Nem földrengéstől, de valamitől rázkódni kezdett pár napja egy dán sziget

2023 / 05 / 18 / Felkai Ádám
Nem földrengéstől, de valamitől rázkódni kezdett pár napja egy dán sziget
Nem csak rengett és morajlott a föld, de a helyiek a rengésekkor légnyomásváltozást is éreztek a fülükben – a szakértők kizárták a földrengést, a szóba jöhető ok pedig elég rejtélyes.

Mint arról az IFLScience beszámol, május 13-án, szombaton több mint 60 ember vette fel a kapcsolatot a Dániai és Grönlandi Geológiai Szolgálattal (GEUS), hogy jelentsék a dán balti szigeten, Bornholmban tapasztalt rengéseket. A lakosok mély dübörgést, remegést és a fülükben érzékelhető nyomásváltozást írtak le, miközben a GEUS 2,3-as erősségű rengést rögzített. Először mindenki értelemszerűen földrengésre gyanakodott, de ezt a GEUS szeizmológusai kizárták.

Szerencsére nem csak elvettek, de adtak is a szakértők, mivel úgy vélik, hogy földrengés helyett “ismeretlen forrásból származó akusztikus nyomáshullámok” állhatnak a jelenség mögött. Ekkor többen arra kezdtek gyanakodni, hogy az ismeretlen forrás az a katonai hadgyakorlat lehet, amely épp 140 km-re délre, Lengyelországban zajlott. A szeizmológusok szerint azonban az sem valószínű, hogy a rengések egy irányított lengyelországi robbanásból származnak, amelyet röviddel azelőtt hajtottak végre, hogy az első bornholmi rengésről számoltak volna be. A rengesék szerencsére egyébként nem okoztak sérülést, viszont egy házfal ennek következtében megrepedt.

Összefoglalva tehát annyi tudható, hogy nem földrengés okozta remegést, hanem “akusztikus nyomáshullámok” – ezzel csak az a gond, hogy ezek forrása ismeretlen, a lengyel hadgyakorlat irányított robbantásai pedig kizárhatóak. Akadnak azonban ötletek a rejtély megoldására, az egyik szakértő szerint arról lehetett szó, hogy a légierő gépei a közelben lépték át a hangsebességet, ami hangrobbanást okoz. Bizonyos légköri feltételek mellett pedig ez a hangrobbanás eljuthat közvetlen a föld fölé is. Mint a szakértő elmondta: ilyenkor tehát valójában nem a föld remeg, hanem a nyomáshullám a levegőben.

Az még nem teljesen biztos, hogy most is ez történhetett, de jelenleg ez a legvalószínűbb magyarázat, már csak azért is, mert hasonló földrengésekről érkeztek jelentések 2022-ben Anglia északnyugati részének lakóitól, és ezekről később megállapították, hogy egy Typhoon harci repülőgép okozta őket.

(Kép: Pixabay/Angelo_Giordano)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.