Hogyan lehet nőként érvényesülni egy hagyományosan férfiközpontú terepen, az autóiparban?

2023 / 05 / 10 / Bobák Zsófia
Hogyan lehet nőként érvényesülni egy hagyományosan férfiközpontú terepen, az autóiparban?
A Bosch szeptemberben nyitotta meg legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját, ahol magas színvonalú környezetben zajlik a munka, a mérnökök többek között az autonóm közlekedési megoldásokat is itt fejlesztik és tesztelik. Hogy hogyan születnek a jövő autóipari fejlesztései és hogyan lehet nőként érvényesülni egy hagyományosan férfiközpontú terepen, arról a Bosch Lányok Napja rendezvényén tudhattunk meg többet.

A magyarországi Bosch csoport 2022 szeptemberében adta át a 2018 óta készülő Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, ahol 90 000 négyzetméteren, magas színvonalú környezetben zajlik a munka, és a mérnökök a jövő autóipari megoldásain dolgoznak különleges módszerekkel és az úgynevezett New Way of Working szemlélet jegyében berendezett környezetben. Hogyan ez mit is jelent pontosan, azt a helyszínen, az április 27-ei Lányok Napja alkalmából rendezett eseményen mutatták be a tudomány és technológia iránt érdeklődő, pályaválasztás előtt álló lányoknak a cég munkatársai, akiktől azt is megtudhattuk, hogy a női mérnökök hogyan dolgoznak egy olyan, hagyományosan férfiasnak tartott területen, mint amilyen az autóipar.

A – 2023-ban Az Év Irodaparkja díjat is nyert – épület kialakításával a Bosch a jövő munkahelyét igyekezett megteremteni, ahol a különböző szakterületek külön-külön tereket, irodákat, sőt emeleteket kaptak, de mégis egy összefüggő egységben dolgozhatnak a szakemberek, akik a monotónia elkerülése érdekében projekt alapú munkafolyamatokban vesznek részt, vagyis a rájuk bízott feladatok során mindig a csapatmunka és az aktuálisan kitűzött cél kerül fókuszba, nem a magányos munkavégzés.

A dolgozóknak saját, állandó asztala sincs, ehelyett munkaállomásokat foglalhatnak attól függően, kivel és milyen projekten dolgoznak éppen. Az irodák és a tárgyalótermek elrendezése ennek az újszerű szemléletnek a hatását tükrözi, nyílt terekben és kreatív berendezések között dolgoznak a mérnökök, akik a megbeszéléseket akár beltéri hintákban ülve is folytathatják: a játékos környezet a kreativitás és a friss ötletek születésének elősegítését szolgálja.

Az emeletek padlóján látható színes zebracsíkok azonban mindenki számára egyértelműen jelzik, hogy melyek a hangosabb és csendesebb zónák. Az épülethez a külföldi vagy a home office-ban dolgozó munkatársakkal való együttműködést könnyítő, online konferenciák és megbeszélések lebonyolítására alkalmas tárgyalók is tartoznak, valamint beltéri edzőtermek, amelyeket a dolgozók kívánságára még mászófallal is elláttak.

A jövő munkahelyének szellemisége viszont nem csak külsőségekben, hanem a mindennapos feladatvégzés során használt módszerekben és megközelítésben is tetten érhető, ami a lean és az agilis szemléletmódokban nyilvánul meg leginkább. A lean egyfajta vállalatirányítási módszer, ami az ötvenes évektől kezdve a Toyotánál alkalmazott metódusokra épül, bár a gyökerei még messzebbre nyúlnak vissza és a hatékonyságot, gazdaságosságot és gyorsaságot középpontba helyező hozzáállást takar.

Lényege a vevőközpontúság és a források (akár az idő) pazarlásának elkerülése, aminek révén gördülékenyebben és veszteségek nélkül valósulhat meg a munka.

A lean vezető a kollégák közötti összhangra és a folyamatos, optimális fejlődésre is figyel, a filozófia alapelveihez igazodva tiszteletben tartva minden munkatársat és támogatva a rendszer működését.

Hasonlóan a Scrum Masterhez. A Scrum Master az agilis szemlélet egyik fontos elemét testesíti meg, ő a felelős azért, hogy növelje a csapat teljesítményét, gondoskodjon róla, hogy mindenki megfelelően tudja végezni a feladatát, elhárítsa az akadályokat az útból és egyszerre támogassa, valamint irányítsa az embereket, vagyis egyszemélyben mentor, menedzser és vezető is. A scrum egy, a rögbi sportból származó kifejezés, ami az együttműködő csapat - a cél elérése érdekében való - összetartását jelképezi, az agilis szemlélet pedig a szoftverfejlesztés környezetéből került át más területekre; leegyszerűsítve az alkalmazkodó és folytonosan fejlődő, rugalmas munkamódszert jelenti.

