrteleszkópja. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a keresés szempontjából értelemszerűen kulcsfontosságú, hogy egyáltalán tudjuk, mit kell keresni.

A mostani a modellek lehetővé teszik a tudósok számára, hogy különböző hipotetikus forgatókönyveket mérlegeljenek, feltételezve, hogy egy lakható exobolygó, amelynek légkörében 30% oxigén van, sokféle életformát támogathat, amelyek potenciálisan akár hasonlóak is lehetnek az egykor a Földön barangoló megaloszauruszokhoz vagy mikroraptorokhoz.

(Kép: Pixabay/tee2tee)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.