Nem is gondolnánk, hányféleképpen ellophatják netes személyazonosságunkat

2020 / 09 / 30 / Raketa.hu
Nem is gondolnánk, hányféleképpen ellophatják netes személyazonosságunkat
Idén az életünk meghatározó része átkerült az online térbe: képernyőkön keresztül tanulunk, dolgozunk, vásárolunk, és próbálunk kikapcsolódni. Erre a rosszindulatú szereplők is felfigyeltek, és a hétköznapok változásaira reagálva a különböző átverések és rosszindulatú támadások is megszaporodtak az interneten. Személyes információk, bankkártya adatok, belépési adatok, emailek...a hackerek bármiből képesek hasznot húzni, ezért bármi is legyen kedvenc online tevékenységünk, kiemelten fontos, hogy közben biztonságunkra is ügyeljünk.  

Mit kockáztatunk, ha nem figyelünk eléggé az online térben?

Pénzügyi és bankkártya adatok: bár az egészségünket tekintve biztonságosabb opció az online vásárlás, a bankkártyánk számára nem biztos. A csalók számos, egyre fejlettebb trükkel verhetnek át, ha nem vagyunk tisztában a legfontosabb szabályokkal. Találkozhatunk például hamis webshopokkal, amelyek elsőre egy megbízható áruház látszatát keltik, ám a valóságban a rendelés kifizetése után sosem kapjuk meg a csomagunkat, sőt, a legrosszabb esetben akár a bankkártyánk adatait is eladják. Márciusban az ESET szakemberei olyan átverést azonosítottak Magyarországon, amelyben egy

hamis webshopon keresztül próbáltak személyes adatokat lopni a felhasználóktól.

Fiókok és jelszavak: 2019-ben a Have I Been Pwned adatbázisába óránként tizenkilencezer új lopott account került fel, jelenleg pedig több, mint tízmilliárd kiszivárgott jelszó található benne. Éppen ezért nagyon fontos, hogy egyedi és erős jelszavakat, sőt jelmondatokat alkossunk. Gondoljunk úgy rájuk, mint egy kulcsra, amellyel csak rajtunk múlik, hogy mennyi mindent lehet kinyitni. Például, ha egy általunk használt szolgáltatás oldalát feltörik, és a belépési adataink kiszivárognak, akkor a megszerzett jelszavakkal a támadók megpróbálnak bejelentkezni a legnépszerűbb online oldalakra, és bejutnak az összes olyan fiókunkba, amelynél a kiszivárgott jelszót használtunk. Így megszerezhetik akár a banki információinkat is, vagy

minket megszemélyesítve különböző szolgáltatásokat vehetnek igénybe a nevünkben.

Személyes adatok: ha a személyes információink, mint például a jelszavak, azonosító számok, banki adatok, társadalombiztosítási adatok rossz kezekbe kerülnek, számos törvénytelen célra felhasználhatók. Többek között hitelek igénylésére, online vásárlásokra vagy a bankszámlánkhoz való hozzáférésre, melyek mind súlyos anyagi károkhoz vezethetnek. A személyazonosságunk ellopása

történhet adathalászattal, pszichológiai manipulációs technikákkal, de a közösségi oldalak vagy más nyilvános profilok is forrásként használhatóak,

hiszen itt rengeteg információt adunk meg magunkról. Egy tanulmány szerint a személyiség lopások nyolcvanhat százaléka online történik, itt tulajdonítják el az áldozat nevét, lakcímét, születési dátumát és más adatait.

Otthoni router, azaz a lakásunk központja, amely összeköti az összes internetre kapcsolódó eszközt, a számítógépünktől kezdve a robotporszívón át egészen az okos légtisztítóig. Az otthonunk „szíveként” nagy odafigyelést érdemelne, de általában igencsak elhanyagoljuk, és nem változtatjuk meg a gyári alapbeállításokat, sőt a jelszót sem. Ez azonban nem csak azt eredményezheti, hogy egy-két ártalmatlan „potyautas” kapcsolódik a hálózatunkra, de akár az online tevékenységeinket is megfigyelhetik.

Ki vigyáz az adatainkra, ha mi nem?

Titkos online életünk áll az ESET legújabb kampányának fókuszpontjában, melynek célja, hogy felhívja a felhasználók figyelmét a mindenkit érintő internetes veszélyforrásokra, és tanácsokkal segítse őket a személyes és pénzügyi adataik védelmében. Nem számít, hogy egy videó alapján próbálunk-e otthon hajat vágni, vagy épp a Gyakori kérdéseket böngésszük – a legfontosabb, hogy közben legyünk biztonságtudatosak, és vigyázzunk a személyes adatainkra, hogy a titkaink valóban titkok maradhassanak. Hogyan szűrhetjük ki a gyanús webshopokat? Mivel tehetjük biztonságosabbá a routerünket? Mire figyeljünk, ha online játékokkal játszunk? Az ESET szakértői összegyűjtötték a leggyakoribb IT biztonsági tévhiteket, és könnyen alkalmazható tippeket adnak ahhoz, hogy megnehezítsük a hackerek dolgát. Ezen a linken minden hasznos információt megtudhatunk.

(Fotó: Unsplash/Bermix_Studio)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.