Ez a kétfajta szervezeti megközelítés a Boschnál zajló projektek hatékonyságát is növeli és a Lányok Napja rendezvényen a résztvevők egy játékos program során ki is próbálhatták, hogyan tudják eredményesen menedzselni a csapatot lean vezetőként, illetve Scrum Masterként. A cég női mérnökei pedig egy kerekasztalbeszélgetés során abba nyújtottak betekintést, hogy az autóipar és a mérnökség területén hogyan tudják megállni a helyüket a nők, és mennyire nyitott ez a szakma a női dolgozók irányába.

Ahogy az a beszélgetésből kiderült, a lányok ugyan időnként már a tanulmányaik alatt is megtapasztalhatták a konzervatívabb hozzáállás hátulütőit, de a munka során alapvetően a megfelelő képzettség, a gyakorlati képességek fejlesztése és sok esetben a nyelvtudás hozzák meg a sikert; munka közben már alapvetően nem kell kirekesztő vagy negatív nézetekkel megküzdeniük - bár a pozitív változások ellenére a női mérnökök száma még mindig jóval alacsonyabb, mint a férfi munkatársaké.

A sztereotípiák által állított falak ledöntése a Boschnál is hangsúlyos szerepet kap, ezért a női kollégák karrierjét aktívan támogatják, ennek érdekében több programot is indítottak az elmúlt időben. A Female Talent tréningprogramjában női tehetségek vehetnek részt, akik az asszertív és helyzethez passzoló kommunikációs eszközök használatával, az énmárka építésével, a szervezeten belüli láthatóság erősítésével és a magabiztosság növelésével kapcsolatos tanácsokat kapnak. A Business Woman Program keretében a női vezetők támogatására fókuszálnak.

"A nők sikeres karrierjéhez elengedhetetlen a rugalmas és családbarát munkakultúra. Éppen ezért számos eszközzel segítjük a személyes célok, az egyedi élethelyzetek, a szakmai fejlődés és a munka-magánélet egyensúlyának megteremtését is"

- mondta el Gombos Klára, a Robert Bosch Kft. HR igazgatója a Lányok napi eseményen a Bosch nőket támogató programjai kapcsán.

A Bosch munkatársai tippeket is adtak a Lányok Napja résztvevőinek arra vonatkozóan, hogyan építsenek sikeres karriert az innováció világában, jellemzően férfiak által betöltött szakmákban:

  • Ne törődjünk a sztereotípiákkal - Ma már nincs olyan, hogy férfi- vagy női szakma. Lányként is merjünk érdeklődési körünk szerint szakmát, pályát, továbbtanulási irányt választani, akár a műszaki kutatás-fejlesztés és az innováció területén.
  • Körültekintően válasszunk munkahelyet - Tájékozódjunk arról, mennyire fontos az adott vállalat számára a diverzitás, milyen programokkal segíti és támogatja munkavállalóit.
  • Akarjunk nyomot hagyni a világban - Merjünk nőként is olyan innovatív területeken dolgozni, ahol pozitív hatással lehetünk az emberek életére, a világ jövőjére.
  • Fejlesszük az önbizalmunkat - Keressük a kihívást jelentő feladatokat és pozíciókat, magabiztosságunkat pedig célzott tréningek, képzések segítségével fejlesszük.
  • Válasszunk mentort - A pályájuk elején álló nőknek fontos támaszt jelenthet egy tapasztalt mentor, aki segít eligazodni a karrierépítés útvesztőiben.
  • Képezzük magunkat - Szinte minden szakmában, de a műszaki, tudományos, technológiai területeken különösen fontos a naprakész tudás és az ismeretek, képességek folyamatos bővítése.
  • Térképezzük fel a női közösségeket a vállalaton belül - A hagyományosan férfiasnak mondott szakmákban fontos, hogy egy olyan támogató női közösséghez csatlakozzunk, ahol bátran beszélhetünk tapasztalatainkról, és ahol hasznos tippeket, segítséget kaphatunk karrierünk építéséhez.

(Fotó: Bosch, Getty Images/gorodenkoff)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
Az 1967-es első emberi szívátültetés óta a recipiensek nagyon sokszor fura változásokat tapasztaltak magukon.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.