Oregonban szokatlan módon előznék meg az erdőtüzeket: kecskékkel

2020 / 09 / 20 / Felkai Ádám
Oregonban szokatlan módon előznék meg az erdőtüzeket: kecskékkel
Amerikában a kiterjedt tűzvészek egyre súlyosabb károkat okoznak. Oregon államban idén a lángok 380 000 hektáron tomboltak, és többen elvesztették az otthonuk.

Az erdőtüzek miatt pedig éppen Kalifornia került a figyelem középpontjába. Egy oregoni kisvárosban a tűzmegelőzés elsőre szokatlan, de természetes, másodjára viszont annál kézenfekvőbb módját választották: kecskéket. A Portland közelében elhelyezkedő Forest Grove 230 legelésző állatot szerzett be, hogy megelőzze a súlyos tűzeseteket. Az állatok feladata lesz a túlburjánzott aljnövényzet „eltakarítása” az elhagyatott városi területekről, parkerdőkből és parkokból.

Az erdőtüzek lefolyását ugyanis a felhalmozódott növényzet (gyomok stb.) csak fokozzák, mivel táplálják a tüzet, és segítik annak terjedését is. Ennek megfelelően, ha ezektől megszabadulunk, úgy a tűz is könnyebben kordában tartható – írja a CNN. Forest Grove már 4 éve alkalmaz kecskéket erre a feladatra, mivel az állatok rendkívül hatékonyak, amellett egyszerre olcsóbbak és gyorsabbak az emberi munkaerőnél.

A hétfőn érkezett 230 állat egy nap alatt 5 hektárnyi területet tisztított meg az aljnövényzettől. Mindez pedig naponta 800 dollárjába kerül a városnak, és ez már tartalmazza a kecskék szállítási költségeit és az ellátásukat is. A munka egyébként úgy folyik, hogy az állatokat elektromos kerítéssel veszik körül, és így terelik őket a megtisztítandó területre. A kecskék ráadásul olyan talajviszonyok mellett is elboldogulnak, ami az embereknek komoly kihívást jelentene: például csúszós lejtőkön.

(Kép: Flickr/Hans van Voorst/RooKnits)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.