Vajon mi van a képen? Világok pusztítója, űrrepülő, vagy okos macskavécé?

2020 / 02 / 11 / Perei Dóra
Vajon mi van a képen? Világok pusztítója, űrrepülő, vagy okos macskavécé?
A technológia a kisállattartást is utolérte: a Litter-Robot automata mozgásszenzorai érzékelik a macskák jelenlétét, távozásuk után pedig aktiválja a takarítást, azaz eltávolítja a kellemetlen szagokat, a bepiszkolt almot és megakadályozza az alom széthordását a lakásban. Miau.

Aligha akad olyan cicatulajdonos, aki az alom takarítását és elrendezését kedvenc elfoglaltságai közé sorolná. Nos, ezzel bizonyára a Litter-Robot öntisztító macska toalett feltalálói is így voltak, amikor megalkották fura szerkezetüket, ami lényegében egy űrrepülő miniatürizált hasonmása. Csak nyugalom, lebegni azért nem tud.

Alom sosem volt még ennyire okos

Leírásából, illetve az alábbi videóból legegyszerűbben úgy jellemezhetjük Litter-Robot működését, akár egy betonkeverőét: a cicus bemegy, elvégzi a dolgát, majd tizenöt másodperccel kiszállása után a gép megkezdi működését. (Soha nem indul be, amíg érzékeli az állat jelenlétét.)

Forgó mozdulatokkal, speciális szűrő segítségével előbb elválasztja a szennyezett almot, majd egy karbonit filterrel ellátott hulladékgyűjtő boxba helyezi, végül tisztát önt a 'munkaterületre'. A hulladékgyűjtő telítettségét egy úgynevezett dióda jelzi, ha pedig ez megtörtént, a robot automatikusan kicseréli a zsákot. Ezzel egyrészt lehetővé teszi a higiénikus tisztítást, másrészt elűzi a kellemetlen szagokat. Legalábbis ígérete szerint. A vécé Wi-Fi-re csatlakoztatható, és tartozik hozzá egy alkalmazás is, mellyel nyomon követhetjük kedvencünk kis és nagy dolgát. Ez elsőre viccesnek tűnik, de ha belegondolunk, beteg vagy idős macskáknál ez kimondottan hasznos. Az appon keresztül mindemellett azt is láthatjuk, mikor volt a toalett utoljára kitakarítva.

Kiegészítő funkciók

A Litter-Robot az energiatakarékosság érdekében alvó üzemmóddal ellátott; nyolc óráig tart és huszonnégy óránként rendszeresen ismétlődik, na és persze deaktiválható is, ha épp nincs rá szükség. 'Ébredéskor' pedig a készülék automatikusan elvégzi az öntisztító ciklust a felügyeletünk nélkül is (az öntisztító ciklus három, hét vagy tizenöt perces időintervallumokra állítható.) A Litter-Roboton fényjelzők mutatják az egyes funkciók működését, vagyis a készenléti és az öntisztító üzemmódot, valamint a hulladékgyűjtő megtelését, míg a kék LED megvilágítás sötétben is jól láthatóvá teszi a macskavécét. Ki is kapcsolhatjuk a világítást, de egyébként a LED megvilágítás fényereje automatikusan változik nappal és éjszaka.

Több macskára tervezték és luxus almot sem igényel

A bársonytalpúak szeretik, ha használat előtt a toalett mindig tiszta, különben előfordul, hogy máshol könnyítenek magukon, ami több macskás otthonokban elég gyakori. Az automata öntisztító ezt is orvosolja, hiszen ahogy fentebb írtuk, használat után azonnal aktiválódik, így a macskáknak lényegében fel sem tűnik, hogy más használta előttük az illemhelyet. Ami pedig az almot illeti, az ember azt gondolná, hogy egy ilyen készülékbe biztos csak speciális, drága alom passzol: szerencsére a leírás rácáfol erre, ugyanakkor az áll benne, hogy ne használjunk nem csomósodó, papíralapú vagy faalapú almot.

Lehetséges hátrányok

Noha ígérete szerint a vécé könnyen összeszerelhető és működtethető, azért egy ilyen masinánál hibalehetőségekkel is számolni kell. A RobotShop fórumán például a készülék kijelzőjére panaszkodnak, ugyanitt viszont megoldásokat is találunk a különböző problémákra. Plusz, ami még zavaró lehet, az a Litter-Robot mérete, hiszen az jóval nagyobb egy klasszikus alomtálcánál, ennélfogva nehéz elrejteni a lakásban. Utolsó napirendű pontunk pedig mi más lehetne, mint a piszkos anyagiak? A Litter-Robot kis hazánkban is elérhető, potom kétszázötvenhatezer-ötszázötvenöt forintért.

(Fotó: Pinterest, Litter-Robot, Floppy Cats)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.