Öngyilkos drónokat gyártana Ukrajnának a Google volt vezetőjének a cége, a "Fehér gólya"

2024 / 01 / 25 / Pőcze Balázs
Öngyilkos drónokat gyártana Ukrajnának a Google volt vezetőjének a cége, a
Eric Schmidt, a keresőóriás korábbi vezérigazgatója egy olyan, titokzatos startupot alapított, ami az ukrán hadseregnek fog kamikaze drónokat készíteni.

Schmidtet korábban a Google-alapítók, Sergey Brin és Larry Page melletti "felnőttként" ismerte meg a világ - 2001-től ő vezette a vállalatot az akkor még harminc alatti alapítók kérésére. A szakember karrierje kezdetén, a nyolcvanas évek elején különböző technológiai vállalatoknál, majd a Sun Microsystems-nél dolgozott fejlesztőként. 1997-től a Novell nevű, mára már nem működő, számítástechnikai hálózatokkal foglalkozó céget irányította. A Google-nél az volt a feladata, hogy az üstökösként száguldó termék köré működő, stabil vállalatot építsen. Tíz évnyi regnálás után ennek megfelelően át is adta vezérigazgatói székét Page-nek és Brinnek, majd 2017-ben megvált az elnöki feladataitól, 2020-ban pedig a tanácsadói megbízatásától. Azóta, amint most a Gizmodo is felidézi,

Schmidt amolyan összekötő kapocs lett a technológiai világ és az amerikai védelmi minisztérium között.

Ő vezette a mesterséges intelligenciát (MI) nemzetbiztonsági szempontból vizsgáló bizottságot, könyvet írt Henry Kissingerrel az MI-alapú drónok hadászati jelentőségéről, illetve cikkeket is publikált a témában - úgy tűnik, nem véletlenül. A Forbes értesülései szerint ugyanis különböző cégeken és a bizalmasain keresztül Schmidt részt vett egy "White Stork" (Fehér gólya) nevű cég megalapításában, ami kamikaze drónokat fog készíteni az ukrán seregnek - ezért is választották az ország egyik nemzeti állatát a cég nevéül.

Ezek a magánemberek számára is olcsó, a hadseregeknek egyenesen filléres, százötven-kétszázezer forintos kütyük csekély mennyiségű robbanóanyaggal szállnak fel és közelítik meg, vagy akár üldözik a célpontjukat. Az MI segíthet a célpontok felismerésében, az útvonal kijelölésében, vagy épp a védelmi rendszerek kikerülésében. Az egy dolog, hogy Schmidt úgy nyilatkozott, hogy az MI-alapú drónok kritikusak az orosz-ukrán háborúban, sőt, szerinte az ukránok egymillió ilyen eszközt vásárolnak majd 2024-ben - hiszen ez üzleti érdeke. De ha figyelembe vesszük, hogy nemrég az OpenAI is lazított a ChatGPT felhasználási feltételein, megnyitva az ajtót a hadiipari megrendelők előtt, már egyértelműen látszik, hogy nem csak az iskolások és a grafikusok, hanem a katonák is kíváncsiak arra, hogy hogyan segíthet nekik a mesterséges intelligencia.

(Borítókép: Axel Schmidt/Getty Images)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.