Olyasmiket írtak a felhasználók Hszi Csin-pingről, hogy rögtön betiltották a Facebook appjait Kínában

2024 / 04 / 23 / Pőcze Balázs
Olyasmiket írtak a felhasználók Hszi Csin-pingről, hogy rögtön betiltották a Facebook appjait Kínában
A Facebook anyavállalatához, a Metához tartozó WhatsApp és Threads mellett a Telegram és a Signal is eltűnik Kínában az App Store-ból, miután a Kínai Kibertér-felügyelet "nemzetbiztonsági kockázatot" látott azokban.

Az Ars Technicán olvasható cikk szerint az Apple, mint a legtöbb technológiai vállalat hasonló helyzetben, arra hivatkozik, hogy be kell tartania azoknak az országoknak a törvényeit, amelyekben működik, "még akkor is, ha nem ért egyet azokkal". Cupertinóban megerősítették, hogy nemzetbiztonsági kockázatot látott a négy alkalmazásban a hatóság, ugyanakkor aláhúzták, hogy "minden más piactéren, ahol láthatóak", elérhetőek maradnak az appok. A Threads a Meta válasza a Twitter átalakulása után keletkezett űrre, míg a három másik alkalmazás ismert és népszerű üzenetküldő szoftver.

A cikk több lapot is idéz, amelyek olyan információkhoz jutottak, hogy politikai, illetve Hszi Csin-ping elnök-pártfőtitkárral kapcsolatos tartalmak okoztak fejtörést a kínaiaknak. Ezek "lázítóak" voltak és "sértették az ország kiberbiztonsági törvényeit". Arról nem esik szó, hogy az üzeneteket kizárólag titkosítottan továbbító Signal esetében hogyan ismerték meg a levélváltások tartalmát, bár vírusokkal fertőzött készülékeken természetesen ez sem lehetetlen. Emellett fontos hozzátenni, hogy a fenti négy alkalmazás ugyan elérhető volt az országban, de a "nagy tűzfalként" emlegetett, a cenzúrát és a megfigyelést szolgáló IT-infrastruktúra miatt eddig is csak korlátozottan működtek. Kínában az Android hivatalos piactere, a Play Áruház egyáltalán nem elérhető, míg az Apple-t folyamatosan támadások érik azért, amiért "engedményeket tesz" az országnak. Ilyen például, hogy a hatóságok hozzáférnek a felhasználók felhőtárhelyét titkosító kulcshoz, vagy hogy a Tajvan zászlaját ábrázoló emoji Kínában nem jelenik meg az iPhone-okon, de korábban arról is írtunk a Rakétán, hogy az Apple hogyan nehezíti meg, hogy kínai tüntetők kormányellenes anyagokat terjesszenek.

A négy betiltott program elérhető maradt Makaón és Hong Kongban, a két kínai különleges közigazgatási területen, az ország többi lakosának pedig elképzelhető, hogy csak a töredéke veszi észre a változást, hiszen az olyan helyi alkalmazások, mint a WeChat vagy a Weibo, sokkal népszerűbbek a WhatsAppnél vagy a Threadsnél.

(Borítókép: Hszi Csin-ping (háttal) és Mark Zuckerberg 2015-ben, a Microsoft redmondi székházában, Fotó: Ted S. Warren-Pool/Getty Images)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.