Nem nyíltak az ajtók, nem mentek a kamerák egy börtönt ért kibertámadás miatt

2022 / 01 / 14 / Pőcze Balázs
Nem nyíltak az ajtók, nem mentek a kamerák egy börtönt ért kibertámadás miatt
Az USA Új-Mexikó államának legnépesebb területét, Bernalillo megyét cybertámadás érte január elején. A helyi börtön számítógépes rendszerei is leálltak, így nem csak az ajtók és a kamerák váltak működésképtelenné, de a fogvatartottakkal kapcsolatos adatbázis is károsodhatott.

A The Verge híre szerint a Bernalillo megyei kormányzat több intézményét is megbénította a támadás: múlt szerdán nem tudtak kinyitni az önkormányzati irodák, mert nem voltak elérhetőek az ott dolgozók által használt számítógépes szolgáltatások. A fennakadások azóta is tartanak. A rendőrség és a tűzoltóság, valamint a segélyhívók nem álltak le, ahogyan a digitális eszközök nélkül is működőképes intézmények, például a közösségi házak sem. A városi börtönben viszont arra figyeltek fel, hogy a távirányítású ajtók nem nyílnak, csak kulcsokkal, illetve a kamerák sem működnek.

Emiatt a börtönt teljesen le kellett zárni.

Ami még aggasztóbb, hogy egy bírósági beadvány szerint az az adatbázis is sérülhetett, amelyben az olyan eseményeket tartják nyilván, mint a verekedések, az erőszak alkalmazása, vagy a szexuális zaklatásokkal kapcsolatos bejelentések. Ennek az az oka, hogy Bernalillo megyét is zsarolóvírusos támadás érte. Az ilyen támadások során a vírus megpróbálja elérhetetlenné tenni a számítógépen és a hálózaton tárolt fájlokat. Nem egyszerűen letörli, hanem kódolja azokat - és váltságdíjat követel azért, hogy a kódolást visszafordítva újra használható állapotba hozza a gépeket és az állományokat. Arról nem szólnak a hírek, hogy a megyétől követeltek-e, és ha igen mennyi váltságdíjat a támadók.

Az eset nem példa nélküli: a The Record felidézi, hogy Atlantában, Baltimore-ban, Denverben, New Orleans-ban és Tulsában is történt hasonló támadás, Las Vegas pedig hajszál híján kerülte el, hogy ilyen sorsra jusson. Emellett a világ legnagyobb húsfeldolgozó cége, egy óriási üzemanyag-vezeték és számtalan más vállalat is zsarolóvírus áldozatául esett az országban, így az USA-nak külön akciócsoportot kellett létrehoznia, hogy az ilyen módszerekkel dolgozó bűnözők ellen küzdjön.

(Borítókép: Matthew Ansley/Unsplash)


Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Bemutatták a világ első hidegfúziós technológiáját a korlátlan, tiszta energiáért
Bemutatták a világ első hidegfúziós technológiáját a korlátlan, tiszta energiáért
A cég technológiája 1,5-szer annyi hőenergiát termelt, mint amennyi energiát az egész folyamat igényelt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.