Okos megoldásokkal próbálja megvédeni afgán felhasználóit a Facebook

2021 / 08 / 22 / Pőcze Balázs
Okos megoldásokkal próbálja megvédeni afgán felhasználóit a Facebook
Az Afganisztánban kialakult helyzet miatt sokan tartanak attól, hogy az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel szimpatizáló afgánokon bosszút állhatnak a tálibok. A Facebook egy-két okos trükkel igyekszik megnehezíteni a dolgukat.

A közösségi platform biztonsági megoldásokért felelős vezetője, Nathanial Gleicher a Twitteren osztotta meg, hogy pontosan milyen lépéseket vezettek be az országban. "Ügyelnünk kell arra, hogy ne adjunk tippeket a rosszindulatú szereplőknek, de néhány megoldást foganatosítottunk az országban élők fiókjainak védelmében." - írja. Az afgánok mostantól egyetlen kattintással lezárhatják a profiljukat, ami azt jelenti, hogy akik nem az ismerőseik, azok nem tölthetik le a profilképüket és nem látnak semmit az idővonalukon megosztott posztokból. Ennél sokkal alapvetőbb és drasztikusabb, így valószínűleg hatékonyabb lépés, hogy Afganisztánban úgy, ahogy van, letiltották, hogy megnézzük mások ismerőseit, vagy keressünk közöttük. Gleicher szavai alapján ezt a felhasználóknak nem kell külön kérniük, egyszerűen kikapcsolták ezt a részét az oldalnak. A szintén a vállalathoz tartozó Instagramon biztonsági figyelmeztetésekkel találkozhatnak az országban élők. A biztonsági vezető azt írja, hogy aktivistákkal, újságírókkal és civil szervezetekkel is egyeztettek, mielőtt meghozták ezeket a döntéseket.

Nem a Facebook az egyetlen közösségi platform, amely tart attól, hogy a bosszú eszközévé válik.

Az élő online beszélgetéseknek helyet biztosító Clubhouse többtízezer felhasználó profilképét és bemutatkozó szövegét törölte le - írja a The Verge. A változás azokat érinti, akik régebb óta nem léptek be az alkalmazásba, és ha szeretnék, kérhetik, hogy a platform állítsa vissza a korábbi állapotot. A közösségi oldalak mellett valószínűleg más szervezeteknél is éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy az Afganisztánban gyűjtött adatokat ártalmatlanná tegyék. Korábban még az is felmerült, hogy a tálibok hozzájuthattak az amerikai hadsereg által rögzített biometrikus adatok adatbázisához, ami rámutat arra, hogy az adatgyűjtés, bármennyire jószándékú, a helyzet megváltoztával veszélyes fegyverré válhat.

A közösségi oldalaknak amellett, hogy ki kell találniuk, hogy hogyan védik meg a felhasználóikat, azon is gondolkozniuk kell, hogy mit kezdjenek a tálib kormánnyal. A Rakétán korábban beszámoltunk arról, hogy a legtöbb szolgáltatás letiltja a posztjaikat, kivéve a Twittert. Hogy ez meddig maradhat így, nem tudjuk. Ahogyan Casey Newton közösségi média szakértő fogalmazott: "úgy tűnik, abba az irányba tartunk, amikor a platformok kötelezettségei, hogy eltávolítsák a terrorista tartalmakat, összeütközésbe kerülnek azzal a nemzetközi folyamattal, amelynek eredményeként legalább részben elismerik a tálib kormányt". Amikor ez megtörténik, már sokkal nehezebb lesz ilyen megoldásokat bevezetni.

(Borítókép: Angelika Warmuth/picture alliance via Getty Images)

További cikkek a témában:

Az utolsó pillanatban próbálják kimenteni az országból az afgán robotépítő lányokat A tálibok vasárnap elérték az ország fővárosát, Kabult, sokan pedig attól tartanak, hogy a 2001-ben elűzött nacionalista katonai szervezet visszatérésével a nők jogai ismét erősen csorbulni fognak az országban. Már vannak is erre utaló jelek.

A közösségi média oldalak letiltják a tálibok posztjait, kivéve a Twittert A Facebookon, Instagramon és sok más közösségi média platformon nem kapnak jogot a tartalmak megosztására a szervezethez tartozó, vagy őket támogató felhasználók, de a Twitter egyelőre kivételt képez.

Itt az új Facebook botrány, manipulatív kormányok és egy lehetőség a platformon, amivel visszaélnek A Facebook története botrányok története. Hosszú nyomozás után hétfőn szenzációs leleplezést közölt a brit The Guardian a Facebook közösségi portál által eltűrt, az állami manipuláció széles körét megengedő gyakorlatról.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.