Olyan eszköz készült, ami nyitott ablaknál is kiszűri az utcai zajokat

2020 / 07 / 14 / Bobák Áron
Olyan eszköz készült, ami nyitott ablaknál is kiszűri az utcai zajokat
A szingapúri kutatók által kifejlesztett ablak ugyanazon az elven működik, mint a zajszűrős fejhallgatók, ám a bulinegyed problémáját egyelőre ez sem oldaná meg.

A The New York Times beszámolója szerint a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetemen kifejlesztett eszköz egy az ablakon kívül elhelyezett szenzorral méri a kintről érkező zajokat, majd az ablakon elhelyezett 24 darab kisméretű hangszóróval olyan hanghullámokat hoz létre, amelyek semlegesítik azokat. A megoldással a kutatóknak mintegy 10 decibellel sikerült csökkenteniük az utcáról beszűrődő zajokat.


(Fotó: NTU Singapore)

A zajszűrő ablak kifejlesztői, Bhan Lam, Dongyuan Shi, Woon-Seng Gan, Stephen J. Elliott és Masaharu Nishimura a Scientific Reports című tudományos folyóiratban publikálták az eredményeiket, amelyből kiderül, hogy a rendszernek még bőven vannak gyengeségei. Az egyik, hogy a zajszűrő ablak csak a folyamatos zajokat képes kiszűrni, vagyis a petárdázás, dudálás és bármilyen más, hirtelen zaj csökkentésére nem alkalmas. A másik, hogy a rendszer csak 300 és 1000 hertz közötti tartományban hatékony, így az emberi beszéd nagy részét sem képes semlegesíteni.

Ennek oka, hogy a mélyebb hangok semlegesítéséhez nagyobb hangszórók kellenének, amelyek már komolyan akadályoznák a kilátást és a szellőzés szempontjából sem lennének ideálisak. A bulinegyedben tehát hiába szerelnének fel ilyen ablakokat, az aligha oldaná meg a környék problémáit, arra ellenben már sokkal inkább használható lehet, hogy forgalmas út vagy repülőtér mellett lakók életminőségét javítsa.

(Borítókép: Gary Purvis/EyeEm/Getty Images)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.