Hogyan lehet nőként érvényesülni egy hagyományosan férfiközpontú terepen, az autóiparban?

2023 / 05 / 10 / Bobák Zsófia
Hogyan lehet nőként érvényesülni egy hagyományosan férfiközpontú terepen, az autóiparban?
A Bosch szeptemberben nyitotta meg legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját, ahol magas színvonalú környezetben zajlik a munka, a mérnökök többek között az autonóm közlekedési megoldásokat is itt fejlesztik és tesztelik. Hogy hogyan születnek a jövő autóipari fejlesztései és hogyan lehet nőként érvényesülni egy hagyományosan férfiközpontú terepen, arról a Bosch Lányok Napja rendezvényén tudhattunk meg többet.

A magyarországi Bosch csoport 2022 szeptemberében adta át a 2018 óta készülő Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, ahol 90 000 négyzetméteren, magas színvonalú környezetben zajlik a munka, és a mérnökök a jövő autóipari megoldásain dolgoznak különleges módszerekkel és az úgynevezett New Way of Working szemlélet jegyében berendezett környezetben. Hogyan ez mit is jelent pontosan, azt a helyszínen, az április 27-ei Lányok Napja alkalmából rendezett eseményen mutatták be a tudomány és technológia iránt érdeklődő, pályaválasztás előtt álló lányoknak a cég munkatársai, akiktől azt is megtudhattuk, hogy a női mérnökök hogyan dolgoznak egy olyan, hagyományosan férfiasnak tartott területen, mint amilyen az autóipar.

A – 2023-ban Az Év Irodaparkja díjat is nyert – épület kialakításával a Bosch a jövő munkahelyét igyekezett megteremteni, ahol a különböző szakterületek külön-külön tereket, irodákat, sőt emeleteket kaptak, de mégis egy összefüggő egységben dolgozhatnak a szakemberek, akik a monotónia elkerülése érdekében projekt alapú munkafolyamatokban vesznek részt, vagyis a rájuk bízott feladatok során mindig a csapatmunka és az aktuálisan kitűzött cél kerül fókuszba, nem a magányos munkavégzés.

A dolgozóknak saját, állandó asztala sincs, ehelyett munkaállomásokat foglalhatnak attól függően, kivel és milyen projekten dolgoznak éppen. Az irodák és a tárgyalótermek elrendezése ennek az újszerű szemléletnek a hatását tükrözi, nyílt terekben és kreatív berendezések között dolgoznak a mérnökök, akik a megbeszéléseket akár beltéri hintákban ülve is folytathatják: a játékos környezet a kreativitás és a friss ötletek születésének elősegítését szolgálja.

Az emeletek padlóján látható színes zebracsíkok azonban mindenki számára egyértelműen jelzik, hogy melyek a hangosabb és csendesebb zónák. Az épülethez a külföldi vagy a home office-ban dolgozó munkatársakkal való együttműködést könnyítő, online konferenciák és megbeszélések lebonyolítására alkalmas tárgyalók is tartoznak, valamint beltéri edzőtermek, amelyeket a dolgozók kívánságára még mászófallal is elláttak.

A jövő munkahelyének szellemisége viszont nem csak külsőségekben, hanem a mindennapos feladatvégzés során használt módszerekben és megközelítésben is tetten érhető, ami a lean és az agilis szemléletmódokban nyilvánul meg leginkább. A lean egyfajta vállalatirányítási módszer, ami az ötvenes évektől kezdve a Toyotánál alkalmazott metódusokra épül, bár a gyökerei még messzebbre nyúlnak vissza és a hatékonyságot, gazdaságosságot és gyorsaságot középpontba helyező hozzáállást takar.

Lényege a vevőközpontúság és a források (akár az idő) pazarlásának elkerülése, aminek révén gördülékenyebben és veszteségek nélkül valósulhat meg a munka.

A lean vezető a kollégák közötti összhangra és a folyamatos, optimális fejlődésre is figyel, a filozófia alapelveihez igazodva tiszteletben tartva minden munkatársat és támogatva a rendszer működését.

Hasonlóan a Scrum Masterhez. A Scrum Master az agilis szemlélet egyik fontos elemét testesíti meg, ő a felelős azért, hogy növelje a csapat teljesítményét, gondoskodjon róla, hogy mindenki megfelelően tudja végezni a feladatát, elhárítsa az akadályokat az útból és egyszerre támogassa, valamint irányítsa az embereket, vagyis egyszemélyben mentor, menedzser és vezető is. A scrum egy, a rögbi sportból származó kifejezés, ami az együttműködő csapat - a cél elérése érdekében való - összetartását jelképezi, az agilis szemlélet pedig a szoftverfejlesztés környezetéből került át más területekre; leegyszerűsítve az alkalmazkodó és folytonosan fejlődő, rugalmas munkamódszert jelenti.

