Itt az első okos golflabda, ami még játszani is megtanít

2020 / 03 / 09 / Perei Dóra
Itt az első okos golflabda, ami még játszani is megtanít
Ha esetleg valaki eddig úgy érezte, már csak egy okoslabda hiánya tántorítja el attól a gondolattól, hogy golfozni tanuljon, annak most jó hírrel tudunk szolgálni: már ilyen is van! Ez az okosgömb a telefonon keresztül képes bárkit tréningelni, a golfszótárával pedig a sportban használt szakkifejezéseket is segít megérteni.

Másfél évükbe telt, de végül sikerrel jártak a Johns Hopkins Egyetem hallgatói, és kifejlesztették a világ első intelligens golflabdájának prototípusát, melynek minden - földön és levegőben - megtett méterét mobiltelefonnal követhetjük.

Az igazi különlegességet mégis a labdába rejtett, mesterséges intelligenciával működő gyorsulásmérő jelenti, ami olyan adatokat is monitoroz, illetve közvetít, amiket ma még csak a golfversenyeken használt, fejlett számítógépes programok tudnak.

A Graff nevű labdát ugyanis úgy tervezték, hogy menet közben ne csak az elütött labda tulajdonságait, de a sportot is jobban megismerhessük. Ezért a hozzá fejlesztett alkalmazásban különböző kihívásokat találunk, amelyek teljesítésével pontokat szerezhetünk. Mindezek mellett saját csoportokat is létrehozhatunk az appon belül, ahová másokat is meghívhatunk, miközben nyomon követhetjük saját, valamint ismerőseink fejlődését. Nyilván minél többször bejelentkezünk egy adott pályára, és minél gyakrabban 'bűvöljük' a labdát, a szoftver annál könnyebben létrehozhat egy olyan testre szabott, a játékstílusát és az ütéserejét is figyelembe vevő fejlődési tervet, amellyel egyre nagyobb sikereket érhetünk el. A kütyübe épített Bluetooth háromszáz méterig követi a golflabdát, miközben a szoftver rögzíti és elemzi az ütések és a szakaszok tulajdonságait. Sőt, nemcsak saját ütéseink adatait, de azokat a mérőszámokat is láthatjuk, amelyek jelzik, hogy bizonyos óraszám után hol kellene tartanunk.

Az MI-vel megtalálhatjuk hibáinkat, megoldásukra pedig a program különböző gyakorlatokat és videókat javasol. Az applikáció egyúttal megismerteti velünk a versenyeken elhangzó szakkifejezezéseket, amelyek a golf megértésében és az eredmények értelmezésében egyaránt segíthetnek.

Tervezői kiegészítő oktatási segédeszközként a jövőben golfiskolák számára is elérhetővé tennék a Graffot, jelenleg azonban egy közösségi finanszírozós oldalon, harminckilenc dollárért juthatunk hozzá. Applikációja hamarosan szintén fizetős lehet, de pontos ára egyelőre ismeretlen.

(Fotó: Indiegogo)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.