Rá sem lehet ismerni San Franciscóra az erdőtüzek miatt

2020 / 09 / 10 / Bobák Áron
Rá sem lehet ismerni San Franciscóra az erdőtüzek miatt
A máskor gyönyörű városban már nem csak a Golden Gate-híd vörös, a hatalmas füst miatt az ég is vörösessárgán izzik.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kaliforniában hetek óta soha nem látott futótüzek tombolnak, ami miatt a kaliforniai tűzoltóság szóvivője már arra figyelmeztetett, hogy minden lakónak készen kell állnia az azonnali evakuálásra. A helyzet azóta sem javult, sőt, ha lehet még tovább romlott, ugyanis szerdán a San Franciscó-i öböl lakói arra ébredtek, hogy az ég nappal is vöröses-narancssárgás fénnyel izzik, mintha nem is a Földön, hanem a Marson lennénk.

Az SFGate beszámolója szerint a város felett olyan sűrű a füst, hogy azt már a nap sugarai sem tudják áttörni, és délelőtt háromnegyed 11-kor is hajnali sötétség van. Ahogy azt Daniel Swain, a Los Angeles-i UCLA egyetem klímakutatója a Twitteren megosztotta, a futótüzek némelyike pirocumulonimbus felhőket, hétköznapi nevükön füstviharfelhőket hozott létre, amelyek jellemzően tűzvészek, vulkánkitörések következtében alakulnak ki. Ezt az állítást támasztja alá a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) által megosztott műholdfelvétel is, amin tisztán látszik a Kaliforniát beborító füstfelhő.

A felvételen látható felhő az úgynevezett Creek Fire-ből származik, ami péntek óta pusztít az államban, és eddig több, mint 300 négyzetkilométernyi területet perzselt fel. A helyzet ráadásul egyre csak romlik, a Live Science szerint csak péntek óta négy új erdőtüzet észleltek, a kaliforniai nemzeti gárdának pedig már több mint kétszáz embert kellett kimenekítenie, akik a tűz fogságába estek. A NOAA augusztus 8-án azt közölte, hogy a tüzeknek alig 5%-át sikerült eddig elszigetelni, a következő napokban várható szeles időjárás pedig feltehetőleg még tovább fogja szítani a futótüzeket.

A helyzet most a San Franciscó-i öböl keleti részén a legrosszabb, ahol a füst alacsonyan, a talajhoz közel telepedett meg. Roger Gass, a Nemzeti Meteorológiai szolgálat munkatársa szerint erről a környékről még olyan jelentéseket is kaptak, hogy a hamu olyan sűrűn hullott az égből, mintha havazna. A földöntúli tájakat idéző képek ellenére San Franciscóban és az öböl nagy részén ennél jobb a helyzet, itt ugyanis a füst magasabban száll, és ahogy Gass elmondta, megrekedt a tenger felől érkező légréteg felett, amely elzárja az útját lefelé. A füst emiatt nem is tudta elborítani a várost, ahol a levegő minősége a mérések szerint jónak számít, bár San Francisco lakóinak az előrejelzések szerint néhány napra biztosan el kell búcsúzniuk a nap látványától.

(Fotó: Christopher Michel/Flickr, Philip Pacheco/Stringer/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.