Nyomasztó videó mutatja meg, hogyan tűnt el szinte teljesen a jég az Északi-sarkról

2019 / 11 / 14 / Bobák Zsófia
Nyomasztó videó mutatja meg, hogyan tűnt el szinte teljesen a jég az Északi-sarkról
Az Amerikai Geofizikai Egyesület (AGU) legújabb videójában minden eddiginél pontosabban követhetjük nyomon az északi sarki jég fogyatkozását 1984-től kezdve máig.

Ugyan a jég gyorsuló olvadásáról csak az nem halott, aki egy kő alatt éldegélt eddig, de így egyben, gyorsítva látni a folyamatot mégis kicsit sokkoló. Előrejelzések szerint a sarki jégtakaró akár évtizedeken belül elfogyhat, különböző emissziós-forgatókönyvek (vagyis az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékétől függő előrejelzések) ezt a dátumot más-más évtizedre lövik be, de az biztos, hogy nagy a baj.

Ahogy a videón is megfigyelhető, Kanadától északkeletre és Grönlandtól északnyugatra még található egy vékony sávnyi fehérebb terület, ez, a kutatók által frappánsan Last Ice Area-nak (Utolsó Jeges Térségnek) keresztelt egybefüggő jégtakaró lehet az utolsó menedéke a sarki élőlényeknek, melyek megélhetése a jég jelenlététől függ.

De ahogy az már lenni szokott a jó hírt követi egy rossz is, ezen a területen kétszer olyan gyors az olvadás, mint az Északi Sark bármelyik másik pontján.

Mielőtt még azt gondolnánk ez csak a jegesmedvék problémája, ne felejtsük el, hogy a regionális változások az egész bolygó ökoszisztémáját felboríthatják. A jégben tárolódó ásványi anyagok megfogyatkozása a parti élővilágra is hatással lehet, a melegedő vizek expanziója áradással fenyegeti a parti városokat, a helyi lakosok, mint a Yupik eszkimók halászati, és így megélhetési lehetőség nélkül maradhatnak.

Még a sarki kutatók munkája is kalandosabbá vált, a helyek, ahol régen száraz lábbal kelhettek át az expedíciók, most sokszor csak hajóval megközelíthetőek, a felfedezőknek pedig vastag vízálló ruhát kell magukkal vinni arra az esetre, ha belepottyannának a tengerbe, vagy úszva kéne átjutniuk egyik jégtábláról a másikra. Utoljára 2014-ben sikerült Ryan Hartley-nak és Eric Larsennek szárazon átkelnie az Északi Sarkra.

Hívjuk a 911-et!

A sarki jég olvadása egy önmagát generáló folyamat, ördögi kör, amiből csak külső beavatkozással lehetséges a kilépés. Minél kevesebb a napfényt az űrbe visszatükröző fehér felület és minél több a napsugarakat és hőt elnyelő sötét óceán, annál nagyobb mértékű a felmelegedés, ez pedig tovább gyorsítja a jég olvadását, még kevesebb lesz a tükröző felület és így tovább.

De a 21. század szerencsére az innovációk és startupok korszaka, így a megoldás is hamarosan megérkezhet, műhó képében. Leslie Field, az Ice911 alapítójának elmondása szerint a szilikátból, vagyis szilikon és oxigén elegyéből készített, fehér strand-homokhoz hasonló kis gyöngyök képesek lennének visszaverni a napfényt, akár 1.5 fokkal csökkentve a terület hőmérsékletét. Az anyag élőlényekre nem veszélyes és megvan az az előnye, hogy lokálisan alkalmazható, vagyis nem kell vele felszórni az egész Arkiszt. Elsősorban a legproblémásabb helyen, az Utolsó Jeges Térségen alkalmaznák, ha lenne rá pénz,  a további tesztek és befektetők még váratnak magukra.

De, ahogy Field fogalmaz:

„Ha a költségeket nézzük, azok óriásiak. De még nagyobb lesz az ára, ha nem csinálunk semmit.”

(Forrás: sciencemag, Fotó: wikimedia commons, Flickr/trasroid)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
A micéliumból álló házakat első körben glamping kabinoknak szánják turisták számára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.