Joe Bidennek elege lett az Amerikát sújtó kínos kibertámadásokból

2021 / 05 / 14 / Pőcze Balázs
Joe Bidennek elege lett az Amerikát sújtó kínos kibertámadásokból
Az elmúlt héten Amerika újabb súlyos kibertámadás áldozatává vált: le kellett, hogy állítsák az USA keleti partjának üzemanyag-ellátását biztosító egyik vezetéket. Joe Biden amerikai elnök most egy rendelettel próbál rendet tenni.

"Az elmúlt évek legpusztítóbb kibertámadása" - írtuk decemberben a SolarWinds hackről. "Hackerek támadtak meg egy vízművet, százszorosára emelték a marólúg szintjét" - számoltunk be pár hónappal később. "Több ezer levelezőszerver a kiberbűnözők ostroma alatt" - márciusban az Exchange levelezőszervereket érte monumentális támadás. Az elmúlt hónapokban aggasztóbbnál aggasztóbb hírek érkeztek az Egyesült Államokból, a kormányzati és a privát szektort ért kiberbűncselekményekről. A sor a múlt héten a Colonial üzemanyag-vezeték megtámadásával folytatódott.

A hétvégén a The Verge-ön azt olvashattuk, hogy az USA keleti partján húzódó, a Mexikói-öböltől New Yorkig futó Colonialt zsarolóvírus-támadás érte, ezért elővigyázatosságból leállították a rendszert. Az ötezer-ötszáz mérföldes vezeték repülőgép-üzemanyagot és benzint szállít, és egymaga biztosítja a keleti part ellátásának közel a felét. A pániktankolások a kutak forgalmát a háromszorosára emelték, még az üzemanyagárak is magasabbak lettek ennek hatására. Később az elkövetők a dark weben kértek elnézést:

"pénzt akarunk keresni, nem társadalmi problémákat okozni"

- írták. Csütörtökre aztán a Colonial újra működésbe állt, ám Joe Bidennek lépnie kellett.


A Colinial Pipeline elleni kibertámadás miatt az USA több államában üzemanyaghiány lépett fel, az emberek emiatt megrohamozták a benzinkutakat (Fotó: Megan Varner/Getty Images)

Az amerikai elnök rendelete, amely nevén nevezi a SolarWinds, az Exchange és a Colonial támadássorozatot is, átfogó intézkedéseket ígér a hasonló esetek elkerülése és kezelése érdekében. Segíteni szeretnék a privát és a kormányzati szektor közti információcserét, hogy üzleti érdekek ne befolyásolhassák az ilyen incidensek feltárását; a teljes kormányzati informatikai rendszert többfaktoros azonosítással és titkosítással látják el; a kormány által használt szoftverekbe mélyebb betekintést kérnek, illetve bevezetnek egy publikus értékelési rendszert, amely azt mutatja, az energiatakarékossági osztályzatokhoz hasonlóan, hogy "biztonságosan fejlesztették-e" az adott szoftvert. Az események kezeléséhez felállítanak egy, a repülőgép-szerencsétlenségeket vizsgáló tanácshoz hasonló, Kiberbiztonsági Tanácsot, illetve szeretnének egységes, a kibertámadások kezelését előíró forgatókönyvet is létrehozni.

Vannak politikusok, akiknek ez sem elég: Ron Wyden szenátor szerint "komoly polgárjogi és büntetőjogi következményekre" volna szükség a "veszélyesen hanyag kiberbiztonság" miatt. A politikus szerint a cégek vezérigazgatóit személyes felelősség kéne, hogy terhelje ilyen esetekben, és a kormánynak rendszeresen vizsgálnia kellene az ország gazdaságában kulcsszerepet betöltő vállalatok kiberbiztonsági megoldásait.

(Borítókép: Yasin Ozturk/Anadolu Agency/Getty Images)

További cikkek a témában:

Joe Biden Oroszországot vádolja a solarwinds kibertámadással, és kiutasít tíz orosz diplomatát Joe Biden, az USA elnöke csütörtökön jelentette be, hogy Oroszország elleni pénzügyi szankciók bevezetése mellett, kiutasít az országból tíz orosz diplomatát. A lépések Moszkva kibertámadásaira, és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra válaszul születtek.

Kibertámadás és rendkívüli állapot New Orleansban, de mi van a háttérben? Az intézkedésre pénteken került sor, elővigyázatosságból a városi számítógép-rendszereket kikapcsolták.

Orosz kibertámadás érte az USA Szövetségi Kormányzat informatikai rendszerét Sajtóértesülések szerint a támadást az oroszországi Külföldi Hírszerző Szolgálat (SRV) hajtotta végre. A Reuters hírügynökségnek pedig három forrás is azt nyilatkozta, hogy a kormány Oroszországot sejti a támadások mögött.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.