Ez a kétfajta szervezeti megközelítés a Boschnál zajló projektek hatékonyságát is növeli és a Lányok Napja rendezvényen a résztvevők egy játékos program során ki is próbálhatták, hogyan tudják eredményesen menedzselni a csapatot lean vezetőként, illetve Scrum Masterként. A cég női mérnökei pedig egy kerekasztalbeszélgetés során abba nyújtottak betekintést, hogy az autóipar és a mérnökség területén hogyan tudják megállni a helyüket a nők, és mennyire nyitott ez a szakma a női dolgozók irányába.

Ahogy az a beszélgetésből kiderült, a lányok ugyan időnként már a tanulmányaik alatt is megtapasztalhatták a konzervatívabb hozzáállás hátulütőit, de a munka során alapvetően a megfelelő képzettség, a gyakorlati képességek fejlesztése és sok esetben a nyelvtudás hozzák meg a sikert; munka közben már alapvetően nem kell kirekesztő vagy negatív nézetekkel megküzdeniük - bár a pozitív változások ellenére a női mérnökök száma még mindig jóval alacsonyabb, mint a férfi munkatársaké.

A sztereotípiák által állított falak ledöntése a Boschnál is hangsúlyos szerepet kap, ezért a női kollégák karrierjét aktívan támogatják, ennek érdekében több programot is indítottak az elmúlt időben. A Female Talent tréningprogramjában női tehetségek vehetnek részt, akik az asszertív és helyzethez passzoló kommunikációs eszközök használatával, az énmárka építésével, a szervezeten belüli láthatóság erősítésével és a magabiztosság növelésével kapcsolatos tanácsokat kapnak. A Business Woman Program keretében a női vezetők támogatására fókuszálnak.

"A nők sikeres karrierjéhez elengedhetetlen a rugalmas és családbarát munkakultúra. Éppen ezért számos eszközzel segítjük a személyes célok, az egyedi élethelyzetek, a szakmai fejlődés és a munka-magánélet egyensúlyának megteremtését is"

- mondta el Gombos Klára, a Robert Bosch Kft. HR igazgatója a Lányok napi eseményen a Bosch nőket támogató programjai kapcsán.

A Bosch munkatársai tippeket is adtak a Lányok Napja résztvevőinek arra vonatkozóan, hogyan építsenek sikeres karriert az innováció világában, jellemzően férfiak által betöltött szakmákban:

  • Ne törődjünk a sztereotípiákkal - Ma már nincs olyan, hogy férfi- vagy női szakma. Lányként is merjünk érdeklődési körünk szerint szakmát, pályát, továbbtanulási irányt választani, akár a műszaki kutatás-fejlesztés és az innováció területén.
  • Körültekintően válasszunk munkahelyet - Tájékozódjunk arról, mennyire fontos az adott vállalat számára a diverzitás, milyen programokkal segíti és támogatja munkavállalóit.
  • Akarjunk nyomot hagyni a világban - Merjünk nőként is olyan innovatív területeken dolgozni, ahol pozitív hatással lehetünk az emberek életére, a világ jövőjére.
  • Fejlesszük az önbizalmunkat - Keressük a kihívást jelentő feladatokat és pozíciókat, magabiztosságunkat pedig célzott tréningek, képzések segítségével fejlesszük.
  • Válasszunk mentort - A pályájuk elején álló nőknek fontos támaszt jelenthet egy tapasztalt mentor, aki segít eligazodni a karrierépítés útvesztőiben.
  • Képezzük magunkat - Szinte minden szakmában, de a műszaki, tudományos, technológiai területeken különösen fontos a naprakész tudás és az ismeretek, képességek folyamatos bővítése.
  • Térképezzük fel a női közösségeket a vállalaton belül - A hagyományosan férfiasnak mondott szakmákban fontos, hogy egy olyan támogató női közösséghez csatlakozzunk, ahol bátran beszélhetünk tapasztalatainkról, és ahol hasznos tippeket, segítséget kaphatunk karrierünk építéséhez.

(Fotó: Bosch, Getty Images/gorodenkoff)


Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
A baktériumok véletlenszerű mutációja az oka annak, hogy elkerülhetetlenül rezisztenssé váljanak a jövőben fejlesztett antibiotikumokkal szemben is. Mindezt egy könnyen megérthető kísérlet szemlélteti.
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Egy jogi kiskapu miatt elméletileg lehetséges súlyos bűncselekményt elkövetni, majd per nélkül megúszni a dolgot a Yellowstone egy elhagyatott pontján.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.