Nincs több kínos helyzet az online konferenciák közben az új billentyűzettel

2021 / 09 / 02 / Bobák Zsófia
Nincs több kínos helyzet az online konferenciák közben az új billentyűzettel
Az otthonról dolgozók legjobb barátja lehet a Chonkerkeys: az eszköz a lehető legegyértelműbben jelzi, hogy be van-e kapcsolva a mikrofon, vagy működik-e a kamera.

Statisztikák szerint az elmúlt évben a videókonferenciák száma rendkívüli mértékében emelkedett, méghozzá nem csak a lezárások alatt, az utána következő hetekben is átlagban 13%-kal több online megbeszélésen vettek részt az emberek, mint a lezárások idején. A túl sok értekezlet könnyen szétforgácsolhatja az ember jól beosztott napirendjét, elveheti az idejét és hosszú távon kiégéshez vezethet, de alapvetően a kommunikáció fenntartása az otthoni munka idején az összetartást és motiváltságot is elősegíti.

A Webex videókonferencia szolgáltató adatai szerint, akik a Boston Consulting Group felmérését idézik, a megkérdezettek 75%-a nyilatkozott úgy, hogy a távoli munkavégzés nem okozott gondot a teljesítményük szempontjából, amely akár még növekedett is, 77% pedig kifejezetten produktívabbnak ítélte meg a munkáját a CoSo Cloud felmérése szerint. A Medium összefoglalója rávilágít, hogy az online megtartott értekezletek sokkal hatékonyabbak bizonyultak, ha nem csak egymás hangját hallották a résztvevők, hanem látták is kollégáikat: az Owl Labs szerint 30%-kal növeli a hatékonyságot a vizuális jelenlét, a Lifesize szerint 50%-kal, azonban mindössze 12% nyilatkozott úgy a Loopupnak, hogy ugyanolyan fesztelenül tud viselkedni, amennyiben a kamerák működésében vannak, mint amikor csak a hangjukat hallja a többi résztvevő.

Ha valamit tanultunk az elmúlt év online tapasztalataiból az egyrészt az, hogy videóközvetítésekkel érdemes óvatosan bánni, mert a véletlenszerűen kialakuló kínos helyzetek mindig csak utólag viccesek, másrészt, hogy az internet nem felejt, így számos összeállításban marad fenn az utókor számára a 2020-as év távoli munkavégzésének legjellegzetesebb szimbóluma, a magáról és a bekapcsolt kameráról elfeledkező kolléga.

A korábban a Yahoonál és Google-nál mérnökként dolgozó Nigel Choi, az ANWC Limited alapítója megtalálta a megfelelő eszközt az újonnan kialakult körülmények sajátos problémáinak megoldására és az új igények kiszolgálására, amely ezeknek a kínos jeleneteknek a számát hivatott csökkenteni: megtervezte a ChonkerKeyst, a billentyűzetet, ami biztonságosabbá teszi az online értekezleteket. Az eszköz első és második látásra is a valódi billentyűzetek paródiája ugyan és ezt a fejlesztők nem is titkolják, de nagyon hasznos funkciót tölt be: a segítségével egyértelműen látható, ha bekapcsolt állapotban van a kamera vagy a mikrofon, ezt zöld LED világítással jelzi és egy nagy piros gombbal leegyszerűsíti a megbeszélésről való kilépés folyamatát is.

A billentyűzet kiosztása személyre szabható és módosítható, a kétféle verzió egyike csak az öt legfontosabb funkciót biztosítja: a kamera és mikrofon kezelését, a képernyőmegosztást, a tetszik gombot és az értekezletről való kijelentkezést. A Max verzió ezenfelül lehetőséget nyújt a videó rögzítésére, a felvétel tekerésére és megállítására, valamint a chat módba való átváltásra. Az USB-C kábellel csatlakoztatható eszköz egyelőre a Zoom, a Microsoft Teams, a Skype és a FaceTime alkalmazásokat támogatja, ezekből a FaceTime csak Mac-en, a többi Windows 10-en fut (kivéve a Zoomot), de a fejlesztők folyamatosan dolgoznak rajta, hogy a többi népszerű app is elérhetővé váljon a közeljövőben.

A ChonkerKeys még csak a kezdeti prototípus fázisában tart, de Kickstarteren előrendelhető 64, illetve 85 dollárért (18 800/25 000 forint) plusz a szállítási költségek, amely Európába 15-25 dollár (4400-7300 forint), ezért az árért cserébe megkapjuk az eszközt, az USB-C kábelt, egy, a gombok kiszerelésére alkalmas kiegészítőt és egy év garanciát. Amennyiben arra számítunk, hogy még 2022 folyamán is elválaszthatatlan részei lesznek az életünknek az online megbeszélések és a vicces billentyűzetben látjuk a felmerülő problémáink megoldását, igyekeznünk kell, mert a rendelési időszak szeptemberben lezárul és már csak néhány darab maradt az elérhető példányokból. A fejlesztők tervei szerint az első billentyűzetek jövő év elején készülnek el és februárban már otthon segítenek a konferenciák levezénylésében.

(Yankodesign, Kickstarter/Chonkerkeys, Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Három abszurd gyógymód, ami a technostressz kezelésére jött létre Paradox módon a technostressz jelenségét időnként maguk a techcégek próbálják enyhíteni, de az erőfeszítések életképtelen ötletekbe torkollhatnak. Az alábbi megoldásoktól valószínűleg senki sem lesz kevésbé stresszes, inkább fordítva.
Itt a lista, hogy melyik funkcióbillentyű mire való A billentyűzet tetején sorakozó funkcióbillentyűk (F5 és társai) bár szépen mutatnak, ám a felhasználóknak többnyire fogalmuk sincs arról, hogy azok ponto milyen célt szolgálnak. Ezért összegyűjtöttük.
Így néz ki a billentyűzetek jövője, egyenesen a Westworldből A Westworld által inspirált, a jobb és bal kéz számára különválasztott kétkezes billentyűzetnél nem nagyon lehetne futurisztikusabbat találni és még az egészséget is kíméli. Már előrendelhető, a gyártása pedig júliusban megkezdődik.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.