Öngyilkos viselekdéstorzulást okoz a vízimadaraknál, ha etetjük őket

2023 / 06 / 30 / Bodnár Barna
Öngyilkos viselekdéstorzulást okoz a vízimadaraknál, ha etetjük őket
A strandszezon indulásával a fürdőzés mellett egy másik, gyakori emberi tevékenység is megjelenik vizeink partján, ami nem más, mint a vízimadarak etetése. Azt gondolhatnánk, hogy ez egy ártalmatlan szokás, sőt, akár jót is teszünk vele, a szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy több szempontból is komoly veszélyeket rejt az etetés.

Kevés olyan dolog van, amivel annyire komplexen teszünk rosszat az állatoknak, a környezetünknek, mint a vízimadarak etetésével, mondta Orbán Zoltán, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője a Klubrádió reggeli műsorában. Az énekes madarakat gond nélkül lehet etetni, főleg a téli időszakban, mivel ez nem okoz náluk viselkedésváltozást, azonban a vízimadaraknál öngyilkos viselkedéstorzuláshoz vezet, ha az emberek élelmet szórnak eléjük. Ezeknél az állatoknál van ugyanis egy áthághatatlan téli túlélési szabály, miszerint hó- és fagymentes területekre kell húzódniuk, mert éjszakára folyékony halmazállapotú vízre van szükségük, illetve hómentes legelőre, hangsúlyozta a szakértő.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a nyári strandszezonban megkeződő, emberek általi etetés kikapcsolja a madaraknál ezt, a túlélésükhöz szükséges elvonuló viselkedést. Ez azért óriási gond, mert ennek következtében az állatok a part közelében maradnak télen is, és tömegesen pusztulnak el, fagynak bele a vizekbe.

Ráadásul a növényevő vízimadarak táplálékának nagyrészét a parton fellelhető lágyszárú növények adják, viszont ezek az állatok – például a hattyúk – az etetőhelyeknél a természetes táplálkozással szinte teljesen felhagynak. Az emberek által vízbe dobált kenyér, és egyéb ételmaradék a madarak számára teljes mértékben alkalmatlan táplálék, hosszútávon súlyos betegségekhez vezet.


Őszi szántón legelésző, természetes viselkedésű vízimadarak – 7 fotó, katt a képre
(Fotó: Orbán Zoltán)

Orbán Zoltán azt is kiemelte, hogy az etetés miatt a madarak elkényelmesednek, és a fiókáikat is ránevelik a partmenti „koldulásra”, ami szintén komoly következményekkel jár. Ilyen többek között az úgynevezett angyalszárny betegség, ami azt jelenti, hogy

a kismadarak a kizárólagos kenyérdiéta miatt röpképtelenek lesznek, repülésre alkalmatlanul fejlődik a csontozatuk, ízületeik, tollazatuk.

Tavaink, a Balaton és a Velencei tó térségben rengeteg horgot nyelt, damilba gabalyodott hattyút, kacsát látni, ami szintén az etetés számlájára írható, normális esetben ugyanis ezek a madarak nagyon ritkán jönnek az emberek közelébe, így a horgászok felszerelésével is ritkán találkoznak.

2016 óta folytat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kampányt a vízimadarak etetése ellen, ebben az évben ugyanis kőkemény fagyokkal érkezett a tél hazánkba, ez az állatok tömeges megfagyását, pusztulását okozta, hangsúlyozta Orbán. A folyamatos kommunikációnak köszönhetően, amely során a szakértők arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy rosszat tesznek az állatoknak az etetéssel, az ezzel kapcsolatos problémák mintegy 20 százalékkal csökkentek, egy hosszútávú, 10-15 éven át tartó kampány akár 80 százalékos javulást is hozhat.

A vízimadarak jóléte mellett a mi egészségünkre sincs jó hatással az etetés, hiszen az etetőhelyek közelében fészket rakó hattyúk ürüléke szennyezi a partmenti vizeket, illetve a sok ételmaradék patkányinváziót is okozhat a vízpartok közelében, ami szintén nagy egészségügyi kockázattal jár. A fiókáikat vehemensen védelmező, nagyméretű hattyúk az embereket is megtámadják, ami egy kisgyermekre nézve akár életveszélyes kockázatot is jelenthet. Ez azért is egyre nagyobb probléma, mert a klímaváltozás miatt a költési időszak és a strandszezon egyre közelebb kerülnek egymáshoz, így egyre többször kerülhet sor ilyen veszélyes találkozásokra emberek és madarak között, mondta a szakértő.

(Borítókép: MME)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.