Nemsokára talán visszanöveszthetjük elkopott porcainkat a térdünkben

2020 / 10 / 12 / Justin Viktor
Nemsokára talán visszanöveszthetjük elkopott porcainkat a térdünkben
A fiatal térdízületeket az ízületek porcainak védőpárnája kíméli. Idővel aztán a régi sérülések és a normális kopás megrongálják ezt a természetes rezgéscsillapító anyagot. Ez végül fájdalmas súrlódáshoz, vezet, mely gyulladást okoz, ami aztán tovább rongálja a porcot, növeli a merevséget, és végül az egyszerű mozdulatokat is fájdalmassá teszi. Mindezen segíthet egy hihetetlenül egyszerű, új módszer, mely egyelőre az állatkísérletekben és a kémcsöves humán kísérleteknél bizonyított.

Porcok

Az emberi ízületekben található egy csúszós, rugalmas szövet, az úgynevezett porc, ami az artikuláló csontok végét borítja. Ha ez a védőréteg sérülés vagy öregedés következtében elvész, a csont a csonton kezd őrlődni jelentős fájdalmat okozva.

Sajnos a porcsérülés kifejezetten gyakorinak számít és ritkán gyógyul meg magától. Ez további károkat okozhat az ízületben, ami krónikus ízületi gyulladáshoz vezethet, ami az egyik leggyakoribb ízületi gyulladás és a mozgásban korlátozó betegségek egyik vezető oka világszerte. A 60 évesnél idősebb emberek 10–15 százaléka rendelkezik bizonyos fokú osteoarthritisszel. Eddig nem nagyon volt erre gyógymód, de talán úton a segítség.

Suzanne E Eldridge, a Londoni Queen Mary Egyetem, mozgásszervi regeneratív orvoslás oktatója, Anne-Sophie THORUP a kísérleti orvoslás és reumatológia posztdoktori kutatója és Francesco Dell'Accio az izomrendszer regeneratív orvoslásának és a reumatológia professzora két módszert is kidolgozott a porc gyógyulásának ösztönzésére és az ízületi fájdalom csökkentésére az osteoarthritisben szenvedő állatoknál. A módszereket kémcsőben lévő emberi porcsejteken is kipróbálták, ahol szintén működtek.

Agrin, a gyógyító molekula

A kutatócsoport rájött, hogy az agrin nevű molekula felhasználható a porc és a csont rendkívül nagy sérüléseinek kezelésére is. Amikor az agrint beültették a porc- és csontsérülések területeire, gyorsan aktiválta az ízületben lévő, alvó őssejteket, és utasította őket a sérülés kijavítására.

Az egereken és juhon végzett vizsgálatok alapján juhoknál az agrin egyszeri porchibába történő adagolása is elegendő volt a javulás előidézéséhez és a juhok aktivitásának növeléséhez a vizsgálat hat hónapos időtartama alatt.

Vannak persze egyéb módszerek is, melyeket porcsejtekből vagy őssejtekből készülő új porcok készítésére fejlesztettek ki, de ezekhez a betegek térdéből kell őssejteket kinyerni, majd laboratóriumban növeszteni és különféle anyagokkal kezelni, melyek végül porcképződésre késztetik őket, és a folyamat végén visszaültetni őket az ízületbe. Nem kell külön magyarázni, hogy ez mennyivel bonyolultabb, drágább és megterhelőbb minden résztvevő számára, mint az argin egyszerű bejuttatása a szervezet megfelelő helyére.


A juhok térdfelülete hat hónappal a térdsérülés után, beleértve a porcot és a csontot is. A jobb oldali hibát agrint tartalmazó géllel töltötték meg, ezután visszanőtt a porc mely narancssárga színnel figyelhető meg. A csont- és rostos szövetek zöld színnel jelöltek. A bal oldali sérülést ugyanazzal a géllel töltötték meg, de nem tettek bele agrint, és a csont felületén nem is nőtt újra a porc. Az alsó sorban látható CT-felvételek azt mutatják, hogy az agrint tartalmazó géllel megtöltött sérülésekben újranőtt a csontszövet is. (Kép: UoL)

Néhány más tesztelt molekulával ellentétben az agrin nem indukál porc és a csont növekedést olyan helyeken, ahol ez nem kívánatos. Az agrin gyakorlatilag felnőtteknél újraaktiválja azokat a folyamatokat, melyek az ízület kialakítására szolgálnak, amikor az anyaméhben fejlődünk. A tudósok úgy vélik, hogy a sérült térd egyes sejtjei innen tudják, hogy porcot vagy csontot kell készítsenek, és pontosan hol kell őket legyártani.

A kísérlet alatt nem tapasztaltak semmiféle nyilvánvaló mellékhatást az egerekben és a juhokban, sőt az agrint kapó juhok sokkal aktívabbak voltak a vizsgálat ideje alatt, ami fájdalomcsillapításra utal. Az eddig elvégzett  kísérletek alanyai friss sérülésekkel rendelkező viszonylag fiatal állatok voltak, vagyis még nem tudható, hogy ez a megközelítés idősebb embereknél vagy régebbii térdsérüléseknél beválhat-e.

Az eljárás még messze jár a klinikai gyakorlatban alkalmazható kezeléstől, de ha minden jól megy, néhány év múlva a klinikai vizsgálatok is megindulhatnak. Az osteoarthritis gyógyítható vagy megelőzhető betegséggé válhat. Ha a megközelítés emberben is működik, akkor egy egyszerű térdinjekció vagy néhány kulcslyuk-műtét elegendő lehet a porchibák gyógyításához és a további károsodások megelőzéséhez. Talán még a már kialakult osteoarthritis is kezelhetővá válik, és elkerülhető lesz az ízületek pótlásának szükségessége.

(Forrás: Science Kép: Pixabay, UoL)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.