Hogyan lesznek biztonságban az adataink? Kínának vannak ötletei

2020 / 09 / 09 / Pőcze Balázs
Hogyan lesznek biztonságban az adataink? Kínának vannak ötletei
A kínai kormány egy globális adatbiztonsági program ötletével állt elő. Valószínűleg megpróbálják átvenni a kezdeményezést az ország és az Egyesült Államok közt dúló, az online platformok működése és a felhasználók adatai körül zajló konfliktusban.

Ahogyan arról a Rakétán is beszámoltunk, szépen lassan fogy a levegő a TikTok körül. A világ leggyorsabban növekvő nagy közösségi platformjának kínai tulajdonosa korábban kilencven napot kapott Trump elnöktől, hogy találjon magának egy amerikai vevőt, különben a tinik körében különösen népszerű appot betiltják az USÁ-ban. A Trump-kormány vádjai szerint a felhasználók adatai nincsenek biztonságban a platformon, emellett a szólásszabadságot is féltik a kínai cenzoroktól. Közben a TikTokért folyó licitbe beszállt a Microsoft után az Oracle, de még a Walmart közértlánc is, bár az közel sem világos, hogy pontosan mit vennének, illetve mit vennének a vállukra.

Mindenki másképp csinálja

Az ügy egyik legérzékenyebb pontja ugyanis, hogy míg a technológiai platformok globálisak, addig az azokon regisztrált felhasználók nagyon is lokálisak - örmények, szerbek, magyarok, amerikaiak. És míg a Facebook ugyanúgy kék mindenhol, egészen más szabályokat kell érvényesíteniük a különböző országokban; például Németországban rendkívül gyorsan kell törölniük a gyűlöletbeszédnek minősülő hozzászólásokat, Ausztráliában pedig épp azon vitáznak, hogy legyenek-e egyáltalán hírek az oldalon. A tech cégek egyre jobban szenvednek ettől a komplexitástól, míg az országok egyre jobban féltik az adatokat, amelyek nem csak a platformokhoz, de félelmeik szerint más országok hatóságaihoz, titkosszolgálataihoz is eljuthatnak.

Ebben a környezetben egyáltalán nem meglepő, hogy egy nagyhatalom előállt egy ötlettel, mely szerint az egyes országok ne férhessenek hozzá a máshol rögzített felhasználói adatokhoz. Az, hogy ez az ország pont Kína, minimum furcsa. Nagy tűzfalukról lassan többen hallottak, mint a Nagy Falról; az országban rengeteg külföldi online szolgáltatást tiltottak le vagy korlátoztak, a Google több szolgáltatása, így a keresője sem elérhető ott. Emellett a kínaiak a világ egyik legfejlettebb megfigyelőrendszerével tartják szemmel polgáraikat, különösen a kisebbségeket. Az Ars Technica cikke szerint

Vang miniszter felajánlotta Kína “bölcsességét”,

hogy "teljes, objektív és tényekre alapozott módon" kezelhessék az országok az adatbiztonsági kérdéseket. Ezt megelőzően az ország azt is korlátozta, hogy milyen technológiát adhatnak el a helyi cégek külföldre: véletlenül a TikTok is pont beleesne ebbe a körbe az általuk használt mesterséges intelligencia megoldások miatt. A mostani javaslat talán üzenet az amerikai kormánynak: hajlandóak önmérsékletet tanúsítani, és nem megfigyelni más országok polgárait a platformjaikon. Azok után, hogy Mike Pompeo külügyminiszter nemrég bejelentette, hogy a mobilhálózatok, a mélytengeri adatkábelek, a felhő-tárhelyek és az alkalmazásboltok közelében sem szeretne látni kínaiakat, meglepő lenne, ha vevő lenne a kínaiak “bölcsességére”. Vagy jó szemmel nézné, ha bármely más ország így tenne.

(Fotó: Pixabay)


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.