Joe Bidennek elege lett az Amerikát sújtó kínos kibertámadásokból

2021 / 05 / 14 / Pőcze Balázs
Joe Bidennek elege lett az Amerikát sújtó kínos kibertámadásokból
Az elmúlt héten Amerika újabb súlyos kibertámadás áldozatává vált: le kellett, hogy állítsák az USA keleti partjának üzemanyag-ellátását biztosító egyik vezetéket. Joe Biden amerikai elnök most egy rendelettel próbál rendet tenni.

"Az elmúlt évek legpusztítóbb kibertámadása" - írtuk decemberben a SolarWinds hackről. "Hackerek támadtak meg egy vízművet, százszorosára emelték a marólúg szintjét" - számoltunk be pár hónappal később. "Több ezer levelezőszerver a kiberbűnözők ostroma alatt" - márciusban az Exchange levelezőszervereket érte monumentális támadás. Az elmúlt hónapokban aggasztóbbnál aggasztóbb hírek érkeztek az Egyesült Államokból, a kormányzati és a privát szektort ért kiberbűncselekményekről. A sor a múlt héten a Colonial üzemanyag-vezeték megtámadásával folytatódott.

A hétvégén a The Verge-ön azt olvashattuk, hogy az USA keleti partján húzódó, a Mexikói-öböltől New Yorkig futó Colonialt zsarolóvírus-támadás érte, ezért elővigyázatosságból leállították a rendszert. Az ötezer-ötszáz mérföldes vezeték repülőgép-üzemanyagot és benzint szállít, és egymaga biztosítja a keleti part ellátásának közel a felét. A pániktankolások a kutak forgalmát a háromszorosára emelték, még az üzemanyagárak is magasabbak lettek ennek hatására. Később az elkövetők a dark weben kértek elnézést:

"pénzt akarunk keresni, nem társadalmi problémákat okozni"

- írták. Csütörtökre aztán a Colonial újra működésbe állt, ám Joe Bidennek lépnie kellett.


A Colinial Pipeline elleni kibertámadás miatt az USA több államában üzemanyaghiány lépett fel, az emberek emiatt megrohamozták a benzinkutakat (Fotó: Megan Varner/Getty Images)

Az amerikai elnök rendelete, amely nevén nevezi a SolarWinds, az Exchange és a Colonial támadássorozatot is, átfogó intézkedéseket ígér a hasonló esetek elkerülése és kezelése érdekében. Segíteni szeretnék a privát és a kormányzati szektor közti információcserét, hogy üzleti érdekek ne befolyásolhassák az ilyen incidensek feltárását; a teljes kormányzati informatikai rendszert többfaktoros azonosítással és titkosítással látják el; a kormány által használt szoftverekbe mélyebb betekintést kérnek, illetve bevezetnek egy publikus értékelési rendszert, amely azt mutatja, az energiatakarékossági osztályzatokhoz hasonlóan, hogy "biztonságosan fejlesztették-e" az adott szoftvert. Az események kezeléséhez felállítanak egy, a repülőgép-szerencsétlenségeket vizsgáló tanácshoz hasonló, Kiberbiztonsági Tanácsot, illetve szeretnének egységes, a kibertámadások kezelését előíró forgatókönyvet is létrehozni.

Vannak politikusok, akiknek ez sem elég: Ron Wyden szenátor szerint "komoly polgárjogi és büntetőjogi következményekre" volna szükség a "veszélyesen hanyag kiberbiztonság" miatt. A politikus szerint a cégek vezérigazgatóit személyes felelősség kéne, hogy terhelje ilyen esetekben, és a kormánynak rendszeresen vizsgálnia kellene az ország gazdaságában kulcsszerepet betöltő vállalatok kiberbiztonsági megoldásait.

(Borítókép: Yasin Ozturk/Anadolu Agency/Getty Images)

További cikkek a témában:

Joe Biden Oroszországot vádolja a solarwinds kibertámadással, és kiutasít tíz orosz diplomatát Joe Biden, az USA elnöke csütörtökön jelentette be, hogy Oroszország elleni pénzügyi szankciók bevezetése mellett, kiutasít az országból tíz orosz diplomatát. A lépések Moszkva kibertámadásaira, és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra válaszul születtek.

Kibertámadás és rendkívüli állapot New Orleansban, de mi van a háttérben? Az intézkedésre pénteken került sor, elővigyázatosságból a városi számítógép-rendszereket kikapcsolták.

Orosz kibertámadás érte az USA Szövetségi Kormányzat informatikai rendszerét Sajtóértesülések szerint a támadást az oroszországi Külföldi Hírszerző Szolgálat (SRV) hajtotta végre. A Reuters hírügynökségnek pedig három forrás is azt nyilatkozta, hogy a kormány Oroszországot sejti a támadások mögött.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az extra csúszós felületű WC-csészének nagy szerepe lehet a víztakarékosságban
Az extra csúszós felületű WC-csészének nagy szerepe lehet a víztakarékosságban
A műanyagból és hidrofób homokszemcsék ötvözetéből készült WC-csésze öblítésére rendkívül csúszós anyagának köszönhetően jóval kevesebb víz is elegendő.
Szokatlan kiegészítők, amelyek a hétköznapokat új szintre emelik
Szokatlan kiegészítők, amelyek a hétköznapokat új szintre emelik
Mi lenne, ha úgy kiabálhatnánk nyilvános helyen, hogy nem zavarjuk vele másokat vagy ha a tükör mondaná meg, hogy a megfelelő ruhát viseljük-e? A Panasonic leányvállalata megoldotta ezeket a problémákat.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.