New Yorkban éppen egy domboldal épül a Hudson-folyóba

2021 / 04 / 11 / Bobák Áron
New Yorkban éppen egy domboldal épül a Hudson-folyóba
A Little Island nem lesz akkora, mint a Central Park, de az biztos, hogy eléggé látványos lesz: a tervező Heatherwick Studio egy komplett, cölöpökön álló dombot tervezett a Manhattant New Jerseytől elválasztó folyóba, ami úgy néz ki, mintha kivágtak volna egy darabot a hegyből, és odavontatták volna a part mellé.

Pedig a Little Island valójában egy teljesen mesterséges építmény, a Pier 54 helyén épülő sziget 280 darab betoncölöpre épül fel, amelyek együttesen egy több mint egy hektáros (egész pontosan 11 ezer négyzetméteres) parkot képeznek. A tervező építésziroda szerint a szigetre több mint 300 féle őshonos fát és növényt telepítenek, emellett lesz rajta egy hétszáz férőhelyes szabadtéri színház, és egy nagyjából kétszáz ember befogadására alkalmas, kisebb színpad is. A 2014-ben bejelentett sziget a közösségi médiában felbukkant képek és videók alapján mostanra gyakorlatilag teljesen elkészült, és a New Atlas cikke szerint már idén megnyílik.

A Heatherwick Studio leírása szerint a Little Islandhez az ötletet a Hudson folyóból kiálló cölöpfák adták, amelyek a már elbontott mólók mementóiként meredeznek ki a vízből. Ezeket a cölöpöket a sziget építése során is megtartották, mint ahogy megmaradt a Pier 54 nagy vaskapuja is, amely alatt a Titanic utasai is keresztülsétáltak volna, ha a hajó elérte volna a célállomását.

A Heatherwick Studiónak egyébként nem ez az első jellegzetes építménye az amerikai városban, ők tervezték többek között a tavaly előtt megnyitott Hudson Yards leglátványosabb elemét, a kilátóként funkcionáló Vesselt is, ami azonnal a város ikonikus épületei közé emelkedett.

(New Atlas, Fotó: Heatherwick Studio, Eden Pictures/Flickr)

További cikkek a témában:

A városi mezőgazdaság csúcsa: rizsföldekkel borították be egy egyetem tetejét A bangkoki Thammasat Egyetem a fenntartható gazdálkodás mintapéldája.

Visszaköltözik a természet a városokba a különleges ökoépületeknek köszönhetően Egyike ezeknek a modern menedékhelyeknek a nemsokára felépülő Tao Csu Jin Jüan Tajvanban, ahol újra szimbiózisban élhetnek a természettel a 'városi tüdő' lakói.

Amszterdam úszó városrésze nem csak látványos, de két fontos problémára is megoldást nyújthat A holland főváros északi részén egy 46 épületből álló lakóparkot építettek a csatornába.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.