Olyan eszköz készült, ami nyitott ablaknál is kiszűri az utcai zajokat
2020 / 07 / 14 / Bobák Áron
Olyan eszköz készült, ami nyitott ablaknál is kiszűri az utcai zajokat
A szingapúri kutatók által kifejlesztett ablak ugyanazon az elven működik, mint a zajszűrős fejhallgatók, ám a bulinegyed problémáját egyelőre ez sem oldaná meg.

A The New York Times beszámolója szerint a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetemen kifejlesztett eszköz egy az ablakon kívül elhelyezett szenzorral méri a kintről érkező zajokat, majd az ablakon elhelyezett 24 darab kisméretű hangszóróval olyan hanghullámokat hoz létre, amelyek semlegesítik azokat. A megoldással a kutatóknak mintegy 10 decibellel sikerült csökkenteniük az utcáról beszűrődő zajokat.


(Fotó: NTU Singapore)

A zajszűrő ablak kifejlesztői, Bhan Lam, Dongyuan Shi, Woon-Seng Gan, Stephen J. Elliott és Masaharu Nishimura a Scientific Reports című tudományos folyóiratban publikálták az eredményeiket, amelyből kiderül, hogy a rendszernek még bőven vannak gyengeségei. Az egyik, hogy a zajszűrő ablak csak a folyamatos zajokat képes kiszűrni, vagyis a petárdázás, dudálás és bármilyen más, hirtelen zaj csökkentésére nem alkalmas. A másik, hogy a rendszer csak 300 és 1000 hertz közötti tartományban hatékony, így az emberi beszéd nagy részét sem képes semlegesíteni.

Ennek oka, hogy a mélyebb hangok semlegesítéséhez nagyobb hangszórók kellenének, amelyek már komolyan akadályoznák a kilátást és a szellőzés szempontjából sem lennének ideálisak. A bulinegyedben tehát hiába szerelnének fel ilyen ablakokat, az aligha oldaná meg a környék problémáit, arra ellenben már sokkal inkább használható lehet, hogy forgalmas út vagy repülőtér mellett lakók életminőségét javítsa.

(Borítókép: Gary Purvis/EyeEm/Getty Images)


Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.