A kihajtható mobilnál is van furcsább: itt a kigördülő kijelző

2020 / 11 / 18 / Pőcze Balázs
A kihajtható mobilnál is van furcsább: itt a kigördülő kijelző
Az elmúlt évben egyre több, valóban életképesnek tűnő kihajtható mobillal találkoztunk, de úgy tűnik, nem a hajtogatás az egyetlen út ahhoz, hogy változtassunk a telefonunk méretén: az Oppo nevű kínai gyártó kigördülő kijelzős készüléket mutatott be.

A mobiljainknak egyszerre több szerepnek kell megfelelniük - és ezt fix képernyőmérettel nehéz megoldani. Ahhoz, hogy felhívjunk valakit vagy chateljünk, nem ugyanaz a kijelzőméret az ideális, mint a fotózáshoz vagy a filmnézéshez. Ez a gondolat nagyon beakadt a tech szektornak, mindenki keresi a saját megoldását a problémára, és ezek szerencsére izgalmasak és eltérőek. A Samsung tökéletesítette a még mindig méregdrága, de úgy tűnik, egyre megbízhatóbb Foldot - ahogy a Huawei és az LG is keresi a zsebbiblia mobiltelefonos megfelelőjét.

A Microsoft kihozta a szoftveresen problémás, de ránézésre bátor és gyönyörű Duót. Az LG keresztbe szétforgatható Wingjét mintha egy sokadik Transformers filmből kapták volna elő. Nemrég még olyan pletykák is szárnyra keltek, hogy a Samsung kinyírja a Note sorozatot, hogy a kihajtható telefonokra koncentráljon, vagy hogy 2022-ben jönnek az összecsukható iPhone-ok. Mindettől függetlenül még szinte senkinek a kezében nem látunk ilyen készüléket, és nem csak azért, mert ki se nagyon mozdulunk otthonról - a következő néhány év arról fog szólni, hogy kiderül, valóban kellenek-e nekünk az ilyen mobilok, ha igen, akkor miért és mennyiért.

Az Oppo viszont ahelyett, hogy beállt volna a sorba hajtogatni, egészen másként gondolkodik a megváltoztatható méretű okostelefonokról.

Az Oppo X 2021 egyelőre csak egy koncepciótelefon, de a hihetőbb fajtából: a kínai gyártó videófelvételeken mutatta be, ahogy az alapból sem kicsi, 6.7 hüvelykes OLED kijelző egy érintés hatására egyszercsak 7,4 hüvelykesre nő, vagyis egy elég nagy telefonból egy elég kis táblagéppé változik. Az X 2021 belsejében két görgetőmotor működik, melyek az ígéretek szerint egyenletesen és megbízhatóan csúsztatják majd szét a telefont, mint a dédinél az asztalt szokás karácsonykor, ha nem akarjuk az egész vacsora alatt egymást bökdösni a könyökünkkel. Mivel a kijelző nem hajlik, hanem alulról előre csusszan, így nincs rés, mint a Microsoft Duón, vagy hajtásvonal, mint a Samsung Foldnál vagy a Huawei Mate X-nél.

A megbízhatóság csak az első lépés

Az első generációs, végül a megjelenés előtt visszahívott Fold és a Razr is döbbenetesen gyorsan tudtak tönkremenni, így azt már valószínűleg mindenki tudja, hogy egy ilyen készüléket könnyű olyanra tervezni, hogy egy vitrinben vagy egy sajtótájékoztatón remekül mutasson, de valódi használat közben pillanatok alatt megadja magát. Az viszont, hogy a telefonokon futó szoftver hogyan kezeli majd a kijelző változó méretét, sokkal kisebbnek tűnő, de lényegesen nehezebben megoldható probléma.

A Microsoft ezt huszárvágással oldotta meg: egyszerűen két külön Android képernyő fut a Duo két kijelzőjén, de a legtöbb készülékgyártó nem ezt az utat választotta. Nagyítsák fel arányosan a képernyőt? Nagyobb méretben lássunk egyszerre több appot? Vagy teljesen újra kell tervezni egy alkalmazás megjelenését attól függően, hogy épp mekkora méretben látjuk? Az Oppo erre még nem tért ki, ahogy arra sem, hogy pontosan mikor és mennyiért foghatjuk majd kézbe az X 2021-et, ha egyáltalán. Az viszont biztató, hogy mennyire sokféleképpen lehet ráfordulni ugyanannak a problémának a megoldására - hogy aztán, amikor a kihajtható, szétpattintható, kettécsúsztatható mobilok végre nem egy nagyobb, csak egy kisebb vagyonba kerülnek, eldönthessünk, hogy jók-e a bármire.

(Videó: 肥威/Weibo, Fotó: Oppo)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.