Elindult a Nemzetközi Űrállomásra az Expedition 63 három asztronautája

2020 / 04 / 09 / Bobák Zsófia
Elindult a Nemzetközi Űrállomásra az Expedition 63 három asztronautája
A járványügyi helyzet ellenére nem áll meg az élet mindenhol, még az űrben sem. A három fős személyzet előreláthatólag négy óra után fog dokkolni az ISS-en.

A Roszkoszmosz két űrhajósa, Ivan Vagner és Anatoly Ivanishin, valamint az amerikai Chris Cassidy alkotja azt a három főből álló űrhajós csapatot, mely közép-európai idő szerint tíz órakor indult a bajkonuri űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a jelenleg a fedélzeten tartózkodó Oleg Skripochkát, Andrew Morgant és Jessica Meirt fogják leváltani. A missziót két körülmény teszi különlegessé: egyfelől a járványügyi helyzet, mely az eddigieknél is szigorúbb felkészülést tett szükségessé, valamint a Szojuz-2.1a típusú rakéta, mely most először szállít rakomány helyett embereket az űrbe.

Az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz eddig a Szojuz-FG típust használta erre a célra, azonban a rakétát tavaly szeptemberben nyugdíjaztatták. Az új Szojuz 2004 óta teljesít szolgálatot (eddig csak rakományt szállított) és modernebb technikát képvisel, mint az elődje.

Az irányítás digitalizált, így az eddigi analóg megoldásokkal szemben könnyebben tud Föld körüli pályára állni és önmagát a megfelelő pozícióba kalibrálni.

Mivel ez a rakéta típus eltérő kilövési helyet igényel, mint a Szojuz-FG, így az eddig használatban lévő 1-es helyszín helyett, melyet Yuri Gagarin 1961-es történelmi indulása óta használtak, most a 31-es helyszínről történt a kilövés. Az űrhajót hétfőn kezdték felkészíteni a misszióra, a koronavírus helyzetre való tekintettel az eddigieknél is nagyobb körültekintéssel és alapossággal.

A személyzet szintén az eddigiektől eltérő felkészülési procedúrán esett át: az indulás előtt kötelező kéthetes karantén mellett ezúttal a családjuktól sem búcsúzhattak el személyesen, valamint a helyszínen csak a legszükségesebb munkákat végző szakemberek tartózkodhattak, a média képviselői nem voltak jelen a szokásos módon, illetve számban. Az űrügynökségek, köztük a NASA is, eddig is nagy hangsúlyt fektettek az asztronauták egészségi állapotának monitorozására, hiszen egy egyszerű megfázás vagy influenza elterjedése is problémákat okozhat a szűkös helyen, a nap huszonnégy órájában egymás közvetlen közelében élő és dolgozó személyzet között.

“A személyzet egészsége és jóléte mindig kiemelt fontossággal bír.”

- mondta Courtney Beasley, a Johnson Űrközpont kommunikációs szakembere - “ Indulás előtt mindenkinek két hétre karanténba kell vonulnia. Ez biztosítja, hogy nem betegek, illetve nem hordoznak semmilyen fertőzést, mikor az űrállomásra érkeznek, ezt hívjuk “egészségügyi stabilizációnak.”

Az eddig az ISS-en tartózkodó három asztronauta, az Expedition 62 tagjai, április közepén fognak visszatérni a Földre, egyelőre még kérdés, hogy a landolás pontosan hogyan kinézni, hiszen ilyenkor szokás szerint nagyszámú szakember és technikusi gárda szokott a helyszínen tartózkodni, de a jelen körülmények között ezzel kapcsolatban is nagyobb óvatosságra lesz szükség. Az ISS-re pedig májusban megérkezik majd Bob Behnken és Doug Hurley, a SpaceX Demo-2 repülési tesztje során. Az eseményeket a NASA Live-en keresztül követhetjük, illetve a kilövést is itt nézhetjük vissza.

(Fotó: Getty)


Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
A Curiosity marsjáró véletlenül kettétört egy követ, ami nagy meglepetést rejtett: tiszta kénből állt.
Újabb, független vizsgálat erősítette meg: valóban akadhat élet a Naprendszer egyik bolygóján
Újabb, független vizsgálat erősítette meg: valóban akadhat élet a Naprendszer egyik bolygóján
2020-ban a Vénusz atmoszférájában felfedezett foszfin, amely életre utalhat, komoly port kavart. A felfedezést akkor többen vitatták, de ezt most megerősítette egy újabb, független vizsgálat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.