Örökre megszabadítja az embereket az ételmaradékok gondjától a speciális kuka

2023 / 02 / 15 / Bobák Zsófia
Örökre megszabadítja az embereket az ételmaradékok gondjától a speciális kuka
A szemetesbe bármilyen ételmaradékot be lehet dobni a hústól kezdve a kisebb csontokig, a kuka az éjszaka folyamán csendben felmelegíti, kiszárítja és ledarálja a hulladékot, szagok nélkül.

Komposztálás nélkül is hatékonyan le lehet bontani a feleslegessé váló élelmiszereket egy új megoldással, amit méghozzá közvetlenül a konyhában lehet alkalmazni és nem igényel különleges berendezéseket a megvalósítása. A módszer egy olyan tárolóra épül, ami dehidratálja és utána ledarálja a beléje kerülő anyagokat, a végterméket méghozzá heteken keresztül nem kell eltávolítani belőle, mert penészedés és kellemetlen szagok nélkül őrzi meg a belső térben.

A szemetes a komposztálóktól eltérően nem baktériumok általi lebontással végzi az átalakítást, hanem szimplán a víz kivonása révén éri el a hatást. Az élelmiszerek a folyamat végére apró darává alakulnak, amelyek a cég ígérete szerint megőrzik a tápanyagok nagy részét, ezért úgynevezett Food Groundot, vagyis baromfiknak való tápalapanyagot lehet gyártani belőlük. A kuka egyszerű módon működik: a napközben belehelyezett élelmiszermaradványokat éjszaka, vagy bármelyik olyan napszakban, amire az kezdési időpontot beállítja a felhasználó, elkezdi alacsony energiával melegíteni, amíg azok el nem vesztik a víztartalmuk nagy részét, majd a kiszáradt maradékot felaprítja. A nagyobb darabokból ezáltal sokkal kevesebb helyet foglaló anyag lesz, emiatt akár heteken keresztül lehetséges az újabb és újabb hulladékok gyűjtése és kezelése a tároló ürítése nélkül.

Amikor végül betelik a tartály, a felhasználók egy kartondobozban egyenesen a gyártócégnek küldhetik el az anyagot ingyenesen, a karton és az appon megrendelhető szállítás ugyanis a tárolóhoz jár és az előfizetési csomag részét képezi. Mivel a kiszáradt hulladék hetekig vagy hónapokig a kukában marad, valamint melegítés közben is képződnek bizonyos gázok ezért a cég a kialakuló szagok problémájára is gondolt: a berendezés a szárítási procedúra közben egy kókuszrostból készült filterrel szűri a levegőt, a filtert pedig szintén ingyenesen cserélik olyan gyakorisággal, amire szüksége van a megrendelőknek (a leírás szerint normál esetben csak félévente kell újat rakni az elhasznált helyére).

A Mill szemetesének csak két problémája van: egyrészt nyilvánvalóan növeli a fogyasztást, bár nem olyan sokkal: a cég számításai szerint átlagban napi fél-egy kiló hulladékkal és körülbelül hat órás üzemidővel számolva csak naponta 1 kWh-át fogyaszt a gép, másrészt egyelőre a tavasszal induló értékesítés csak szűk körre korlátozódik: a limitált számban előállított tárolókat csak az Egyesült Államokban fogják forgalmazni első körben. A Mill elképzelése szerint azonban a módszerük valódi megoldást jelenthet a globális élelmiszerpazarlás csökkentésére, különösen, ha sikerül megszerezniük az engedélyeket a Food Groundból való csirketáp készítésére, ezért elképzelhető, hogy később kiterjesztik a működési körüket más országokra is.

(Dezeen Fotó: Mill)

A japán hűtőkuka új megoldással küzd a szagok ellen: lefagyasztja a szemetet A mínusz 11 Celsius-fokra hűtött szemét nem erjed tovább, így a szagok nem okoznak problémát, de az eszköz évente körülbelül annyit fogyaszt, mint egy hűtőszekrény.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az egyik legismertebb sportlap MI-generálta cikkeket publikálhatott, kitalált szerzők neve alatt
Az egyik legismertebb sportlap MI-generálta cikkeket publikálhatott, kitalált szerzők neve alatt
A Sports Illustrated dolgozói felháborodtak, a lap tulajdonosa hárít.
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.