Deutérium segítségével oldották meg az OLED kijelzők legnagyobb problémáját

2022 / 01 / 02 / Bobák Zsófia
Deutérium segítségével oldották meg az OLED kijelzők legnagyobb problémáját
Az OLED.EX technológiájú kijelzők 30%-kal fényesebbek lesznek elődeiknél, az LG Display még idén megkezdi a gyártást a dél-koreai és kínai üzemeiben.

A dél-koreai LG Electronics és a holland Philips közös vállalkozásából megszülető, eredetileg folyadékkristályos LCD kijelzőket gyártó LG Display 2013-ban kezdett bele az OLED kijelzők tömeggyártásába, azóta pedig a világ vezető OLED gyártójává lépett elő a tévés szegmensben. 2020-ban a televíziókhoz készített kijelzők tekintetében a cég a globális piaci részesedés 21,6%-ával rendelkezett a Statista adatai szerint, miközben az OLED paneleket minden más gyártónak ők szállították.

Az OLED technológia népszerűségéről árulkodik, hogy bár a cég közleménye szerint az új tévékészülékek globális értékesítésében az elmúlt évben 12%-os visszaesés volt tapasztalható, az OLED kijelzők iránti kereslet mégis jelentősen, 70%-kal nőtt. Az OLED-ek nagy előnye a szintén közkedvelt LCD-khez képest, hogy mivel nem található bennük háttérvilágítás, ezért a fekete színek sokkal sötétebbek, mint a folyadékkristályos kijelzőkön.

Az organikus LED (organic light emitting diode) technológia szénmolekulákból álló rétegeket tartalmaz és az ezen található minden egyes pixel saját fényt bocsát ki, emiatt a különböző részletek és színek megjelenítése is egészen precízen kontrollálható. Az egyetlen probléma az OLED-del (a magasabb árát leszámítva), hogy a fényereje nem éri el az LCD panelekét, ami a világosabb környezetben való tévénézés közben hátrányt jelenthet. Az LCD kijelzőknél háttérvilágítás adja az extra világosságot, így egyes modellek akár a 4000 nites fényerőt (pontosabban fénysűrűséget) is elérhetik.

Az LG Display azonban most megoldást talált arra, hogy hogyan növelje jelentősen az OLED-ek fényét, ehhez egy újfajta organikus dióda alapanyagot, a deutériumot használják fel. A hidrogén izotópja a cég leírása szerint stabilizált állapotban képes rá, hogy a többi anyagnál fényesebbek és hosszú távon is hatásosabban működjön, ezáltal hozzájárul, hogy a televíziók képminősége emelkedjen.

A múltban már számos módszerrel próbálkoztak a mérnökök, hogy fejlesszék az OLED diódák hatékonyságát, erre többek között a TADF (Thermally Activated Delayed Fluorescence, hő által aktivált késleltetett fluoreszkálás) módszert alkalmazták, amellyel főként a kék színű organikus fénykibocsátó diódák teljesítményét javították, de a hosszú távú megbízhatóságot nem minden esetben sikerült elérni. Az ígéretes jelöltnek bizonyuló deutérium használata mellett az LG Display egy algoritmust alkalmazó technológiát, az EX-technológiát (az EX az evolúció és az eXperience, tapasztalat kifejezéseket jelzi) is integrálja a OLED kijelzőkbe, amelyek ezáltal személyre szabott módon alkalmazkodnak az általános felhasználói tévénézési szokásokhoz és ez alapján jósolják meg a sok milliónyi dióda használati szintjét.

Az új típusú OLED kijelzőt az LG december 29-én mutatta be, az év második negyedévében pedig már meg is kezdik a gyártását a cég dél-koreai és kínai üzemeiben, így hamarosan a nagyközönség számára is kiderül, hogy mennyit ad hozzá a deutérium a kijelzők minőségéhez.

Javítás 2022.01.07: a cikk korábbi verziójában tévesen állítottuk, hogy az LG Displaynek 21,6%-os részesedése volt 2020-ban a televíziókhoz készített OLED-kijelzők piacán, ez a szám valójában a teljes (vagyis az LCD és OLED kijelzők) piacára vonatkozik.

(Fotó: LG Display)

Mi a különbség az OLED és QLED tévék között? Tech fronton percenként jelenik meg valamilyen újdonság, így könnyen úgy érezheti az ember, hogy lemarad valamiről, ha nem az elérhető legjobb típust választja. De egy tévé nem két fillérbe kerül, ezért vásárlás előtt nem árt tisztában lenni, mit is takarnak pontosan a rövidítések.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.