Így akadályozza meg az Apple, hogy kínai tüntetők kormányellenes anyagokat terjesszenek

2022 / 11 / 11 / Pőcze Balázs
Így akadályozza meg az Apple, hogy kínai tüntetők kormányellenes anyagokat terjesszenek
Az Apple elkezdte korlátozni a telefonjain, táblagépein és számítógépein elérhető, AirDrop nevű fájlküldési szolgáltatást. Különös módon egyelőre csak Kínában.

A Kínában működő "nagy tűzfal" lassan ismertebb lesz, mint a Nagy Fal. Köztudott, hogy az országban rendkívül szigorú online cenzúra működik, miközben a külföldi digitális szolgáltatások nagy része, például a Google, a Gmail, a YouTube, a Facebook vagy az Instagram nem elérhetőek a kínaiak számára, még a forgalmat elfedő VPN-szolgáltatásokon keresztül sem. Így azoknak, akik digitális úton szeretnének megosztani kormánykritikus tartalmakat, az internet gyakran nem jelent megfelelő és biztonságos megoldást.

Kiskapu a nagy falon

Az egyik kerülőút az Apple kütyük AirDropja, amely két készülék, azaz iPhone, iPad vagy Mac számítógép között hoz létre egy titkosított, ideiglenes wifi kapcsolatot. Így az internet kikerülésével küldhetünk a körülöttünk lévőknek akár nagy méretű fájlokat, anélkül, hogy mások tudnának erről. Egyszerűen bekapcsoljuk, hogy bárkitől fogadnánk így fájlokat, majd ha valaki a közelünkben küldene nekünk mondjuk egy dokumentumot vagy fotót, videót, pittyen egyet a telefonunk, mi elfogadjuk a beérkező fájlt, és néhány másodperc alatt ott is van a mobilunkon. Az elmúlt hetekben is megpróbálkoztak azzal a helyiek, hogy megosszák egymással például a "Hídember", azaz a Hszi Csin-pinget diktátornak nevező férfi hírét.

A The Verge azonban arról számolt be, hogy ennek gyakorlatilag vége: csak tíz percre engedik mostantól az iPhone-ok, hogy bárkitől fogadhassunk fájlokat, utána automatikusan visszaáll az AirDrop arra a beállításra, hogy csak az ismerőseinktől kaphassunk ilyen megkereséseket. Mindez jövőre az egész világon így lesz, de valamiért egyelőre csak Kínában vezették be ezt a változást. A cikk emlékeztet rá, hogy AirDropon keresztül valóban történtek aggasztó dolgok, a meztelen fotók küldözgetésétől a bombafenyegetésekig, de miután az Apple Kínában a kormány által hozzáférhető módon tárolja a felhasználói adatokat, eltávolítja az államnak kényelmetlen alkalmazásokat, sőt, Hong Kongban elérhetetlenné teszi a tajvani zászló emojiját is, sokan lehetnek gyanakvóak azzal kapcsolatban, hogy véletlen-e, hogy pont itt vezették be először ezt a korlátozást.

(Borítókép: CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

Nem tetszett a cenzoroknak a regényterv, kizárták az írót a saját dokumentumából Egy Magyarországon is elérhető, népszerű online dokumentumszerkesztőn keresztül kémkedhettek a kínaiak.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.