Nemcsak érkezik ma egy “idegen üzenet” a Marsról, de a nyilvánosság segítségét is kérik a megfejtéséhez

2023 / 05 / 24 / Felkai Ádám
Nemcsak érkezik ma egy “idegen üzenet” a Marsról, de a nyilvánosság segítségét is kérik a megfejtéséhez
Milyen lenne üzenetet kapni egy idegen civilizációtól? Nos, lényegében ennek az eseménynek zajlik ma a “főpróbája”.

A mai napon, tehát május 24-én üzenetet küld az Európai Űrügynökség és az az orosz Roszkozmosz közös ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) szondája a Földre, amely lényegében azt szimulálja, hogy egy földönkívüli civilizáció megpróbálja felvenni velünk a kommunikációt – számol be róla az IFLScience. Az üzenetet három rádiós megfigyelőközpont fogja érzékelni: az Allen Telescope Array, a Green Bank Telescope és a Medicina Radio Astronomical Station. Az “A Sign In Space” elnevezésű projekt célja, hogy a nagyközönséget bevonja az üzenet dekódolásába és értelmezésébe.

A kezdeményezés mögött álló ötletgazda Daniela de Paulis művész, aki titokban tartja magának az üzenetnek a tartalmát. A megfejtés feladata pedig a SETI közösségre hárul majd, így értékes gyakorlatot biztosíthat az intelligens fajoktól érkező kommunikáció lehetséges jövőbeli forgatókönyvéhez. Aki kedvet kapott, az ezen az oldalon kapcsolódhat be a projektbe, itt pedig a projekthez kapcsolódó, dedikált Discord szerver érhető el.

De Paulis kifejtette, hogy a történelem során az emberiség a mélyreható és átalakító jelenségekben kereste az értelmet. Egy földönkívüli civilizációtól kapott üzenet kétségtelenül átalakító jellegű tapasztalat lenne az egész emberiség számára. A Sign in Space lényege pedig, hogy egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy globális együttműködésen keresztül felkészüljünk egy ilyen eseményre, elősegítve a kultúrák és tudományágak közötti összehangolt erőfeszítéseket a kommunikáció felvétele érdekében. A projekt elsődleges célja egy ilyen üzenet észlelése és dekódolása, valamint az azt követő értelmezés.

Franck Marchis, a SETI Intézet vezető csillagásza és az Unistellar tudományos igazgatója úgy nyilatkozott, hogy ez a kísérlet már régóta esedékes. A földönkívüli jelek több évtizedes kutatása ellenére kevés figyelmet fordítottak az ilyen üzenetek fogadásának és megfejtésének gyakorlati lehetőségeire. A Sign In Space lehetőséget kínál a tudomány és a művészet közös platformra hozatalának, hogy felkészüljünk arra, ha valóban ilyen jel jutna el hozzánk.

A jel beérkezését élőben is lehet majd követni a YouTube-on a mai napon 20:15-kor.

(Kép: Az Allen Telescope Array, amely az egyik teleszkóp lesz, ami az üzenetet veszi, forrás: Seth Shostak/SETI Institute)


Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
"Ki nem állhatom az esőt" - többek között ez volt az üzenet tartalma, amelyet az űrügynökség Deep Space Network hálózatán küldtek a Vénuszra.
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
A leendő marsrakétát hamarosan ötödik alkalommal is tesztelik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.