New York városa is betiltotta a TikTokot

2023 / 08 / 17 / Bodnár Barna
New York városa is betiltotta a TikTokot
A tiltás a tegnapi napon, azonnali hatállyal lépett életbe. Az indoklás szerint a TikTok "biztonsági fenyegetést jelentett a város műszaki hálózataira", így használata tilos minden, New York város tulajdonában lévő eszközön.

Az új irányelvet a NYC Cyber Command jelentette be szerdán, amely a NYC Technológiai és Innovációs Hivatalának kiberfenyegetésekkel foglalkozó részlege. A hivatal, amely több mint 100 a városvezetés munkájában részt vevő vállalatnak és ügynökségnek nyújt támogatást a kiberfenyegetések észlelésében, azonosításában és elhárításában, egy biztonsági felülvizsgálatot követően javasolta a tiltást.

A város az Amerikai Egyesült Államok Menedzsment és Költségvetési Hivatalának iránymutatásaira hivatkozott, amelyek nem javasolják a TikTok kormányzati eszközökön való használatát, valamint az alkalmazást tiltó szövetségi jogszabályokra, amelyeket az év elején fogadtak el.

Bár New York állam már 2020-ban megtiltotta a kínai közösségi alkalmazás használatát az állami eszközökön, a szabályzás azonban akkor még lehetővé tette néhány közéleti platformnak – mint például az I Love NY, vagy a Városi Közlekedési Hatóság - hogy továbbra is használja a TikTokot a város lakosságával történő kommunikáció céljából.

Az Egyesült Államokban már több mint 30 állam tiltotta be a TikTokot a kormány által kibocsátott elektronikus eszközökön - republikánus és demokrata kormányzók utasításai alapján. Ezeket a végrehajtási rendeleteket azért adták ki, mert

a bűnüldöző szervek és a törvényhozók aggódnak, hogy a kínai ByteDance, a TikTokot tulajdonló vállalatot a Kínai Kommunista Párt arra kényszerítheti, hogy kiadja az amerikai felhasználók adatait.

Kínában ugyanis a nemzetbiztonsági törvények lehetővé teszik a kormány számára, hogy a vállalatokat arra kényszerítse, hogy megosszák adataikat a kormánypárttal. Az alkalmazással kapcsolatos adatbiztonsági és jogi vitákról korábban már írtunk a Rakétán:

Egyre több helyen tiltják be a TikTokot, de mi ennek a valódi oka? A tiltást bevezető országok nemzetbizonsági kockázatra hivatkoznak, de gyakran felmerül az alkalmazás fiatalkorúakra gyakorolt negatív hatása is. Egyelőre kérdés, hogy megalapozottak-e ezek az indokok.

Akad olyan állam is, amely nem csak a közigazgatásban dolgozók munkaeszközein, hanem teljes lakossága számára megtiltaná a TikTok használatát. Az Egyesült Államok és Kanada határán elterülő Montana állam kormányzója által májusban aláírt törvény 2024-től megtiltja a TikTok működését "Montana területi fennhatósága alatt", és megköveteli, hogy a mobilalkalmazások áruházai elérhetetlenné tegyék az alkalmazást a montanai lakosok számára. A kínai cég erre a törvényre perrel válaszolt, mondván, hogy az államvezetés nem csak figyelmen kívül hagyja és aláássa az internet szerkezetét, felépítését és célját, de sérti Montana lakosainak alkotmányos jogát is azzal, hogy megfosztja őket a TikTok használatának lehetőségétől.

(Borítókép: OLIVIER DOULIERY / Contributor / Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.