Ez lehet az első önvezető légitaxi, ami megkapja az engedélyt a szolgáltatás elindítására

2022 / 10 / 07 / Bobák Zsófia
Ez lehet az első önvezető légitaxi, ami megkapja az engedélyt a szolgáltatás elindítására
A Wisk Aero hatodik generációs gépe indíthatja be az autonóm eVTOL-os taxi forradalmat.

Sok cég halad a világ számos pontján az eVTOL-lal való légitaxi szolgáltatás megalapozása és engedélyeztetése felé vezető úton, de egyike azoknak, akik hamarosan önvezető géppel is megkaphatják az FAA-tól (az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala) a zöld utat, a Wisk Aero, már igencsak elől jár a fejlesztésekben: több mint 1600 tesztrepülésen vannak túl a különböző fejlettségi szintű prototípusaikkal és nemrégen bemutatták a hatodik generációs gépüket is, ami Gary Gysin, a cég vezérigazgatója szerint, megváltoztathatja a teljes közeledési rendszer jelenlegi képét.

A Gen 6 eVTOL az előző példány, a kétüléses Cora továbbgondolt verziója, ami méreteiben és az utastér befogadóképességében is többet tud elődjénél - a megemelt és hosszabb (15 méteres) szárnyak nagyobb stabilitást és biztonságot, a újfajta propeller elrendezés jobb meghajtást biztosít. A gép négy utas szállítására alkalmas, akik a kabinban a minimális zajszintnek köszönhetően kényelmesen utazhatnak az akár 1,2 kilométer magasságba emelkedő és 220 km/h-ás maximális sebességre képes járműben. A Gen 6 egy feltöltéssel 144 kilométert tud megtenni és útját a Wisk Aero munkatársai is felügyelik az irányítóközpontból, bár a jármű a levegőben teljesen automata üzemmódban repül, előre meghatározott és beprogramozott útvonalon.

A légieszköz különlegességét, az önvezető funkciója mellett, az elérhetősége adja, a cég ugyanis minél szélesebb körben használható szolgáltatást kíván bevezetni, ennek érdekében pedig olyan módon alakították ki a gépet és a leendő szolgáltatás feltételeit is, hogy az minél inkluzívabb lehessen. A be-, és kiszállás például mozgássérültek számára sem okoz megoldhatatlan problémát az ajtó kialakításának köszönhetően és a belső térben olyan felhasználói felületek várják az utasokat, amelyek a hallás-, vagy látássérült emberek számára is könnyedén használhatóak. A Wisk Aero a légitaxi szolgáltatás árát mérföldenként és utasonként 3 dollárban határozta meg, ami mai árfolyamon körülbelül 780 forint/kilométer költséget jelent.

Az új modell egyelőre még az FAA engedélyére vár, mielőtt a levegőbe emelkedhetne első hivatalos utasaival, de a cég reményei szerint már nincs messze a szolgáltatás indításának időpontja, ami az első, pilóta által vezetett légitaxik után, de más autonóm módon működő repülő taxik indítása előtt fog megtörténni.

(Fotó: Wisk Aero)

Egy újabb repülő autó kapott hivatalos engedélyt, hogy a levegőbe emelkedhessen A Samson vasaló alakú, háromkerekű repülő autója, a Switchblade megkapta a Szövetségi Légügyi Hivataltól (FAA) a légialkalmassági engedélyt, és hamarosan megkezdődhet a sorozatgyártása is.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
Az Upwards Aero szerint a jármű egyesíteni fogja a helikopter sokoldalúságát a kisrepülőgépek hatékonyságával, a vadászgépek hajtóerejével és az olasz szuperautók luxuskényelmével.
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.