Nyolcvanas években készült tokamak kelt életre és újra használják

2023 / 07 / 31 / Bobák Zsófia
Nyolcvanas években készült tokamak kelt életre és újra használják
A kínai HT-6M tokamakot alkalmazzák Thaiföldön a fúziós energia kutatásokhoz.

A fúziós energiatermelés beindításának régóta tervezett, de mindig távolinak tűnő kezdete még nem érkezett el ugyan, de a világ számos pontján egyre több állami és kereskedelmi program során foglalkoznak a fúziós fejlesztésekkel, amelynek révén egyszer elérhetővé válhat az üvegházhatású gázok kibocsátása nélküli, tiszta energiaellátás az emberek számára. A fúziós folyamat során kisebb atommagok egyesülnek, vagyis fuzionálnak egy nehezebb atommaggá - az erre alapozott energiatermelés megvalósítása azonban rendkívül magas hőmérséklet fenntartását, a plazmát kontroll alatt tartó erős mágneseket és komplex berendezések rendszerének kifejlesztését igényli, ami technológiai szempontból nagy kihívást állít a mérnökök elé.

A leendő fúziós erőművek előfutárait azonban már régen megépítették, a HT-6M tokamakot például még a nyolcvanas években készítették el Kínában. A HT-6M egyike annak a négy tokamaknak, amelyet a Hefei Fizikai Tudományok Intézetének plazmafizikai részlege (ASIPP) fejlesztett és a berendezést 18 éven keresztül, 1984-től 2002-ig használták. A tokamak közepes méretűnek számít és a vele végzett munka fő célja a nagy energiájú kiegészítő fűtési módok demonstrálása volt, beleértve a semleges nyaláb befecskendezést, az ion ciklotron rezonancia fűtést és az elektron ciklotron rezonancia fűtést is.

Az Energiatudományi Kutatóközpont Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának munkatársa, Tál Balázs magyarázata szerint a kiegészítő fűtésre a plazma melegítéséhez körülbelül egymillió Celsius-fokos hőmérséklettől van szükség, mivel nagyjából ezen a hőmérsékleten megszűnik vagy jelentősen csökken az ohmikus fűtés hatása, ami addig biztosítja a plazma számára a hőt. Az ITER-ben a semleges nyaláb injektort, a rádiófrekvenciás ion ciklotron rezonancia fűtést (ICRH) és az elektron ciklotron rezonancia fűtést (ECRH) is alkalmazzák majd.

A HT-6M tokamak 2002-ben befejezte ugyan karrierje első szakaszát, de nem vált haszontalanná: nemrégen új életre kelt, hogy Thaiföldön folytassa munkáját. A berendezést Kínában újították fel és elvégezték rajta azokat a fejlesztéseket, amelyek a leendő kísérletekhez szükségesek. A tokamak neve immár Thailand Tokamak 1 (TT-1) és 2018 júliusában adták át hivatalos ceremónia keretében a TINT (Thailand Institute of Nuclear Technology) részére, ahol idén július 25-én helyezték kísérleti üzemmódba. A projekt a kínai és thaiföldi intézetek közös munkája, amelynek során a thai szakemberek egy részét Kínában készítették fel a berendezés működtetésére.

A későbbiekben Thaiföld azonban egy saját fejlesztésű tokamak megépítését is tervezi, amelyet TINT elmondása szerint a következő évtizedben hoznak létre.

Frissítés: Tál Balázs, a cikk korábbi változatának információitól eltérően, nem a Wigner Fizikai Kutatóközpont, hanem az Energiatudományi Kutatóközpont Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának
munkatársa.

(Fotó: HFIPS, Institute of Plasma Physics, Chinese Academy of Sciences)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.