New Yorkban éppen egy domboldal épül a Hudson-folyóba

2021 / 04 / 11 / Bobák Áron
New Yorkban éppen egy domboldal épül a Hudson-folyóba
A Little Island nem lesz akkora, mint a Central Park, de az biztos, hogy eléggé látványos lesz: a tervező Heatherwick Studio egy komplett, cölöpökön álló dombot tervezett a Manhattant New Jerseytől elválasztó folyóba, ami úgy néz ki, mintha kivágtak volna egy darabot a hegyből, és odavontatták volna a part mellé.

Pedig a Little Island valójában egy teljesen mesterséges építmény, a Pier 54 helyén épülő sziget 280 darab betoncölöpre épül fel, amelyek együttesen egy több mint egy hektáros (egész pontosan 11 ezer négyzetméteres) parkot képeznek. A tervező építésziroda szerint a szigetre több mint 300 féle őshonos fát és növényt telepítenek, emellett lesz rajta egy hétszáz férőhelyes szabadtéri színház, és egy nagyjából kétszáz ember befogadására alkalmas, kisebb színpad is. A 2014-ben bejelentett sziget a közösségi médiában felbukkant képek és videók alapján mostanra gyakorlatilag teljesen elkészült, és a New Atlas cikke szerint már idén megnyílik.

A Heatherwick Studio leírása szerint a Little Islandhez az ötletet a Hudson folyóból kiálló cölöpfák adták, amelyek a már elbontott mólók mementóiként meredeznek ki a vízből. Ezeket a cölöpöket a sziget építése során is megtartották, mint ahogy megmaradt a Pier 54 nagy vaskapuja is, amely alatt a Titanic utasai is keresztülsétáltak volna, ha a hajó elérte volna a célállomását.

A Heatherwick Studiónak egyébként nem ez az első jellegzetes építménye az amerikai városban, ők tervezték többek között a tavaly előtt megnyitott Hudson Yards leglátványosabb elemét, a kilátóként funkcionáló Vesselt is, ami azonnal a város ikonikus épületei közé emelkedett.

(New Atlas, Fotó: Heatherwick Studio, Eden Pictures/Flickr)

További cikkek a témában:

A városi mezőgazdaság csúcsa: rizsföldekkel borították be egy egyetem tetejét A bangkoki Thammasat Egyetem a fenntartható gazdálkodás mintapéldája.

Visszaköltözik a természet a városokba a különleges ökoépületeknek köszönhetően Egyike ezeknek a modern menedékhelyeknek a nemsokára felépülő Tao Csu Jin Jüan Tajvanban, ahol újra szimbiózisban élhetnek a természettel a 'városi tüdő' lakói.

Amszterdam úszó városrésze nem csak látványos, de két fontos problémára is megoldást nyújthat A holland főváros északi részén egy 46 épületből álló lakóparkot építettek a csatornába.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.