Nyolc bűncselekménnyel vádolják a Bahamákon elfogott kripto-mogult

2022 / 12 / 14 / Pőcze Balázs
Nyolc bűncselekménnyel vádolják a Bahamákon elfogott kripto-mogult
A világ egyik legnagyobb és legismertebb kriptopiaca, az FTX egy hónapja dőlt be, az elmúlt hetekben egyre inkább úgy tűnt, hogy részben bűncselekmények következményeként. Az amerikai hatóságok kérésére most letartóztatták a birodalom korábbi vezetőjét, Sam Bankman-Friedet.

Ahogyan arról novemberben beszámoltunk, az FTX fizetésképtelenné vált, majd csődbe ment, nagyjából nyolcmilliárd dollárnyi adósságot hagyva maga mögött. Azóta egyre-másra érkeztek arról hírek, hogy nem egyszerűen a "kriptotél" kényszerítette térdre a vállalatot. A rendkívül ismert, szinte sztárként kezelt Sam Bankman-Fried gyakorlatilag fogta a felhasználók pénzének egy részét, és továbbította azt az általa birtokolt befektetési alapnak, az Alameda Research-nek, ahol aztán a befektetések nagy része elvesztette az értékét. Miután mindez kiderült, Bankman-Fried nem tűnt el a nyilvánosság elöl, még a The New York Times egy konferenciáján is adott interjút, amelyben

bevallotta ugyan, hogy hibázott, de azt állította, hogy nem vert át senkit.

Az Ars Technica ezzel szemben most arról ír, hogy nyolc bűncselekmény elkövetésével vádolják a férfit: a vásárlók kárára elkövetett elektronikus csalástól az értékpapír-csaláson át a pénzmosásig. A vádakat az Egyesült Államok Igazságügyi minisztériuma, Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete, és egy további ügynöksége képviselik. 2019 májusától "Bankman-Fried jogtalanul irányított át vagyontárgyakat a saját maga által birtokolt kripto hedge fund, az Alameda Research részére, hogy titokban a vásárlói pénzén hajtson végre befektetéseket, vásároljon luxusingatlanokat, illetve támogasson politikai pártokat" - fogalmaz a Tőzsdefelügyelet panasza.

Bankman-Friednek ma kellett volna megjelennie az amerikai törvényhozás képviselői előtt az FTX összeomlásával kapcsolatban nyilatkozni. Ám végül a cég jelenlegi vezérigazgatója, a csődeljárásért felelős John Ray III tett vallomást, aki a Gizmodo híre szerint "rendkívül tapasztalatlan és szofisztikálatlan egyéneknek" tudja be a történteket, illetve "a vállalati kontroll teljes hiányát" tapasztalta "a szervezet minden szintjén". Pedig a férfi látott már egyet s mást, például ő felügyelte a világ legnagyobb könyvelési botránya, az Enron-eset utáni csődeljárást.

"Nincs ebben semmi finomság. Ez sima, klasszikus sikkasztás"

- fogalmazott John Ray III. Sam Bankman-Fried mindeközben egy börtönben várt arra, hogy rövidesen kiadják az Egyesült Államoknak, hiszen a Bahamák hatóságai jelezték, hogy nyitottak erre. A Forbes azt állítja, hogy hozzájutott a férfi tervezett vallomásához, amely így kezdődik: "eskü alatt vallom, hogy elbasztam".

(Borítókép: Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)

Újabb áldozatot szedett a kriptotél, csődöt jelentett a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje Az FTX többségi tulajdonosának 26 milliárdos vagyona szinte egyik percről a másikra nullázódott le.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.