Oregonban szokatlan módon előznék meg az erdőtüzeket: kecskékkel

2020 / 09 / 20 / Felkai Ádám
Oregonban szokatlan módon előznék meg az erdőtüzeket: kecskékkel
Amerikában a kiterjedt tűzvészek egyre súlyosabb károkat okoznak. Oregon államban idén a lángok 380 000 hektáron tomboltak, és többen elvesztették az otthonuk.

Az erdőtüzek miatt pedig éppen Kalifornia került a figyelem középpontjába. Egy oregoni kisvárosban a tűzmegelőzés elsőre szokatlan, de természetes, másodjára viszont annál kézenfekvőbb módját választották: kecskéket. A Portland közelében elhelyezkedő Forest Grove 230 legelésző állatot szerzett be, hogy megelőzze a súlyos tűzeseteket. Az állatok feladata lesz a túlburjánzott aljnövényzet „eltakarítása” az elhagyatott városi területekről, parkerdőkből és parkokból.

Az erdőtüzek lefolyását ugyanis a felhalmozódott növényzet (gyomok stb.) csak fokozzák, mivel táplálják a tüzet, és segítik annak terjedését is. Ennek megfelelően, ha ezektől megszabadulunk, úgy a tűz is könnyebben kordában tartható – írja a CNN. Forest Grove már 4 éve alkalmaz kecskéket erre a feladatra, mivel az állatok rendkívül hatékonyak, amellett egyszerre olcsóbbak és gyorsabbak az emberi munkaerőnél.

A hétfőn érkezett 230 állat egy nap alatt 5 hektárnyi területet tisztított meg az aljnövényzettől. Mindez pedig naponta 800 dollárjába kerül a városnak, és ez már tartalmazza a kecskék szállítási költségeit és az ellátásukat is. A munka egyébként úgy folyik, hogy az állatokat elektromos kerítéssel veszik körül, és így terelik őket a megtisztítandó területre. A kecskék ráadásul olyan talajviszonyok mellett is elboldogulnak, ami az embereknek komoly kihívást jelentene: például csúszós lejtőkön.

(Kép: Flickr/Hans van Voorst/RooKnits)


Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.