Örökre megszabadítja az embereket az ételmaradékok gondjától a speciális kuka

2023 / 02 / 15 / Bobák Zsófia
Örökre megszabadítja az embereket az ételmaradékok gondjától a speciális kuka
A szemetesbe bármilyen ételmaradékot be lehet dobni a hústól kezdve a kisebb csontokig, a kuka az éjszaka folyamán csendben felmelegíti, kiszárítja és ledarálja a hulladékot, szagok nélkül.

Komposztálás nélkül is hatékonyan le lehet bontani a feleslegessé váló élelmiszereket egy új megoldással, amit méghozzá közvetlenül a konyhában lehet alkalmazni és nem igényel különleges berendezéseket a megvalósítása. A módszer egy olyan tárolóra épül, ami dehidratálja és utána ledarálja a beléje kerülő anyagokat, a végterméket méghozzá heteken keresztül nem kell eltávolítani belőle, mert penészedés és kellemetlen szagok nélkül őrzi meg a belső térben.

A szemetes a komposztálóktól eltérően nem baktériumok általi lebontással végzi az átalakítást, hanem szimplán a víz kivonása révén éri el a hatást. Az élelmiszerek a folyamat végére apró darává alakulnak, amelyek a cég ígérete szerint megőrzik a tápanyagok nagy részét, ezért úgynevezett Food Groundot, vagyis baromfiknak való tápalapanyagot lehet gyártani belőlük. A kuka egyszerű módon működik: a napközben belehelyezett élelmiszermaradványokat éjszaka, vagy bármelyik olyan napszakban, amire az kezdési időpontot beállítja a felhasználó, elkezdi alacsony energiával melegíteni, amíg azok el nem vesztik a víztartalmuk nagy részét, majd a kiszáradt maradékot felaprítja. A nagyobb darabokból ezáltal sokkal kevesebb helyet foglaló anyag lesz, emiatt akár heteken keresztül lehetséges az újabb és újabb hulladékok gyűjtése és kezelése a tároló ürítése nélkül.

Amikor végül betelik a tartály, a felhasználók egy kartondobozban egyenesen a gyártócégnek küldhetik el az anyagot ingyenesen, a karton és az appon megrendelhető szállítás ugyanis a tárolóhoz jár és az előfizetési csomag részét képezi. Mivel a kiszáradt hulladék hetekig vagy hónapokig a kukában marad, valamint melegítés közben is képződnek bizonyos gázok ezért a cég a kialakuló szagok problémájára is gondolt: a berendezés a szárítási procedúra közben egy kókuszrostból készült filterrel szűri a levegőt, a filtert pedig szintén ingyenesen cserélik olyan gyakorisággal, amire szüksége van a megrendelőknek (a leírás szerint normál esetben csak félévente kell újat rakni az elhasznált helyére).

A Mill szemetesének csak két problémája van: egyrészt nyilvánvalóan növeli a fogyasztást, bár nem olyan sokkal: a cég számításai szerint átlagban napi fél-egy kiló hulladékkal és körülbelül hat órás üzemidővel számolva csak naponta 1 kWh-át fogyaszt a gép, másrészt egyelőre a tavasszal induló értékesítés csak szűk körre korlátozódik: a limitált számban előállított tárolókat csak az Egyesült Államokban fogják forgalmazni első körben. A Mill elképzelése szerint azonban a módszerük valódi megoldást jelenthet a globális élelmiszerpazarlás csökkentésére, különösen, ha sikerül megszerezniük az engedélyeket a Food Groundból való csirketáp készítésére, ezért elképzelhető, hogy később kiterjesztik a működési körüket más országokra is.

(Dezeen Fotó: Mill)

A japán hűtőkuka új megoldással küzd a szagok ellen: lefagyasztja a szemetet A mínusz 11 Celsius-fokra hűtött szemét nem erjed tovább, így a szagok nem okoznak problémát, de az eszköz évente körülbelül annyit fogyaszt, mint egy hűtőszekrény.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.