Egy elírás miatt lepleződött le az Észak-Amerikát védő katonai szervezet titkos telefonszáma

2022 / 12 / 20 / Bobák Zsófia
Egy elírás miatt lepleződött le az Észak-Amerikát védő katonai szervezet titkos telefonszáma
1955-ben megcsörrent a piros telefon a Kontinentális Légvédelmi Parancsnokságon, de a vonal másik végén nem a Pentagon volt.

Számos karácsonyi tradíció létezik, aminek régmúltban gyökerező eredetét mára már nehéz visszafejteni, hiszen a legtöbb ünnepi szokás részben vallásos, részben pogány hagyományokból táplálkozik és a hosszú évtizedek/századok, valamint minden egyes nemzet saját szokásainak jellemző összetevői is nyomot hagynak rajtuk. Valamivel könnyebb dolgunk van azonban azokkal a tradíciókkal kapcsolatban, amelyek modern technológiákra építenek, ezek születése sokszor még olyan friss, hogy akár maguk a hagyomány megalkotói is köztünk vannak.

Hasonló a helyzet Harry Shoup esetében is: a Kontinentális Légvédelmi Parancsnokság (Continental Air Defense Command, CONAD) ezredese, aki 2009-ben hunyt el, egy véletlennek és lélekjelenlétének köszönhetően indította útjára azt a karácsonyi programot, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend és a CONAD utódjaként szolgáló NORAD, sőt, az egész amerikai kormány legsikeresebb közösségi kapcsolatépítő szolgáltatásává nőtte ki magát. A történet pedig az ezredes lányának, a NORAD-nak és korabeli újságok beszámolóinak alapján pontosan rekonstruálható.

A második világháború során az Egyesült Államok megúszta ugyan azokat a mindent romba döntő bombatámadásokat, amelyek Európát jócskán megtépázták, de a japánok akciója Pearl Harbour ellen, majd később, a hidegháború idején, a szovjet nukleáris töltetektől való félelem véget vetett annak a viszonylagos védettség-érzetnek, amit az óceánokkal körbevett ország lakói megszokhattak. Az égből vagy a vízen érkező fenyegetés ellen hatásos fellépésre volt szükség, ezért életre hívták a Kontinentális Légvédelmi Parancsnokságot, amelynek feladata az ellenséges tevékenységek folyamatos monitorozása volt radarok és megfigyelőegységek által és a szervezet tagjai állandó jelleggel készenlétben álltak az esetleges támadások elhárítására.

A CONAD számtalan különféle protokollja közül az egyik a parancsnokság központjában lévő piros telefonhoz kötődött:

ezen a vonalon csak a legfelsőbb körökből, a Védelmi Minisztérium tábornokától érkezhetett hívás sürgős esetekben.

Ha a telefon megszólalt, az általában komoly következményekkel járt, a szám pedig szigorúan titkos volt. Legalábbis egészen 1955 karácsonyáig ezt hitték a katonai szervezet tagjai.

1955-ben azonban a Sears áruház munkatársainak remek ötlete támadt a karácsonyi vásárlási kedv növelésére és hirdetést tettek közzé, amelyen egy telefonszám szerepelt: a reklám szövege szerint ezen az elérhetőségen egyenesen a Mikulással beszélhettek a gyerekek, aki már nagyon várta a hívásokat. A hirdetés szerint az ME 2-6681-et tárcsázva a Mikulás privát telefonja csörrent meg, aki még figyelmeztetett is rá mindenkit, hogy biztosan a helyes számot hívja. És a gyerekek el is kezdtek telefonálni december 24-én, sorban hívták a megadott számot, hogy feltegyék kérdéseiket a Télapónak. Csakhogy a vonal másik végén nem az áruház magát Mikulásnak kiadó dolgozója válaszolt a kérdéseikre, hanem valaki teljesen más - olyan valaki, aki egyáltalán nem számított Mikulásról érdeklődő gyermekek rohamára.


Harry Shoup ezredes (Kép: U.S. Air Force)

Mikor a Sears számát tárcsázták a gyerekek vagy szüleik, a telefon valójában Harry Shoup asztalán szólalt meg, nem az Északi-Sarkon és az ezredes hirtelen nem értette, miért kérdezi tőle egy vékonyka hang, hogy ő-e a Mikulás.

Mint kiderült, egy elírás miatt a hirdetésben a NORAD piros telefonjának számát sikerült nyilvánosságra hozni,

Shoup pedig, miután tisztázta a félreértést, gyorsan felvette a fonalat és készségesen válaszolt a gyerekek kérdéseire. A lelepleződött telefonszámot átadták az áruháznak, de a CONAD és a később a szervezetből alakított NORAD úgy döntött, hogy folytatja a furcsán induló hagyományt és kiépítettek egy saját központot, ahova karácsonykor rendszeresen befutnak a Mikulással kapcsolatos hívások.

A véletlenszerűen született tradíció az elmúlt évtizedek alatt egészen nagy projektté nőtte ki magát és számos cég támogatásával, valamint sok-sok önkéntes segítségével évről évre újra elindítják karácsony előestéjén a Mikulás követő (Santa Tracker) programot, amelynek azóta is részét képezik az élő hívások is, amelyek, ha nem is a Télapóval (vagy Harry Shouppal) való közvetlen beszélgetést kínálnak, de lehetőséget adnak a gyerekeknek a világ minden táján, hogy érdeklődjenek a Mikulás éppen aktuális pozíciójáról. A NORAD, ami az év 365 napján a Kínából, Oroszországból vagy bármely más területről érkező potenciális fenyegetéseket követi nyomon és a légteret monitorozza, ilyenkor még egy objektumot célkeresztbe vesz és élőben közvetíti a Mikulás útját keresztül a világon.

Az amerikai hagyományok szerint a karácsonyi ajándékokat a Télapónak köszönhetik a gyerekek, ezért a követése nem a nálunk szokásos Mikulás-ünnepen, december 6-án zajlik, hanem december 24-én kezdődik: ezen a napon többféle elérhetőségen, webes felületeken, telefonon, vagy okostelefonra letölthető alkalmazáson át is részt vehetünk a programban. A visszaszámlálás már elkezdődött.

(Forrás: defense.gov Fotó: US Air Force, Pixabay/igorovsyannykov)

A nap, amikor a NASA űrhajósa bejelentette, hogy létezik a Mikulás "Houston, szíves tájékoztatásul közlöm, hogy a Mikulás létezik" - közölte a földi irányítóközponttal a szenzációs hírt Jim Lovell amerikai űrhajós, de az üzenet valójában nem az ajándékokat osztó titokzatos télapóról szólt.


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.