Okosüvegből issza a vizet, aki okos?

2020 / 05 / 23 / Rácz Tamás
Okosüvegből issza a vizet, aki okos?
A fejlett világ rég túl van már azon, hogy az ember azért igyon, mert szomjas. Ma már azért iszunk, mert a vizespalackunk szól, hogy igyunk.

Smartphone, smartwatch - smartbottle. Bizony már a vizespalack is megokosodott. Számon tartja, mennyit ittunk, jelzi, ha programja szerint újabb kortyokra volna szükségünk az emberiség egyik legfontosabb új életcéljához: a tökéletes hidratáltsághoz.

A francia Noerden LIZ fantázianevű palackja például LED-ek villogtatásával jelzi, ha már két órája nem nyitották ki (a gyártó ezek szerint úgy gondolja, kétóránként van itt az ideje az ivásnak). A palack UV-fénnyel sterilizálja is a belé töltött vizet, kijelzi a folyadék hőmérsékletét és a palack tetejének nyitását érzékelve regisztrálja, ha tulajdonosa - iszik. A beépített lítium-akku mágneses rögzítésű kábellel tölthető, egy töltéssel egy hónapot bír ki. A 3,5 vagy 4,8 decis űrtartalommal, három színben rendelhető palack ára 59 vagy 69 euró.

LIZ-nél nem csak nagyobb (öt és fél decis), de lényegesen okosabb is a rádiófrekvencás kommunikációra is képes H2OPAL. (H2O Pal, szóval víz-cimbora, értjük.) Ez a flakon iPhone-nal vagy Apple Watch-csal képes beszélgetni, tulajdonosa pedig mobilappon követheti, mennyit ivott és mikor kellene újra innia. A palack a FitBit nevű egészségügyi önmenedzselő programmal is kompatibilis, így folyamatosan online rögzíti, hogy is áll éppen a tulajdonosa a saját maga elé kitűzött egyéni hidratációs program követésében.

A meggyőző kis reklámfilmet megtekintve láthatjuk, hogy sport, szabadidő-eltöltés vagy munka, egyáltalán: civilizált élet ma már nem is lehetséges anélkül, hogy egy 99 dolláros okospalack és egy mobilapp mondaná meg, mikor igyunk vizet:

De még ennél is okosabb egy friss fejlesztés: az Indiegogón simán összejött 20.000 dolláros közösségi finanszírozásból elkészült MiTo, ami annyira okos, hogy már tölteni se kell, mert napelemmel tölti saját magát! Így aztán végképp nem fordulhat elő, hogy a palack lemerüljön és ne tudja figyelmeztetni buta embertulaját: ideje van az ivásnak, nehogy kiszáradjon a bőre, memóriazavarokkal kezdjen küszködni és hasonló szörnyűségek történjenek, amikkel a reklámvideó is rémisztget minket:

Az alapmodell (MiTo Remind) csak öntölt és figyelmeztet, a Kelvin már a víz hőmérsékletet is megmondja, a Cloud pedig (mindössze 50 dollárért) wifin a netre is küldi az adatokat a mobilappnak, hogy a telefonunk szóljon, mikor vagyunk szomjasak. Vagyis 45 percenként, mert a MiTo szerint már ez a minimum.

És ez csak a jéghegy csúcsa. Tele van az internet, a webshopok okospalackokkal azok számára, akiknek nem elég meginniuk egy pohár vizet, ha megszomjaznak, hanem ennél tudományosabban szeretnének foglalkozni folyadékbevitelükkel. Hát nem nagyszerű?


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.