Újabb áldozatot szedett a kriptotél, csődöt jelentett a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje

2022 / 11 / 12 / Bobák Áron
Újabb áldozatot szedett a kriptotél, csődöt jelentett a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje
Az FTX többségi tulajdonosának 26 milliárdos vagyona szinte egyik percről a másikra nullázódott le.

Sam Bankman-Fried a The New York Times beszámolója szerint sokáig igyekezett cáfolni, hogy hatalmas baj van a kriptovaluták vásárlására és eladására specializálódott vállalatnál, amit kriptopiaci körökben az egyik legstabilabb cégként tartottak számon.

A lavinát az indította el, amikor a rivális Binance vezérigazgatója múlt héten egy nyilatkozatban arról beszélt, hogy az FTX pénzügyi helyzete meglehetősen labilis. Bár a cég tagadta a problémákat, csütörtökön bejelentették, hogy a Binance felvásárolja a vállalatot, ami után a cég részvényei zuhanórepülésbe kezdtek, a pénzüket féltő ügyfelek pedig valósággal megrohamozták a kriptotőzsdét. Bankman-Fried, akit piaci körökben igazi csodagyereknek tartottak, hiába ígérte, hogy szerez elég fedezetet az egyre növekvő igények kielégítésére, ez a jelek szerint nem sikerült neki: miután a Binance az FTX átvilágítása után visszatáncolt a tranzakciótól, a cég már pénteken csődöt jelentett. A Reuters adatai szerint az FTX a világ ötödik legnagyobb kriptopiaca volt a pénzforgalom alapján.

Az FTX ezzel együtt azt is bejelentette, hogy Bankman-Fried távozott a cég éléről. A vállalat alapítója kétségkívül az összeomlás legnagyobb vesztese is, hiszen a Bloomberg információi szerint a vagyona gyakorlatilag lenullázódott: a cégvezető 53%-os részesedéssel rendelkezett az FTX-ben, a pénze maradék része pedig az Alameda Research nevű kereskedelmi társaságban volt, amelynek értéke szintén szinte lenullázódott a tegnapi nap folyamán. Bankman-Friedet persze így sem kell félteni, hiszen a "lenullázódás" esetében azt jelenti, hogy - a Bloomberg becslései szerint - 15,3 milliárd dollárról 991 millióra olvadt a vagyona, ami forintba átszámolva még mindig tekintélyes, 387 milliárd forintos összegnek felel meg. Ezzel együtt a lap szerint ez volt minden idők leggyorsabban bekövetkezett vagyonvesztése a milliárodosok között.


Sam Bankman-Fried a különleges bánásmódot igénylő gyermekek megsegítésére rendezett Moonlight gálán, június 23-án (Photo by Craig Barritt/Getty Images for CARE For Special Children )

Az FTX bejelentése az ügyfeleket is hidegzuhanyként érte, akik pánikszerűen igyekeztek kivenni a pénzüket a platformról, így az FTX adóssága a becslések szerint jelenleg mintegy nyolcmilliárd dollárra rúg. Ha ez nem lenne elég, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet valamint az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma már korábban vizsgálatot indított a céggel szemben, mert a gyanú szerint jogtalanul használták fel a felhasználók pénzét az Alameda Research megalapításához.

Az FTX összeomlása az egész kriptopiacot megrázta. A bejelentés után az összes nagyobb kriptovaluta értéke jelentősen csökkent, a bitcoint például a cikk írásának pillanatában 16 800 dollárért jegyzik, ami alig negyede az egy évvel ezelőtti értékének.

Az elmúlt időszakban nem ez volt az első komoly pánik a kriptopiacon, hiszen ahogy arról júniusban mi is beszámoltunk, az év közepén a legnagyobb kriptocégek is nagy leépítésekbe kezdtek, közülük több - például a Celsius nevű kereskedési platform - pedig csődbe is ment. A szakértők már akkor azt várták, hogy a kriptotél megtisztítja a piacot, vagyis kiderül, hogy mely cégek rendelkeznek biztos alapokkal és kik azok, akiket a befektetők túlértékeltek az elmúlt években - úgy tűnik, az FTX az utóbbi kategóriába tartozott.

(Borítókép: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Pánik söpör végig a kriptovilágon, miközben a bitcoin árfolyama másfél éves mélypontra zuhant A Coinbase néhány hónappal ezelőtt még milliárdokat költött egy félperces reklámra, most 1100 dolgozójukat bocsátják el.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.