Rá sem lehet ismerni San Franciscóra az erdőtüzek miatt

2020 / 09 / 10 / Bobák Áron
Rá sem lehet ismerni San Franciscóra az erdőtüzek miatt
A máskor gyönyörű városban már nem csak a Golden Gate-híd vörös, a hatalmas füst miatt az ég is vörösessárgán izzik.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kaliforniában hetek óta soha nem látott futótüzek tombolnak, ami miatt a kaliforniai tűzoltóság szóvivője már arra figyelmeztetett, hogy minden lakónak készen kell állnia az azonnali evakuálásra. A helyzet azóta sem javult, sőt, ha lehet még tovább romlott, ugyanis szerdán a San Franciscó-i öböl lakói arra ébredtek, hogy az ég nappal is vöröses-narancssárgás fénnyel izzik, mintha nem is a Földön, hanem a Marson lennénk.

Az SFGate beszámolója szerint a város felett olyan sűrű a füst, hogy azt már a nap sugarai sem tudják áttörni, és délelőtt háromnegyed 11-kor is hajnali sötétség van. Ahogy azt Daniel Swain, a Los Angeles-i UCLA egyetem klímakutatója a Twitteren megosztotta, a futótüzek némelyike pirocumulonimbus felhőket, hétköznapi nevükön füstviharfelhőket hozott létre, amelyek jellemzően tűzvészek, vulkánkitörések következtében alakulnak ki. Ezt az állítást támasztja alá a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) által megosztott műholdfelvétel is, amin tisztán látszik a Kaliforniát beborító füstfelhő.

A felvételen látható felhő az úgynevezett Creek Fire-ből származik, ami péntek óta pusztít az államban, és eddig több, mint 300 négyzetkilométernyi területet perzselt fel. A helyzet ráadásul egyre csak romlik, a Live Science szerint csak péntek óta négy új erdőtüzet észleltek, a kaliforniai nemzeti gárdának pedig már több mint kétszáz embert kellett kimenekítenie, akik a tűz fogságába estek. A NOAA augusztus 8-án azt közölte, hogy a tüzeknek alig 5%-át sikerült eddig elszigetelni, a következő napokban várható szeles időjárás pedig feltehetőleg még tovább fogja szítani a futótüzeket.

A helyzet most a San Franciscó-i öböl keleti részén a legrosszabb, ahol a füst alacsonyan, a talajhoz közel telepedett meg. Roger Gass, a Nemzeti Meteorológiai szolgálat munkatársa szerint erről a környékről még olyan jelentéseket is kaptak, hogy a hamu olyan sűrűn hullott az égből, mintha havazna. A földöntúli tájakat idéző képek ellenére San Franciscóban és az öböl nagy részén ennél jobb a helyzet, itt ugyanis a füst magasabban száll, és ahogy Gass elmondta, megrekedt a tenger felől érkező légréteg felett, amely elzárja az útját lefelé. A füst emiatt nem is tudta elborítani a várost, ahol a levegő minősége a mérések szerint jónak számít, bár San Francisco lakóinak az előrejelzések szerint néhány napra biztosan el kell búcsúzniuk a nap látványától.

(Fotó: Christopher Michel/Flickr, Philip Pacheco/Stringer/Getty Images)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.