Online elérhető, MI vezérelte, robotizált laboratórium az IBM-től

2020 / 09 / 20 / Justin Viktor
Online elérhető, MI vezérelte, robotizált laboratórium az IBM-től
A szintetikus kémia továbbra is hagyományos tudományágnak számít a digitalizálás és az új technológiák terjedésének dacára. A kémikusok továbbra is nagyjából ugyanazokra a protokollokra támaszkodnak, a próba és tévedés ősi gyakorlata fékezi a gyorsabb tempójú felfedezések iránti törekvéseket. Az IBM Research Europe dinamikus tudóscsoportja ezen szeretne változtatni, olyan modern eszközök segítségével, mint a mesterséges intelligencia, a felhő-technológia és a robotika.

RoboRXN

A vállalat új önműködő laboratóriuma RoboRXN névre hallgat. A távoli elérést biztosító létesítményben felhőalapú számítási platform, MI, és robotok várják a felhasználókat, olyan rendszerben, ami lehetővé teszi új molekulák létrehozását. Mondanunk sem kell, hogy milyen fontos eszköz ez a labor a koronavírus pandémia kellős közepén.

Az online labor épp úgy működik, illetve működtethető, mint bármely hasonló távoli munkavégzésre alkalmas eszköz. A felhasználó egy kémiai tervezőrendszerben paraméterezheti a létrehozni kívánt anyag molekuláris felépítését, a RoboRXN pedig gépi tanulás segítségével eldönti, milyen összetevőkre lesz szükség, illetve hogyan és miképp kell felhasználni őket. Ezután jöhetnek a robotok, melyek kikeverik a megadott keveréket, majd elvégzik a kívánt teszteket és az eredményeket visszaküldik a felhasználónak.

Egy ilyen okosrendszer forradalmasíthatja az olyan szintetikus kémiai kutatásokat, mint például a gyógyszerkutatás, ahol jelenleg 10 évbe és 10 millió dollárba kerül egy új gyógyszer piacra juttatása.

A legtöbb idő és energia általában az összetevők kikeverésére és a tesztelése fordítódik. A gépi tanulás meggyorsítja a kísérleteket is, ezáltal gyorsabb és hatékonyabb válasz adható majd az olyan vészhelyzetekre is, mint a jelenlegi koronavírus pandémia.

A gyógyszerkutatás területén számos laboratórium és cég használja az MI és a robotika lehetőségeit, azonban egyedül az IBM tette mindezt akár otthonról is elérhetővé.

(Forrás: IBM Képek: IBM)


 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.