Nem világos, miért, de a japánok pókrobottal kombináltak egy éjjeli lámpát, hogy szabadon mászkálhasson

2022 / 09 / 24 / Felkai Ádám
Nem világos, miért, de a japánok pókrobottal kombináltak egy éjjeli lámpát, hogy szabadon mászkálhasson
Állítólag megnyugtatja a gyerekeket, ha félnének a sötétben.

Ki szereti a pókokat a lakásában? És ki rajong a poltergiest jelenségekért? Feltehetően a két réteg közös metszete sem ad ki túl izmos egyedszámot, ennek ellenére (vagy épp a borzongás miatt) a pókok és maguktól megmozduló tárgyak kereszteződéseként is felfogható robotok nagy zajt csaptak a közösségi médiában. Egy japán mérnök ugyanis, aki Lanius néven van jelen a Twitteren (itt kattintható az oldala), robotizált póklábakat aggatott több hétköznapi tárgyra is. A miértre a válasz az, hogy Lanius úr álma, hogy egy olyan házban éljen, ahol a dolgok életre kelnek, megmozdulnak, de közben hasznosak is az emberek számára. Lanius végső célja pedig, hogy olyan tárgyakat hozzon létre, amelyekről az emberek úgy érzik, hogy van szívük. Az mindenesetre biztos, hogy a robotok a bizarr megjelenés ellenére segítségére vannak Lanius úr két lányának, bár a kisebb azért tart ezektől a szerkezetektől. A két lány hozzáállása nagyjából lefedi a közösségi médiában érkezett reakciókat is: akadtak, akik aranyosnak tartották ezeket a szerkezeteket, mások azonban azt mondták, hogy frászt kapnának éjszaka egy ilyentől.

És hogy miért van szükség ilyen nyugtalanító lábakra? Lanius úr szerint egy lakásban az akadályok közt, adott esetben lépcsőkön a gép így könnyebben közlekedik, mintha kerekei lennének. Ráadásul így jobban azt lehet érezni, hogy ezek a szerkezetek élnek (na persze egyesek szerint épp ez a probléma).

Az viszont kétségtelen, hogy hasznos, ha egy ilyen lámparobot kíséri az embert a sötét lakásban, vagy sámliként megjelenik, amikor csak szükség van rá. Az eszközöket javarészt kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekből készítették el – ilyen például maga a lámpa is. Valamint a csavarokat, motorokat is le lehet emelni a boltok polcairól – viszont több összekötő, speciális elem 3D-nyomtatással készült.

A lámpa alatt akad egy kis számítógép, aminek Bluetooth kapcsolaton keresztül egy videojáték vezérlőjével adhatunk utasításokat. A lámpa megépítése nagyjából egy hetet vett igénybe, a teljes költségvonzat pedig 100-150 ezer jen volt (ez nagyjából 300 ezer – 450 ezer forintnak megfelelő összeg). Lanius úr hozzátette azt is, hogy mivel egyre könnyebb mind az információhoz, mind a szükséges eszközökhöz hozzáférni, így egyre könnyebben megvalósíthatóak az ember elképzelései.

Forrás: HUFFPOST, kép: Twitter


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.