Olyan taxik kaptak engedélyt a közlekedésre, amiknek kormánykerekük sincs

2023 / 02 / 16 / Bobák Zsófia
Olyan taxik kaptak engedélyt a közlekedésre, amiknek kormánykerekük sincs
A Zoox önvezető taxijában nincs helye sofőrnek, csak utasoknak.

A Zoox cég 2020 végén mutatta be azt az autonóm járművet, ami a jövő közlekedési trendjeihez igazodva már teljes önvezetéssel funkcionál, sőt, sofőr akkor sem vezethetné, ha akarná, mivel kihagyták belőle a kormánykereket és pedálokat is. A jármű egy guruló utasszállító, aminek a formája és a berendezése is a sofőr nélküli működéshez illeszkedik és csak távolról hasonlít autóra, de hamarosan több hozzá hasonló kialakítású jármű is követheti, mivel egyre több gyártó dönt úgy, hogy a személyszállítási szolgáltatások számára már az emberek általi vezetési lehetőség eliminálásával tervezi meg a járműveit.

A Zoox a cég februári 13-ai bejelentése szerint megkapta az engedélyt a DMV-től (California Department of Motor Vehicles) arra, hogy nyílt utakon is fuvarozzon embereket a taxival, így elkezdődhet a később majd szélesebb körben is kiterjesztett szolgáltatás első éles próbája. Az előzetes tesztek már korábban lezajlottak, de mostantól valamivel szabadabban haladhatnak a járművek, bár még mindig szigorú korlátok között tartják a működési területüket és idejüket.

A robottaxik a kaliforniai Foster Cityben, a Zoox központjának területén közlekednek majd, ahol egyik épülettől a másikig viszik a cég dolgozóit másfél kilométeres távon belül. Február 11-én már kipróbálták az útvonalat, ahol más járművek, kerékpárosok és gyalogosok között kell helytállnia a robottaxiknak. A maximális sebességük egyelőre nem lépheti át az 56 km/h-át, annak ellenére, hogy elméletileg sokkal nagyobb tempóra is képesek.

A Zoox járműveit tehát az elkövetkező időkben csak a cég teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozói vehetik igénybe és ők is csak egy-két kilométer erejéig, de a bejelentés szerint a további engedélyek megszerzése után már a teljes üzemű taxiszolgáltatás bevezetése lesz a cél.

(Fotó: Zoox)

Kormánykereke nincs, de százhússzal megy előre és hátra az Amazon robottaxija 270 fokban látó szenzorok az autó mind a négy sarkán. 120 km/h végsebesség. Tizenhat órás üzemidő. Nulla kormánykerék. Bemutatták az Amazonhoz tartozó Zoox első modelljét.


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.