Elon Musk azt állítja, hogy a Neuralinket már egy majmon is tesztelték, ami képes videojátékokat irányítani a gondolatai segítségével

2021 / 02 / 02 / Bobák Áron
Elon Musk azt állítja, hogy a Neuralinket már egy majmon is tesztelték, ami képes videojátékokat irányítani a gondolatai segítségével
A Neuralink alapítója a mostanában egyre népszerűbb Clubhouse közösségi oldalon adott hosszabb interjút, amelyben kitért arra is, hogyan állnak az agy-számítógép interfész fejlesztésével.

"Van egy majmunk egy vezeték nélküli implantátummal a koponyájában, ami képes a gondolataival videojátékokat játszani"

- árulta el Musk, aki szerint hamarosan videókat is közzétesznek majd a Neuralinkkel felszerelt majomról. Aki figyelemmel követte Musk legújabb ötletének eddigi állomásait, azt nem érhette teljesen váratlanul ez a bejelentés, habár ha Musk igazat beszél, akkor meglehetősen gyorsan haladnak a fejlesztésekkel. A Neuralinkről legutóbb múlt augusztusban lehetett hallani, amikor Musk és csapata élőben mutatta meg, hogyan haladnak az agy-számítógép interfész fejlesztésével, akkor viszont még csak malacokon tesztelték az eszközt.

Bemutatták a Neuralink működő prototípusát, amivel az agyunkat köthetjük majd rá a számítógépekre A Neuralinkkel a jövőben kezelhetővé válhatnak a neurológiai betegségek, új lehetőségeket nyithat a mozgáskorlátozottak számára, hosszú távon pedig akár azt is lehetővé teheti, hogy az emberek a gondolataikkal kommunikáljanak egymással. A mai bemutató viszont még csak az első lépés volt egy nagyon hosszú úton.

A Neuralink egy néhány centiméteres átmérőjű, korong alakú eszköz, amit közvetlenül az ember (vagy állat) koponyájába ültetnek be, és háromezer, a hajszálnál is vékonyabb elektróda segítségével képes érzékelni az agyi aktivitást, valamint stimulálni a neuronokat. A malacok esetében még nem igazán lehetett látni, hogy a kétirányú kommunikáció mire lesz jó, de Musk többször is elmondta, hogy a Neuralink végső célja, hogy egyfajta szimbiózist hozzon létre az ember és a mesterséges intelligencia között. Ahogy akkor, úgy most is hangsúlyozta viszont, hogy az első lépés nem a "szuperember" létrehozása, hanem hogy a súlyos neurális betegségeken segítsenek: Musk szerint az agy-számítógép interfésszel kezelhetőek lesz például a vakság, a depresszió és a különböző függőségek is. (Bloomberg)

További cikkek a témában:

A játékfejlesztők már közvetlenül az agyunkba szeretnének látni A valóság "laposnak, színtelennek, homályosnak" fog tűnni ezekhez az élményekhez képest.

Űrinternet, agyszámítógép és a Big Tech alkonya - 2020 a technológia tükrében Tizenegy olyan területet választottunk ki, amik alapvetően meghatározták 2020-at technológiai szempontból, és minden bizonnyal a következő években is döntő hatást gyakorolnak majd arra, hogy merre halad a szektor.

Eladhatják-e a cégek a gondolatainkat? Ha időben lépünk, akkor talán nem Bár az agyunkat a számítógéppel összekötő gépek látszólag még messze vannak, egyes kutatók szerint nagyjából az utolsó pillanatokban vagyunk, hogy meghozzuk azokat a szabályokat, amik biztosítják a gondolatainkhoz fűződő jogainkat.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.