Nemsokára talán visszanöveszthetjük elkopott porcainkat a térdünkben

2020 / 10 / 12 / Justin Viktor
Nemsokára talán visszanöveszthetjük elkopott porcainkat a térdünkben
A fiatal térdízületeket az ízületek porcainak védőpárnája kíméli. Idővel aztán a régi sérülések és a normális kopás megrongálják ezt a természetes rezgéscsillapító anyagot. Ez végül fájdalmas súrlódáshoz, vezet, mely gyulladást okoz, ami aztán tovább rongálja a porcot, növeli a merevséget, és végül az egyszerű mozdulatokat is fájdalmassá teszi. Mindezen segíthet egy hihetetlenül egyszerű, új módszer, mely egyelőre az állatkísérletekben és a kémcsöves humán kísérleteknél bizonyított.

Porcok

Az emberi ízületekben található egy csúszós, rugalmas szövet, az úgynevezett porc, ami az artikuláló csontok végét borítja. Ha ez a védőréteg sérülés vagy öregedés következtében elvész, a csont a csonton kezd őrlődni jelentős fájdalmat okozva.

Sajnos a porcsérülés kifejezetten gyakorinak számít és ritkán gyógyul meg magától. Ez további károkat okozhat az ízületben, ami krónikus ízületi gyulladáshoz vezethet, ami az egyik leggyakoribb ízületi gyulladás és a mozgásban korlátozó betegségek egyik vezető oka világszerte. A 60 évesnél idősebb emberek 10–15 százaléka rendelkezik bizonyos fokú osteoarthritisszel. Eddig nem nagyon volt erre gyógymód, de talán úton a segítség.

Suzanne E Eldridge, a Londoni Queen Mary Egyetem, mozgásszervi regeneratív orvoslás oktatója, Anne-Sophie THORUP a kísérleti orvoslás és reumatológia posztdoktori kutatója és Francesco Dell'Accio az izomrendszer regeneratív orvoslásának és a reumatológia professzora két módszert is kidolgozott a porc gyógyulásának ösztönzésére és az ízületi fájdalom csökkentésére az osteoarthritisben szenvedő állatoknál. A módszereket kémcsőben lévő emberi porcsejteken is kipróbálták, ahol szintén működtek.

Agrin, a gyógyító molekula

A kutatócsoport rájött, hogy az agrin nevű molekula felhasználható a porc és a csont rendkívül nagy sérüléseinek kezelésére is. Amikor az agrint beültették a porc- és csontsérülések területeire, gyorsan aktiválta az ízületben lévő, alvó őssejteket, és utasította őket a sérülés kijavítására.

Az egereken és juhon végzett vizsgálatok alapján juhoknál az agrin egyszeri porchibába történő adagolása is elegendő volt a javulás előidézéséhez és a juhok aktivitásának növeléséhez a vizsgálat hat hónapos időtartama alatt.

Vannak persze egyéb módszerek is, melyeket porcsejtekből vagy őssejtekből készülő új porcok készítésére fejlesztettek ki, de ezekhez a betegek térdéből kell őssejteket kinyerni, majd laboratóriumban növeszteni és különféle anyagokkal kezelni, melyek végül porcképződésre késztetik őket, és a folyamat végén visszaültetni őket az ízületbe. Nem kell külön magyarázni, hogy ez mennyivel bonyolultabb, drágább és megterhelőbb minden résztvevő számára, mint az argin egyszerű bejuttatása a szervezet megfelelő helyére.


A juhok térdfelülete hat hónappal a térdsérülés után, beleértve a porcot és a csontot is. A jobb oldali hibát agrint tartalmazó géllel töltötték meg, ezután visszanőtt a porc mely narancssárga színnel figyelhető meg. A csont- és rostos szövetek zöld színnel jelöltek. A bal oldali sérülést ugyanazzal a géllel töltötték meg, de nem tettek bele agrint, és a csont felületén nem is nőtt újra a porc. Az alsó sorban látható CT-felvételek azt mutatják, hogy az agrint tartalmazó géllel megtöltött sérülésekben újranőtt a csontszövet is. (Kép: UoL)

Néhány más tesztelt molekulával ellentétben az agrin nem indukál porc és a csont növekedést olyan helyeken, ahol ez nem kívánatos. Az agrin gyakorlatilag felnőtteknél újraaktiválja azokat a folyamatokat, melyek az ízület kialakítására szolgálnak, amikor az anyaméhben fejlődünk. A tudósok úgy vélik, hogy a sérült térd egyes sejtjei innen tudják, hogy porcot vagy csontot kell készítsenek, és pontosan hol kell őket legyártani.

A kísérlet alatt nem tapasztaltak semmiféle nyilvánvaló mellékhatást az egerekben és a juhokban, sőt az agrint kapó juhok sokkal aktívabbak voltak a vizsgálat ideje alatt, ami fájdalomcsillapításra utal. Az eddig elvégzett  kísérletek alanyai friss sérülésekkel rendelkező viszonylag fiatal állatok voltak, vagyis még nem tudható, hogy ez a megközelítés idősebb embereknél vagy régebbii térdsérüléseknél beválhat-e.

Az eljárás még messze jár a klinikai gyakorlatban alkalmazható kezeléstől, de ha minden jól megy, néhány év múlva a klinikai vizsgálatok is megindulhatnak. Az osteoarthritis gyógyítható vagy megelőzhető betegséggé válhat. Ha a megközelítés emberben is működik, akkor egy egyszerű térdinjekció vagy néhány kulcslyuk-műtét elegendő lehet a porchibák gyógyításához és a további károsodások megelőzéséhez. Talán még a már kialakult osteoarthritis is kezelhetővá válik, és elkerülhető lesz az ízületek pótlásának szükségessége.

(Forrás: Science Kép: Pixabay, UoL)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Más-más szempontból előnyös, ha reggel, vagy ha délelőtt kezdünk neki az edzésnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.